Obrazovna avangarda zvana „Megatrend“

Obrazovna avangarda zvana „Megatrend“

7 oktobra 2013

zeljko-cvijanovic-vPiše: Željko Cvijanović

Na zgražanje sve malobrojnije sekte poklonika znanja – uzgred, fundamentalista sumnjivijih i od korisnika sopstvene glave, srećom još malobrojnijih – Srbija je za veliki korak bliže EU pošto je premijer Ivica Dačić otvorio studentsku godinu na Megatrendu, a ne na državnom univerzitetu.

Prvo, radi se o evropskim vrednostima, u primeni kojih je univerzitet Megatrend takva kontinentalna avangarda da će, ako ikad ukinu „bolonju“, to učiniti samo da bi primenili standarde Mege, budući da samo oni od studenata zahtevaju manje znanja od „bolonje“. Drugo, ribe su, provereno, bolje na Megi, većem nalazištu i promoteru silikona i od Granda i od istoimene doline, doduše ne tih silikona. Treće, ono što su Visoki Dečani za Srpsku pravoslavnu crkvu, što je bio Kumrovec za komuniste, a Garmiš za žute, to je Mega za ove, a to će reći neiscrpni rasadnik kadrova.

LEGALIZACIJA ZNANJA

Uostalom, zar nije novi ministar prosvete Tomislav Jovanović, nameran da kaže nešto lepo o sebi, rekao da ga je Dačiću preporučio Mića Jovanović (na slici), gazda Megatrenda, kao što je preporučio i prethodnog Obradovića, koji je čak oterao svog državnog sekretara jer se protivio tome da i studenti Megatrenda i ostalih privatnih univerziteta mogu da koriste studentske domove i tako budu uključeni na budžet državne prosvete. Sve bi to bilo samo problem sukoba interesa da Mića Jovanović nije doktor koji je ovladao tehnologijom abortiranja Srba u glavu, čime dostojno onesposobljava ono mladih što je uspelo da izmakne beloj kugi, i čovek najzaslužniji što najveći deficit znanja u poslednjih sto godina Srbija nadoknađuju rekordnom berbom diplomaca i doktora nauka. Dok se Dačić i Vučić ubiše da objasne Srbima koliko im treba promena svesti i dok su za sada u tome imali polovičan uspeh, promenivši tek svoju svest, dr Mića je pravi Stahanov u realizaciji šestog nemačkog uslova Srbiji.

Zaslužen je to uticaj, bar onoliko koliko je i Mega koristan državni posao, koji iskorenjuje kriminal sa srpskih fakulteta na sličan način na koji su onomad Holađani iskorenili kriminal iz oblasti uživanja lakih droga tako što su legalizovali travu. Naime, dugo je trajala nedoumica kako se odupreti trendu kriminalizacije fakulteta, na kojima posrnuli profesori prodaju deci ispite i diplome.

Naravno, odgovor je u legalizaciji kupovine diploma. Dosetio ga se, ko bi drugi nego naš čovek Mića, renesansni tip koji se, kažu zli jezici, svojim komšijama u Kanu, predstavlja u svojoj plemenitoj plavokrvnoj veličini kao Micha Jovanovich de Bozinoff. Naravno, „kućerkom od blata“ na tom skromnom kutku svetskog džet-seta ovog bliskog rođaka loza Davidoff, Petroff, i Smirnoff nagradila je njegova revolucija u srpskom obrazovanju, koja staje u samo jednu rečenicu: čemu kriminal, kad se diplome mogu prodavati i sasvim legalno. I stvar je legla: platiš godinu, daš godinu, nema kriminala, nema prevare, nema doduše ni znanja, ali zar ne živimo u vremenu kad je znanje toliko precenjeno.

PLATIŠ TRI, DOBIJEŠ ČETIRI

Renesansni čovek Mića dosetio se – ideju mu je dao Dačić, priznali su i on i Ivica – da studente privede nauci tehnologijom prodaje proizvoda masovne potrošnje, što obrazovanje u Srbiji svakako jeste. Dakle, „platiš tri, dobiješ četiri“ – brucošima je omogućeno da prvu godinu upišu besplatno, gde je Mića ukazao poverenje njihovoj inteligenciji da neće pobeći posle prve godine, nego će upisati i drugu, i treću, nećete verovati, čak i četvrtu, a možda i doktorske studije, kao ono čudo od deteta koje, zahvaljujući znanjima stečenim na Megatrendu, vodi srpski parlament. To se u pristojnom svetu zove win-win (na srpskom: ima za sve): platiš i završiš, ali platiš tri, a dobiješ sve četiri. Genijelno i humano, kao prezervativ na kome piše „25 odsto gratis“.

Naravno, to što neki misle da se tako na tom veselom mestu ne stiče znanje, to što neki veruju da je to ozbiljan nacionalni problem, ti su, za razliku od premijera Dačića, svet koji je ostao zarobljen u prošlosti, dok Ivica i Mića imaju dar ne samo da gledaju u budućnost već i da je proizvode. A budućnost kaže da ima mesta na svetu gde je znanje tek vrsta suvišnog tereta, temelj stare destruktivne svesti.

Ne verujete? Pitajte ove iz vlasti koji, kažu ptičice, prodaju strancima Institut za virusologiju i serume Torlak. Naravno, novi vlasnik, poznat po tome što nam je onomad utrapio onu silu vakcina za ptičji grip, odmah je zabranio da se u Torlaku prave domaće vakcine i serumi, jer ih sam pravi napolju. Zamislite sad te ljude u Torlaku koji su završili ozbiljne škole i na njima naučili da prave vakcine, koliko će oni sad biti zaludni, koliko će samo da smetaju. I eto rešenja: zameniš ih diplomcima sa Mege, njima čak možeš i da skineš zabranu. To ja zovem Win-Win!

I eto evropskih vrednosti na delu: kad sve u Srbiji bude Megatrend, to će značiti da je sa tranzicijom gotovo. Tada će doći stranac i reći im: „Vi sa Megatrenda, ’ajde sad metle u ruke, doktoranti usisivače, za to ste se i školovali“. Sve zasluge će pobrati, kako je i red, prof. Micha Jovanovich de Bozinoff, neuništiv i večito mlad, kao osiromašeni uranijum.

(Novine novosadske)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *