ОБРТ У СИРИЈИ: Асад припрема ракете за битку са Израелом

OBRT U SIRIJI: Asad priprema rakete za bitku sa Izraelom

11 marta 2019

Sirija i njeni saveznici pripremaju svoje rakete za predstojeću bitku s Izraelom, ako Tel Aviv odluči da otvori vatru na značajne vojne položaje pod kontrolom sirijske vojske.

Dobro informisani izvori kažu da “sve zavisi od pravca izraelskih izbora. Ako premijer Bendžmin Netanjahu proceni da su njegove šanse dovoljno visoke da osvoji drugi mandat, onda se neće usuditi da u skorije vreme ulazi u novi sukob sa Sirijom i njenim saveznicima. Datum naredne bitke će biti odložen.

Ali, ako on veruje da će izgubiti izbore, onda mogućnost njegovog pokretanja bitke postaje veoma visoka. Ozbiljna bitka između Izraela s jedne strane i Sirije i Irana s druge strane bila bi dovoljna za odlaganje izbora. Netanjahu nema mnogo izbora: ili pobeđuje na izborima i odlaže sudski spor protiv njega, ili odlazi u zatvor”.Američka evropska komanda (EUCOM) nedavno je poslala vojne avione, zajedno sa 200 američkih vojnika, koji su nosili THAAD anti-balističke sisteme raketne odbrane koji će biti raspoređeni u južnom Izraelu.

Zvanični razlog za postavljanje ovog veoma modernog i sofisticiranog sistema je priprema za zajedničku vežbu između Izraela i SAD-a. THAAD će unaprediti već postojeće sisteme odbrane izraelskih protivraketnih sistema. To su “Iron Dome” za kratki domet, “David Sling”  za taktičke rakete i “Arrov” za interkontinentalne balističke rakete.

“SAD ne veruju u izraelski sistem, pa je THAAD sistem bio raspoređen kako bi ulovio sve rakete koje su lansirale sirijske ili iranske snage raspoređene u Siriji, kao što su obećali u slučaju bitke izazvane i isprovocirane od strane Netanjahua. I Sirija i Iran obećali su momentalnu odmazdu ako Izrael bombarduje bilo kakve značajne vojne položaje u tim zemljama. Zato su SAD odlučile da učestvuju u ovom sukobu, ubeđeni da će svaka buduća bitka biti razorna za sve strane”.

Poseta predsednika Bašara el-Asada Teheranu jasno je ukazala svima koji su uključeni u sirijski rat, posebno EU i SAD, da Damask nikada neće tražiti od Irana da se povuče iz Sirije kako bi zadovoljio treće strane ili u zamenu za obnovu ili normalizaciju odnosa između Arapa i Sirije ili između Zapada i Sirije.

“Poseta sirijskog predsednika Iranu pomogla je predsedniku Putinu da pojasni svom posetiocu Netanjahuu da Moskva ne može da pomogne Izraelu u zahtevu da se Iran izvuče iz Sirije. Odnos između Sirije i Irana je složen – objasnio je Putin svom gostu, a Rusija nije u poziciji da traži promenu strateškog odnosa između dve zemlje“, rekao je izvor.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  Vladimir Putin na Bliskom istoku neće uraditi ništa protiv interesa Izraela,jer veliki uticaj na njegovu politiku ima jaki židovski lobi u Moskvi.To je sigurno.

  • opet ja says:

   Tako je, a to je već nekoliko puta i dokazao.

 2. A akoM says:

  Ako Sirijci,Iranci itd.,budu tim raketama itd.,gađali Izrael,onda će Izrael ne samo gađati njihove položaje,nego možda(vjerovatno)poduzeti i kopnenu ofenzivu!

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   premaleni je izrael za Siriju i Iran, taj rat bi jevreji popushili za mesec dana, ni kauboji im ne mogu pomoći. Izrael će da nestane ako tamo krene jači rat, Rusija je veoma blizu, to je pod njenom jurisdikcijom a kauboji ne mogu veće trupe da dovedu jer su onda SAD i mnogi drugi delovi pod njihovom okupacijom ugrožene. USA i Izrael gube B.Istok, kokice u ruke i samo gledajte, kaubojski jednopolarni sistem je na samom kraju, od 2008. izgubile su svaki rat sa Rusijom a Kina se još nije ni umešala; šta će tek tada da im rade kad i Kina krene da rešava D.Istok...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *