ОБРТ НА СВЕТСКОЈ СЦЕНИ: Кина у Европска унија започеле историјску економску сарадњу!

OBRT NA SVETSKOJ SCENI: Kina u Evropska unija započele istorijsku ekonomsku saradnju!

14 septembra 2020

Evropska unija i Kina potpisale su danas sporazum o zaštiti naziva proizvoda u međusobnoj trgovini, počev od feta sira do Pisijan paste od pasulja, uoči izazovnih razgovora o trgovini, klimatskim promenama i ljudskim pravima na današnjem onlajn samitu.

Dve strane su se obavezale na poštovanje naziva 100 evropskih regionalnih prehrambenih proizvoda i 100 kineskih ekvivalenata, što znači, na primer, da će Kina dozvoliti da se pod imenom „šampanjac“ prodaje samo penušavo vino iz Francuske.Kina je bila treće najveće tržište za poljoprivredne i prehrambene proizvode iz EU prošle godine, sa vrednošću od 14,5 milijardi evra (17,2 milijarde dolara).

Novi sporazum predstavlja trgovinski udar Evrope, jer američki, australijski ili novozelandski proizvođači više neće moći da koriste ta zaštićena imena pri svom izvozu u Kinu, mada se sporazumom predviđa prelazni period za određene vrste sireva.

Kineski predsednik Si Đinping i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće na samitu, zajedno sa šefom Evropke komisije i predsednikom Evropskog saveta, o više poreskih pitanja.

– Vreme je za stvarnu akciju da se reše neravnoteže i pokaže globalno liderstvo – napisao je uoči sastanka predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na Tviteru.

Evropski stav prema Pekingu se zaoštrio zbog novog korona virusa, za koji se tvrdi da navodno potiče iz Kine, i zbog novog kineskog zakona o bezbednosti u Hong Kongu, za koji Zapad tvrdi da smanjuje osnovna prava.

EU želi takođe da se Kina jače obaveže u pogledu aktivnosti vezanih za klimatske promene, kao jedan od velikih zagađivača u svetu.

– Nadamo se da će Evropska unija pažljivo preispitati svoju karakterizaciju Kine kao sistemskog rivala. Konfrontiranje i rivalstvo neće svet učiniti boljim mestom za život – poručila je kineska diplomatska misija evropskom bloku na Tviteru, povodom stava EU da Peking postaje pođednako rival koliko i partner Unije.

KOMENTARI3 komentara

 1. Rista says:

  Drugim rečima, EU najzad priznaje Kinu kao jako svetsko tržište što je ustvari prvi znak popuštanja prema Kini. Ostale izjave EU su žvake. Kina, uz pomoć EU, na ovaj način uzdrmava pravo najjačeg svetskog tržišta a to je Amerika. Mlogo mi se zapliće to sa EU. Kina ipak ide SVOJIM putem, bez obzira na sve prepreke na koje nailazi. To je savim drugačije nego što Rusija radi. Dakle, državni sistemi i politika Kine i Rusije su sasvim suprotni ali Rusija nikako da nauči kako se to radi. Ili Putin kasni. Samo, malo previše kasni.Kada posmatram i vidim da Kinom upravlja vrlo elastičan i pametan Centralni Komitet a Rusijom vlada centralni Putin sedeći na krilima lopovskih oligarha, onda me ne čudi da Rusija sve više zaostaje za Svetom. Ali me čudi da Putin to ne sme da shvati. Šta se dogodilo sa Putinom? Nemam pojma, ali počeo je da brlja a to je meni već neshvatljivo. Od onog Putina do današnjeg Putina? Imal u rusiji Rusa?

  • Zaliv says:

   Malo ti znas i o Rusiji i o Kini a usudjujes se ....bespredmetno je detaljnije obrazloziti jer ti naprosto "znas". I Kina i Rusija zavise od EU i americkog trzista bas kao sto ta dva trzista zavise od ruskog a ponajvise kineskog....Rusija nema mnog opcija, Kina ima...

   • test01 says:

    Evo ti ces da nam objasnis posto se razumes u sve a pogotovo u vakcine, dobijas moju i Ristinu dozu kao sto je to obecano. Kina treba Rusiju zbog jeftinih energenata a vecina Kineskih rezervi je u US dolarima (preko 120-130 biliona - to je bila cifra na pocetku godine). Kina ne zna sta ce sa tim parama i zavisi od USA zbog izvoza. Zato pokusavaju da investiraju i kupuju sto god mogu po svetu a USA im brani (US takodje kontrolise EU koja ne moze da se oslobodi tog jarma). Tako da Kina moze da peva ali USA i dalje diktira uslove citavom svetu - zbog dolara !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *