OBRAČUN PRIJATELJA: Amerika špijunirala i Izrael

OBRAČUN PRIJATELJA: Amerika špijunirala i Izrael

3 novembra 2013

israel-usa-flagsIzrael nije samo saveznik SAD, koji ima pristup američkim obaveštajnim podacima, već je i meta SAD špijunaranja, prenose u subotu izraelski mediji pisanje „Njujork tajmsa“.

Izveštaj se poziva na dokumente koje je obelodanio Edvard Snouden i u njemu se opisuju bliske veze između Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) SAD i izraelske vojne obaveštajne jedinice 8200. Ta jedinica i NSA su razmenjivale informacije, ali Izrael zbog toga nije bio pošteđen špijuniranja.

„Njujork tajms“ navodi da u dokumentima piše kako je NSA pratila „izraelske vojne mete visokog prioriteta“, kao što su bespilotne letilice.

Još jedna izraelska vojna meta navedena u dokunentima je raketni sistem Blek sperou (Balck sparrow) – raketa cilj, koja simulira balističku raketu na velikoj visini. Taj sistem je nedavno koristio Izrael u vreme vežbe antiraketne odbrane, dok su se SAD pripremale za moguću vojnu akciju u Siriji .

Američki list objavio je izveštaj zasnovan na Snoudenovim dokumentima koji su otkriveni u avgustu da su američke obaveštajne agencije zainteredovane kako za neprijatelje, tako i prijatelje SAD.

U poverljivim dokumenetima piše da su kontraobaveštajne operacije SAD strateški fokusirane protiv prioritetnih meta Kine, Rusije, Irana, Kube i Izraela.

U izveštaju „Njujork tajmsa“ se pominje i špijuniranje svetskih lidera i da je jedna od meta takozvane Operacije drednot (Operation Dreadnought) bio iranski vrhovni vođa ajatolah Hamnei, a drugi generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *