OBRENOVAC: Do kraja nedelje se očekuje normalizacija situacije

OBRENOVAC: Do kraja nedelje se očekuje normalizacija situacije

27 maja 2014

obrenovac-iz-vazduha-poplave-mondo-21aU Obrenovcu nadležne komisije počele da obilaze oštećene objekte i popisuju štetu. Gradonačelnik Beograda najavljuje „normalizaciju situacije“ do kraja nedelje.

Prema ranije napravljenom planu, 10 komisija obići će svako domaćinstvo u Obrenovcu i popisati oštećenu imovinu. Oni će najpre krenuti od okolnih mesta, da bi na kraju stigli do samog centra Obrenovca, koji je najviše stradao od katastrofalnih poplava i koji još uvek ima vode na ulicama.

Kako je objašnjeno građanima Obrenovca, zapisnik koji sačini komisija biće odmah prosleđen nadležnim opštinskim službama koje će procenjivati štetu. Obrenovčanima je takođe sugerisano da, ukoliko su izneli oštećene stvari iz kuće, sami popišu šta im je uništeno, dok je onima koji to još nisu učinili rečeno da slikaju objekat i imovinu.

Iako se svi Obrenovčani pitaju kada će im biti omogućen povratak u svoje kuće i domove, to za sada nije moguće, upozorava gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

„Obrenovac se polako vraća u normalu, ali još nije dozvoljen povratak stanovnika. Očekujem da se do kraja nedelje situacija normalizuje, tehnička voda i struja su prisutne, a očekujemo da će danas i kanalizacija da proradi“, rekao je Siniša Mali i dodao da se danas i sutra „agresivno iznosi đubre iz Obrenovca, tako da se polako stvaraju uslovi za povratak tog grada u normalu“.

Kako javlja reporter B92, da još uvek nije bezbedan povratak u Obrenovac pokazuje i brojno prisustvo uniformisanih lica u tom mestu: od žandarmerije, policije, hitnih službi, službi za sanaciju terena, volontera…

Takođe, ima delova grada u kojima još uvek nema ni tehničke vode ni struje, tako da je i sama sanacija takvih terena veoma otežana i postoji opasnost od izbijanja zaraza.

Mali je naveo da u prihvatnim centrima u Beogradu ima oko 4.000 raseljenih iz Obrenovca, što je manje nego juče, kada ih je bilo oko 5.200.

Mladi za pomoć mladima

 

Paralelno s borbom da se saniraju posledice poplava, teče i borba da se svim ugroženim stanovnicima obezbedi što više pomoći.

Među mnogima koji su se organizovali kako bi pomogli je i grupa mladih iz Obrenovca koji je najviše pogođen poplavama. Oni su pokrenuli osnivanje fondacije. jedan od inicijatora te akcije je Branko Spasić koji je, gostujući u vestima TV B92, rekao da je glavni cilj njihove fondacije da se dođe do finansijskih sredatava finansijerakako bi se pomoglo mladim Obrenovčanima.

„Mi se borimo za mlade za koje se plašimo, jer mislimo da im je pomoć potrebna…U Obrenovcu više nema biblioteke, nema doma kulture, pozorišne sale, sportske hale, teretana… i pitanje je kada će se sve to sanirati. Sad se postavlja pitanje šta će mladi kada dođu u Obrenovac moći da rade““ kaže on.

Prema njegovim rečima, akcije fondacije biće podeljene u tri segmenta: prikupljanje novca za obnovu infrastrukture, zatim kroz podršku za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i psihološku pomoć i treće kroz organizovanje volonterskog rada, odnosno ukoliko mladi ćele sami da obnove neko na primer igralište.

 

 (B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *