OČAJNIČKI POKUŠAJ: Josipović pisao sudiji Meronu zbog Šešelja

OČAJNIČKI POKUŠAJ: Josipović pisao sudiji Meronu zbog Šešelja

17 novembra 2014

Ivo-Josipovic-2aHrvatski predsednik Ivo Josipović pisao predsedniku Haškog suda Teodoru Meronu povodom puštanja na privremenu slobodu lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja.

Predsednik Hrvatske je upozorio na mogućnost jačanja njegove političke aktivnost i opasnost da njegov govor mržnje može teško narušiti mir i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi.

Josipović se javnosti obratio putem Hrvatske radio televizije i rekao da je u pismu u Meronu istakao da kao političar iz države koja nije stranka u postupku ne može da preispituje pravnu utemeljenost odluke Haškog suda da na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga pusti Vojislava Šešelja.

„Ali, kao predsednik države na čijem je području i prema čijim je državljanima Šešelj prema optužnici počinio zločine moram da istaknem neke pravne, moralne, pa i političke činjenice vezane za slučaj Šešelj“, rekao je Josipović.

Za ostvarenje pravde i poverenja javnosti, posebno žrtava, za međunarodno pravosuđe, bitno je da svaki predmet u razumnom roku završi presudom, osuđujućom ili oslobađajućom.

„Predugo vođenje postupka, kakvo je ono u slučaju Šešelj, a i Milošević, rezultira gubitkom poverenja građana u međunarodno sudstvo“, naveo je Josipović istakavši da Šešelj organizuje političke skupove i praćen medijima ruga se međunarodnoj pravdi i žrtvama.

Šešelj ponovo govori mržnjom i svojim izjavama i govorima obnavlja ideologiju koja je bila ishodište rata na području bivše Jugoslavije, ideologiju koja je iza sebe ostavila brojne zločine, smrt, razaranja i neizmjernu patnju, kaže Josipović.

„Zasigurno, to destruktivno deluje na sam krivčni postupak koji se vodi u Hagu, unosi strah među ljude, posebno žrtve i svedoke i dezavuiše samu ideju međunarodne pravde“, smatra Josipović.

Josipović je pozvao sve zastupnike iz Hrvatske u Evropskom parlamentu da u skladu, kako je naveo, s pravilima Evropskog parlamenta odmah zatraže raspravu i izradu deklaracije Evropskog parlamenta o očuvanju političke stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi koja se neće odnositi samo na ovaj slučaj već i na ukupne pokušaje destabilizacije ovoga prostora u kontekstu ratnog sukoba u Ukrajini te sukoba u Siriji.

(B92)

KOMENTARI2 komentara

  1. miroslav says:

    neka se malo pozabavi sa svojim nacionalistima koji imaju sve cesce ispade

  2. nedo says:

    Josipovic zamenjuje teze kada kaze da je Seseljeva idologija izazvala rat, stradanja i patnje. Ja sam iz Krajine a za Seselja nisam cuo dok se ustase nisu povampirile i pocele proganjati, prebijati, zatvarati srbe po Hrvatskoj. Davati im otkaze na poslu i odvoditi ih u nepoznatom pravcu. Tek su se onda pojavili nacionalisti u Srbiji! Isao sam u treci razred srednje skole 1989 god kada mi je moj skolski drug inace po majci srbin a ocev deda mu se pokatolicio, kada mi je rekao da ce mi biti ili u cuzu (zatvor) ili nogu u guzu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *