OBRAD KESIĆ: Amerika je protiv ukidanja Republike Srpske

OBRAD KESIĆ: Amerika je protiv ukidanja Republike Srpske

3 septembra 2013

Obrad_KesicObrad Kesić, šef Predstavništva RS u Vašingtonu, koje je registrovano prije deset dana, kaže da je RS u zadnjih šest ili sedam godina, vodeći koordinisanu akciju u Americi, već mnogo toga postigla.

Kako je istakao, nema više prijetnji od strane Amerike da će da ukine RS i, štaviše, u određenim momentima se i brani i RS i poručuje svim onima koji prijete da to ne mogu da ostvare.

Govoreći o Predstavništvu RS, Kesić kaže da je prilikom registracije Predstavništva RS koristila model Škotske koja takođe ima svoje predstavništvo i koja ima slične ciljeve kao RS.

On ističe da je, iako zvanično rade tek deset dana, bilo poziva malih i srednjih preduzeća koja traže partnere u RS te da će ekonomija biti glavni projekat na kojem će raditi.

Kako trenutno u Americi gledaju na RS i hoće li biti teško popraviti njen imdidž? Nije li se malo zakasnilo s tim?

KESIĆ: Nikad nije kasno. Da se krenulo od početka i ova kancelarija sama od sebe ne bi mogla da preokrene ništa, ali već duže vrijeme postoji jedna koordinisana akcija u Americi od angažovanja advokata koji su već duže vrijeme savjetnici RS i već je izgrađen bolji temelj za odnose s Amerikom pa mislim da se vide ti rezultati. Poslije šest ili sedam godina rada imate situaciju da više niko ne prijeti od strane Amerike da će da se ukine RS, čak se i brani RS i govori onima koji prijete RS da to ne mogu da ostvare. To je potpuno drugačija priča i nema više direktne prijetnje za RS. Institucija Visokog predstavnika zbog aktivnosti institucija RS je potpuno marginalizovana i ne znam ko više shvata mogućnost da se visoki predstavnik umiješa na neki način, iako njegova kancelarija i osobe koje rade non-stop traže razlog za svoj opstanak. Visoki predstavnik bi isto tako volio da se vrati u život, ali svi su svesni da nema podršku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *