„OBOZREVATEL“: Informacija o srpskim četnicima u Donbasu odjeknula kao bomba!

„OBOZREVATEL“: Informacija o srpskim četnicima u Donbasu odjeknula kao bomba!

23 avgusta 2014

cetnici5-650x487Najposećeniji i najuticajniji ukrajinski portal Obozrevatel je objavio tekst o srpskim četnicima u regionu Donbas pod naslovom „Srpski dobrovoljci u Donbasu, kuda vodi prijateljstvo sa agresorom“.

Autor teksta je analitičarka ukrajinskog Instituta za svetsku politiku, Daria Gajdaj, a ona navodi da je dolazak srpskih dobrovoljaca na istok Ukrajine bilo pitanje samo vremena, zbog toga što su upravo ruski dobrovoljci, među kojima i Girkin (Igor Strelkov), bili u ratovima tokom devedesetih u Jugoslaviji i pomagali Srbima.

Pozivajući se na informacije iz srpskih medija, Gajdajeva piše da su plate srpskih dobrovoljaca navodno između 1.600 do 2.000 dolara, ali ističe da to nije presudna stvar zbog koje se pojavljuju dobrovoljci na ratištu na istoku Ukrajine.

Informacija o dolasku srpskih dobrovoljaca u Donbas je odjeknula poput bombe, piše Gajdajeva na početku svog teksta.

Ona tvrdi da srpski dobrovoljci, odnosno, „četnici“ štete imidžu Srbije, te napominje da su se srpski zvaničnici odmah distancirali od ovih radikalnih grupa. Gajdajeva navodi poruke Aleksandra Vučića koji je osudio odlazak građana Srbije na ratišta u druge zemlje.

Srbija nije nikada bila bliža članstvu u Evropsku Uniju, piše Gajdajeva.

Srbija pokušava da balansira odnos između Rusije i EU, te da ima neutralnu poziciju, međutim, u praksi se pokazuje da srpska neutralnost jeste zapravo podrška agresoru, kaže ova ukrajinska analitičarka.

Gajdajeva u svom tekstu kao agresora percipira Moskvu, a Srbiju kao pretnju po EU zbog svojih bliskih veza sa Rusijom. Ona ističe da srpske vlasti otvoreno govore da od „uvođenja sankcija Rusiji“ nema ništa, te da je najpopularniji političar u Srbiji Vladimir Putin, kao i da Srbi često koriste izraz „ruska braća“.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. Spasoje says:

    Pa šta ona trabunja,da je Rusija agresor.Tako je zapad govorio kada je gradjanski rat bio u BiH da su Srbi agresori.To su sve zapadne budalaštine,ali i njima će doći jebeni petak.

  2. ck says:

    Nije to samo izraz "ruska braća". To je najdublji misaoni i duhovni osećaj. (Ne radujem se ni jednom ratu i ničijoj nesreći.Posebno braće Slovena.)

  3. Milan says:

    Svako ima pravo na svoje mošljenje i svoj stav. Problem te takozvane analitičarke je u tome što to nije analitičarka vec navijačica. Da stvar bude gora javno kaže: Amerikanci su mi naredili da pišem tako kako sam napisala. Zašto na piše, ako sme, tko je fašističke budale sljedbenike Bandere opremio naoružao i uputio da ubijaju ljude u Istočnoj Ukraini. Tko granatira gradove u Donjeckoj i Luganskoj oblasti? Kada se to vrati, kada hunta u Kijevu padne, tko ce oprati svu tu prljavštinu USA i EU. Zar Porošenko misli da nece odgovarati za počinjena nedela! Srija kao osudjena država od strane NATO i USA i njena vojska, nije granatirala Prištinu. Granatiran je Beograd i ostali gradovi po Srbiji. Tko treba odgovarati za to ili je to bilo humanitarno granatiranje. Danas je to, kako ja to vidim, čista pornografija od američke i evropske diplomatije. Humanost zapadnjačkog tipa na delu. Nitko se nije pobunio što kamioni sa poci stoje danima na granici dapače naredili su da stoje tamo kako bi i u tome pokazali koliko su jaki ineprikosnoveni. Tek kada je Putin rekao iššš budale i krenite,tada su počeli da blebecu o humano-državnim pravima, povredama granice itd. Opet su zaboravili reci hvala Moskva spasila si ljude da ne pomru od žedji i gladi. Kako ce biti dalje? Ma znaju u Istočnoj Ukraini da moraju da se tuku sa fašistima. Zna to i skoro cela Ukraina, ali lepše i komformnije je protiv fašista biti u fotelji. Kada se nadje nekoliko fajtera koji nece da stoje po strani tada te pičkice iz fotelja počnu kokodakati, kao nema smisli pa psi rata su to itd itd. Tačno se zna koji su to psi rata. Zašto se na primer za francusku Legiju stranaca ne govori da je sastavljena od pasa rata?! Ako smo poslušnici jedne "organizirane" države, kao što je Srbija, pa nismo debili. Mas mediji ce da nastave da pišu ovako i onako, ali neke vrednosti i odnose nikada nece moci preoblikovati, jer su ti odnosi, te vrednosti, stari koliko je stara i Slavenska vera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *