Обратите пажњу: Да ли је риба из конзерве здрава?

Obratite pažnju: Da li je riba iz konzerve zdrava?

8 aprila 2018

Konzervirana riba je nesumnjivo jeftinija od sveže, dostupnija i jednostavnija za jelo, ali evo kakva joj je prehrambena vrednost.

Svi znamo koliki je značaj ribe u ishrani. Zbog toga je važno da se bar jednom nedeljno na jelovniku nađe i riba.

Da li prilikom kupovine konzervirane ribe razmišljate o njenom poreklu, koje utiče na kvalitet, svežinu i nutritivne vrednosti? Važno je napomenuti da je Jadransko more proglašeno za jedno od najčistijih mora Evrope, obogaćeno je mineralima, ima visoku koncentraciju soli, koja obezbeđuje punoću ukusa ribe, a njegova umerena temperatura garantuje sklad nutritivnih vrednosti.

Šta kažu stručnjaci

Stručnjaci iz američkog Državnog poljoprivrednog centra tvrde da riba iz konzerve ima isto onoliko zdravih sastojaka koliko i sveža.

Duži rok trajanja

Konzervirana riba je jeftinija i lakše dostupna od sveže, a njen rok trajanja je daleko duži i kod nje, kažu, ima više kalcijuma nego kod sveže jer u konzervi riblje kosti omekšaju i mogu se jesti.

Neka bude u ulju

Ako se već odlučite za ribu u konzervi, izaberite onu koja je u maslinovom ulju, a ne onu u vlastitom soku jer ima više omega 3 masnih kiselina. Ulje pomaže pri očuvanju hranjivih sastojaka u ribi, za razliku od vode.

Izaberite najbolju

Sardina obiluje visokim sadržajem belančevina koji se može uporediti s količinom sadržanom u mesu, s tim što se belančevine iz ribe mnogo lakše podnose i bolje apsorbuju.

Uz makronutrijente, ona je bogata vitaminima i mineralima kao što su B vitamini, koji obezbeđuje normalno funkcionisanje nervnog sistema, vitamin A, vitamin D i kalcijum, koji u kombinaciji utiču na očuvanje kostiju, gvožđe i u manjim količinama fosfor, magnezijum, jod i selen. Ono što sardinu izdvaja na posebno mesto jeste visok nivo omega 3 masnih kiselina, koje smanjuju nivo holesterola i pozitivno utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

I još jedna dobra vest za one koji se bliže pedesetoj – sardina može da vam pomogne da sprečite gubitak i slabljenje vida.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *