ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦИЈА СЕ ВРАЋА КУЋИ: Америка постаје „БАНАНА ДРЖАВА“

OBOJENA REVOLUCIJA SE VRAĆA KUĆI: Amerika postaje „BANANA DRŽAVA“

6 novembra 2020

Amerika, višedecenijski „svetski policajac“ i „svetionik demokratije“ koju je izvozila širom planete, posle predsedničkih izbora 3. novembra ušla je u pravu političku dramu. I to zbog – urušavanja demokratskih temelja. Za filozofa Mišu Đurkovića, Amerika lagano klizi u stanje „banana države“.

„Radeći rad o takozvanim obojenim revolucijama, kao delu hibridnog rata, analizirao sam kako se ceo sistem podrivanja ustavo-pravnih, političkih i demokratskih sistema svuda po svetu, zapravo, sada vratio kući – u Ameriku. I da taj sistem, koji je izvozio revolucije po svetu, na svaki način – preti demokratiji“, kaže Đurković.Povratak obojene revolucije kući – u Ameriku

Radi se, dodaje on, o mesijansko-revolucionarnoj marksističkoj ideologiji, suštinski usmerenoj protiv demokratije i volje građana, koja je usvojila lenjinističko stanovište o partiji kao avangardi koja zna više i bolje od građana.

„Ako imate takvu ubeđenost, govorim o celoj strukturi koja stoji iza Demokratske stranke sada, da je aberacija koja se dogodila pre četiri godine sa pobedom Trampa nedopustiva, jasno je da je sve što je ove godine rađeno bila priprema za izbore. Oni su su spremni da idu na život i smrt u smislu da ne sme da se dozvoli još četiri godine demokratije. Ako neko misli da oni nisu spremni da manipulišu glasovima kako bi sprečili Trampovu pobedu, on grdno greši. U tom smislu, ako ste ubeđeni da branite istinu, koja se poklapa samo sa vašim finansijskim i drugim interesima, onda imate sve moguće podsticaje da podrijete demokratiju“, naglašava Đurković.

Demokratija je, smatra naš sagovornik, već uveliko podrivena ponašanjem medija, pogotovo društvenih mreža, koje kontrolišu kompanije koje su glavni sponzori pokreta kao što je „Blek lajvs meter“ i vodeće strukture Demokratske stranke. To je dovelo do toga da predsednik SAD bude cenzurisan. Radi se o mekoj, ali veoma brutalnoj cenzuri koja se sprovodi nad istaknutim političarima, ali i nad pripadnicima raznih pokreta koji su podržavali Donalda Trampa.

„Vrlo je jasno da je sama ideja demokratije kod te elite, koja, ne samo da kontroliše društvene mreže, već i Holivud i sve mejnstrim medije, vodi ka dubokoj podeli u američkom sistemu, gde, s jedne strane, postoji otuđena elita, a s druge strane takođe imate jedan deo elite, ali mnogo manji, koji je ostrakizovan i veliki deo naroda koji polako počinje da uviđa da im neko sistematski otima državu“, navodi Đurković.

Nakon izbora ostaje duboki osećaj podele

Amerika se, ne prvi put, nalazi pred institucionalnom krizom vezanom za izborni proces. Do sada, pitanje legitimiteta predsednika nikada nije postavljano, osim jednom, 1860, što je rezultiralo građanskim ratom i gubitkom oko 600.000 života.

Kako god da se američka izborna drama okonča i ko god bio pobednik, ostaće duboki osećaj podele i onaj deo koji bude izgubio imaće ozbiljne probleme oko pitanja legitimiteta pobednika, kaže Đurković.

„Ako pogledate Demokratsku stranku, njeno ponašanje i njene medije u protekle četiri godine, oni su sve vreme insistirali na tome da je Tramp nelegitiman predsednik. Dakle, oni su već napravili model u kome se čovek koji je četiri godine potpuno legitimno i legalno vladao, smatra uzurpatorom. Tako da je ono što je Demokratska stranka pre svega uradila duboko podrivanje osećaja demokratije i osećaja da se živi u zemlji u kojoj, uprkos podelama, ljudi na kraju mogu da se objedine oko nečega“, objašnjava on.

Uz osećaj da žive u demokratskom društvu, naš sagovornik izražava bojazan da Amerikanci gube i osećaj da, zbog urušavanja sudova, žive u društvu zasnovanom na vladavini prava, što po pravilu vodi – borbi na ulici.

Poslednja izborna kriza iz 2000. ipak je rešena na sudu, a nezadovoljnici su se, nakon izvesnog vremena smirili. Ne treba zaboraviti da je naredne godine, u septembru, spoljna pretnja dovela do obnove konsenzusa oko nacionalnog interesa.„Danas, posebno ako u narednih godinu dve dana ne bude zajedničkog osećaja od spoljne pretnje, vrlo lako možemo da dođemo u situaciju kada će ova vrsta podele ostati trajna i kada ćemo videti otvaranje duboke brazde unutar američkog društva koja, dugoročno, može da vodi ka vrlo ozbiljnim problemima, pa i fizičkim sukobima“, smatra Đurković.

Procesi vode ka padu Amerike kao svetske sile

Sadašnji proces, prema Đurkovićevim rečima, klizi ka ozbiljnim unutrašnjim podelama i zato što manjinske zajednice počinju da funkcionišu kao nezavisna društva – afroamerikanci i latinoamerikanci grade poseban identitet i menjaju političku kartografiju Amerike.

„U Americi se otvorio čitav niz procesa koji neumitno vode njenom padu u odnosu na globalne mere. To je zaista Amerika danas. Ona je i dalje najjača sila po čitavom nizu parametara, međutim, njena pozicija u odnosu na ono što je bila pre dvadeset, dvadesetpet godina je neuporediva. Od istoričara, koji na ovakve procese gledaju kao na procese dugog trajanja, može se čuti da su ovo sve indicije opadanja imperije, kako je moglo da se vidi, na primer, u kasnom Rimu. Moguće je da smo zaista svedoci procesa u kome će institucije dugoročno gubiti legitimitet“, zaključuje Đurković.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. M says:

  Lesi se vraća kući!U ovom slučaju to znači da Bajdenova nadnacionalna elita niti želi USA,niti želi demokraciju!Nego koloniju pod diktaturom-strahovladom!Tako za cijeli svijet!To je njihov konačni cilj!Destabilizacija-kaos je samo jedan od puteva do tog cilja!Da oni kasnije uvedu svoj red,robovlasnički!Milom,uz odobravanje masa,ili silom!Njima svejedno!

 2. milorad3 says:

  to što će oni da postanu banana država je njihova sopstvena krivica narod ćuti a mogu da se udruže još uvek.Medjutim "neko" kanališe taj osećaj zajedništva na dobrotvorne priče tipa"nahranimo gladne mace" itd,a taj "neko" takodje BRUTALNO pikira na sve one gradjane koji su počeli da se ozbiljno POLITIČKI "zamajavaju" .Jedina dobra strana tog procesa je što iz domena SF "teorija zavere" počinje da bude vidljiva REALNA ZAVERA ,ozbiljne represivne mašinerije čiji se oklop pojavio ispod farbe "izuzetnog društva"."Demokrate" i oni koji stoje iza njih su sada načisto da ta fasada više neće moći da se održi i krenuće nasilno da "uvode red".To podrazumeva i "spoljnog neprijatelja" radi "okupljanja nacije" protiv "strane pretnje".Taj korak je u stvari i najopasniji korak koji će preduzeti, jer u sebi krije gomilu neporedvidljivih ishoda ,kako na domaćem terenu,tako i na inostranom terenu i ZATO ako želimo da izbegnemo direktnu opasnost po NAS i SVE OSTALE koji NISU američki gradjani, bajden ne sme da se dokopa vlasti DANAS.Bajden je bolestan senilan i zao pokvarenjak iz pozadine ove pokvarene igre otimanja države od američkih gradjana, PRVOBORAC koji će da padne pred samu crtu finiša,samo njegova demisija može da spreči pad amerike u totalitarni vojni haos koji je usput naoružan do zuba i spreman i vojno rasporedjen za TRENUTAN napad na "spoljne neprijatelje".To znači ograničeni NUKLEARNI RAT u NAJBOLJM SLUČAJU a otali scenariji su realno KRAJ CIVILIZACIJE.Svetska zajednica NE SME da dopusti produženu političku krizu u USA jer to je bezbednosna pretnja prvog ranga.Sad će da počne STVARNO mešanje u američke izbore jer druge NEMA, a pošto je bajden trkačko grlo duboke države koja stoji iza velikog broja ratova koje je pokrenula ta grupa oni više ne smeju da ostanu tu gde jesu , a mnogi pioni u toj igri će da popiju ledinu.Ova kriza u USA će uskoro postati pravi otvoreni sukob SVUDA po svetu jer ovo nisu samo američki izbori više.

 3. Kosovac says:

  Dobro je napisao filozof Miša Đurković. Da Amerikom rovari Demokratska stranka i medijumi, i da se Obojena Revolucija vratila kući. (mada Obojena Revolucija ima još jednu kuću, a ona je Vavilonska kula koja se nalazi u Briselu – EU). Dobro je napisao i kolega „M“, da Bajdenova Nadnacionalna elita niti želi USA niti želi demokratiju. I da svoje planove sprovode ili milom, ili silom. ……………Ali ja im obojici zameram što to nisu konkretizovali, nego su sve to nama ispričali zavijeno u oblande. Evo ja ću to da konkretizujem, u jednoj rečenici: Sve to što se radi u Americi, to rade Sorošoidi. Rade Sorošoidi, iako ih u Americi ima najviše 15%. Oni nisu brojni, ali oni su veoma jaki. Drže u svojim rukama sve novčane tokove, i sve medijume. Samo im fali da osvoje vlast, pa da raspolažu i sve zaokruže milicijom i armijom, odnosno da realizuju u stvarnosti svoju silu. Što sada i čine, osvajajući predsednički tron vrhovnog komandanta kod koga se nalazi crveno dugme. ……………Koristeći medijume, sorošoidi lako odaju utisak da ih u Americi ima 90%. Pa onda ovako brojeći glasove (kao na pijaci ili kladionici), konkretizuju svoje brojno stanje kao 50% od čitave populacije. Čorba je skuvana. Ima dovoljno korisnih idiota koji će da se izbore za interese sorošoida, ako treba i pomoću građanskog rata. Kako kaže Miša Đurković, preko Obojene Revolucije. Sorošoidi nisu ludi da Obojenu vrate kući (u obećanu zemlju), oni oni su u ovom slučaju Obojenu vratili u Ameriku.

 4. padre says:

  Otkud mu samo pade na pamet ono "mesijanska marksistićka ideologija", niti je mesijanska,niti ovi imaju bilo kakve veze sa marksizmom!Ali lepo se čuje, još da je ubacio neku modernu floskulu, kao fašistićka. anti-semitistićka, još bi se lepše čulo!Amerika i marksizam, bože mili!

  • Kosovac says:

   @ padre, …..Ne treba toliko da se štrecaš, izraz „mesijanska marksistička ideologija“ je upotrebljen na pravom mestu. Ovi sorošoidi u Americi su pljunuti komunisti, bar njihovi usavršeni naslednici. Ne samo zbog svojeg totalitarizma, oni su savršeniji slatkorečivi lažovi od komunista. Svako ko pažljivo posmatra sorošoide, ne može odoleti a da ih ne uporedi sa komunistima i marksizmom. Još ono balavljenje o ljudskim pravima i „ravnopravnosti“ žena. Evo ti jednog primera: Britanski ministar spoljnih poslova je uvrstio Evropsku Uniju u zemlje tipa Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika. Parametre koji vode tom njegovom zaključku imamo i mi obični pažljivi posmatrači sorošoidnih sistema.

 5. petrovgrad says:

  Ameri su do zoba naoružani i to u domaćaj radinosti onako lično i porodično. Kad počnu da se tuku Bosna 90-tih za njih će biti oaza mira. Na dnevnom nivou ima da stradaju, kao u BiH na godišnjem tokom rata. Mogu da zamislim Čikago i ulične straže, straže po četvrtima i sl. barikade i sve što ide uz to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *