ОБРТ О КОЈЕМ СВИ ЋУТЕ! Москва хвали Вучића, а “АРАПСKА ЛИГА” прети Kосову да ће повући 57 признања

OBRT O KOJEM SVI ĆUTE! Moskva hvali Vučića, a “ARAPSKA LIGA” preti Kosovu da će povući 57 priznanja

26 septembra 2020

Delimično priznata od međunarodne zajednice, Republika Kosovo rizikuje da se suoči sa ogromnim problemima ako sledi vođstvo Sjedinjenih Država.

O tome piše direktor Fonda za naprednu politiku Oleg Bondarenko na stranicama lista Argumenti i Fakti.Početkom septembra u Beloj kući su potpisana dva sporazuma. Američko rukovodstvo postiglo je dogovor sa vlastima Srbije i Kosova o ekonomskoj integraciji na Balkanu.

Kako primećuje Bondarenko, srpski lider Aleksandar Vučić morao je da izdrži strahovit pritisak američkog predsednika Donalda Trampa, ali nije odustao od dva ključna pitanja.

Reč je o nepriznavanju Beograda nezavisnosti Kosova i posvećenosti izgradnji balkanskog kraka ruskog “Turskog toka”, kroz koji će se prirodni gas iz Ruske Federacije distribuirati u jugoistočnoj i centralnoj Evropi.

Kako ističe Bondarenko, nijedan drugi predsednik nezavisne Srbije nije uspeo da tako efikasno obuzda navalu Zapada.

To je u velikoj meri postalo moguće ne samo zbog sposobnosti Aleksandra Vučića, već i zbog toga što Vašington i Brisel imaju različite poglede na budućnost Balkana.

Konkretno, Tramp, imajući na umu predizbornu kampanju, neće vršiti pritisak na Beograd da prizna nezavisnost Kosova, kao što to pokušava nemačka kancelarka Angela Merkel.

Iz tog razloga, „vašingtonski sporazum“ ne sadrži nikakve specifičnosti, osim nekoliko izjava i obećanja Srbije da će svoju ambasadu u Izraelu preseliti iz Tel Aviva u Jerusalim.

Međutim, to će potencijalno Donaldu Trampu doneti oko milion i po glasova Srba koji žive u Sjedinjenim Državama.

Ali ono što je dobro za Beograd ne odgovara baš Prištini, jer će se njeno priznanje svetog grada kao prestonice Izraela pretvoriti u velike probleme.

„Predstavnik Lige arapskih država već je izjavio da ako se dogodi takvo priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela, suprotno stavu Saveta bezbednosti UN i islamskog sveta, onda 57 članova Lige može povući svoje priznanje nezavisnosti Kosova“, citirao je Bondarenko.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI12 komentara

 1. Ivke says:

  Da :) ma sve je to ineligentni AV smislio

 2. Rista says:

  Arapske i uopšte islamske države su samo brojno stanje američkih akcija. Lake konjice, jer ni jedna arapaska država nije samostalna. Ameri im stukli Iran, Irak, Avganistan, Libiju i Siriju ko...ne znam kako, ali stukli brate. Onda zagrlili volovski Nigeriju, Maleziju, Albaniju i sve one naftne države, zavadili islamski svet do sitnih creva i sada kao Arapske države će povući priznanje? Pa aj ako smete. Sdruge strane, to će svakako imati kontraefekat, jer će se Amerika onda dvostruko iznapregnuti da održi Kosovo kao državu. A kad bolje razmislim, pošto te arapske države nisu ni od kakve važnosti za postojanje Kosova, onda mi pada na pamet da će one samo pomoći Kosovu na taj način. Nije njih niko ni pitao da priznaju Kosovo nego su dobili dopis u jednu od država pa svi čitali i sledili uputstva. Tako će i povući Ameriku i priznanje. Moš misliti. Važan faktor. Kao neku ovozemaljsku silu, njih Ameri upotrebljavaju samo u terorističke svrhe.

 3. Slobodanka says:

  Specijalnu "čestitku" od islamskog sveta dobiće i Srbija. Paz sad kad krene novi talas migoša (migranata). Tramp da nam izgradi dobar zid na jugu, on se u to razume, a da se mane obnove našeg Generalštaba.

 4. milorad3 says:

  hehe skuvali su šiptarima čorbu, moraju da je pojedu a nije zdrava uopšte pa sad ne znam šta će ali u oba slučaja su poduvali, ovo im je samo UPOZORENJE.

  • Becki konjusar says:

   Na kojim si drogama da i ja uzmem radi boljeg raspoloženja.

  • Ivana says:

   Ko uvek naivni glupi Srbi misli malo, misli.

 5. Si Ju Leter Aligeder says:

  Ma super ga je opravio, ajde da ugađamo i zapadu i istoku samo da bi se naša narodna muda našla u procepu. Kome poeni a kome propast? Ja ne vido da je ovom nnarodu bolje od perioda pre vučića i nikolića, hajde prvo da ugodimo belosvetskim hohštaplerima, pa tajkunima, pa prevarantima a narod ne mora ni da se gleda jer on se uvek snađe. Zašto ne iznajme Viktora Orbana kao VD predsednika Srbije, i Palmu za premijera, da bre procveta ova Srbija!

 6. Nine says:

  Šta je, što ne objavite ko je Oleg Bondarenko. Čitaocima je dovoljno da znaju da je član NVO "Sveukrajinska organizacija" Zeleni fond i da je narodni poslanik Ukrajine u Vrhovnoj radi. Kakve veze on ima sa Rusijom? Osim toga što je rođen u Moskvi nikakve. Ima veze sa Rusijom utoliko što u Rusiji ne vršljaju NVO kako to rade najviše u Srbiji, čiju politiku sprovodi aktuelna vlast. Što ne objavite vest sa portala Webtribune: UDARNA VEST: Američki investitori dolaze u Srbiju jer su ovde otkrili ogromna nalazišta najtraženije rude na svetu? Što ni jedna srpska kompanija ne vadi litijum, o kome se piše odavno i prodaje je onima u svetu kojima najviše treba? Zar Srbi nisu znali vaditi rudu u RTB Bor i iz nje izlivati zlato? Zar u svakoj varošici u Srbiji nije bilo juvelirnice "Zlatare Majdanpek"? Ima li ih sada u Srbiji? Nema ni zlatnih poluga iz banke u Bazelu. Gde su završile, zna li to ijedna vlast koja je pustošila ovu državu od petooktobarskog puča do danas?

  • Marko st says:

   U pravu ste,ali nazalost prodaja prirodnih resorsa traje u kontinuitetu od prokletih karadjordjevica pa do danas kroz svaku vlast uz iste mentore a dokle ce....samo Bog zna. U zdravlje!

 7. Doktor says:

  Pa vazno bi bilo sada da Egipat povuce priznanje Kosova,..to trebamo lobirati,to bi bio veliki poen i okretanje arapskog sveta na nasu strani.

 8. Baja says:

  Nema toga, koga AV nije zajebo, pa će i Trampolina !!! To mu je u krvi, hteo, ne hteo !!! A mi Srbi....ufffff...

 9. Nine says:

  Izgleda doktore da nisi obavešten da se Srbija Vašingtonskim sporazumom obavezala da u narednih godinu dana neće lobirati za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. I zašto bi bilo koja Afrička država povukla priznanje Kosova kad su to uglavnom muslimanske države. Koja muslimanska država ima ambasadu u Jerusalimu, na šta se obavezala Srbija preseljenjem svoje ambasade iz Tel Aviva, što nije učinila ni jedna država Evropske unije, poštujući Razoluciju 478 koju je Savet bezbednosti UN usvojio je u avgustu 1980. U njoj se navodi da se članice UN obavezuju da neće uspotavljati diplomatska predstavništva u Jerusalimu, a one koje su to učinile pozivaju se da “povuku takve misije iz Svetog grada”. Kakav je interes Srbije da to učini? Kakav je interes Srbije da se pridruži proglašanju Hezbolaha terorističkom organizacijom? Ovim nerazumnim potezom "pregovarač" je gurnuo prst u oko celom muslimanskom svetu, Evropskoj uniji i ostalim članicama UN koje nisu prekršile navedenu Rezoluciju. Zar je onda čudo što potpisnik Vašingtonskog sporazuma sa Abdulahom Hotijem ne poštuje ni Rezoluciju 1244 SB OUN kojom se Kosovo i Metohija tretira sastavnim delom Republike Srbije, isto kao i Ustavom Republike Srbije, na koji je položio zakletvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *