ОЧАЈНИЧКИ ПОТЕЗИ – ЗАПАД СЕ РАСПАДА: Пољска послала Украјини минобацач из 1937. године

OČAJNIČKI POTEZI – ZAPAD SE RASPADA: Poljska poslala Ukrajini minobacač iz 1937. godine

1 jula 2024

Sovjetski bataljonski minobacač BM-37 kalibra 82 mm, model iz 1937. godine, primećen je u službi jedne od jedinica Oružanih snaga Ukrajine. Ističe se da je raritetno oružje na žarište bilo poslato iz Poljske.

U članku na Telegram kanalu vidi se da su borci, očigledno, snimljeni negde u dubokoj pozadini, na jednom od poligona.

O tome svedoči i to što nemaju pancire, zaštitne šlemove i lično oružje i nose papuče.Ovo oružje je uspešno korišćeno tokom Velikog otadžbinskog rata i u mnogim drugim sukobima: u Koreji, Vijetnamu, Kambodži, Bliskom istoku, tokom iransko-iračkog konflikta, u Avganistanu i dr.

Serijski je proizvođeno u Egiptu, Iraku, Kini.

Ovaj model minobacač je okvirno koristilo oko sedamdesetak država, a u mnogima se koristi i sada. Minobacač teži 56 kg. Maksimalni domet je 3.040 metara, minimalan 100 metara. Težina granate je 3,31 kilogram.

Ukrajina nije bila u stanju da stvori sopstveni pouzdani minobacač i zato koristi to što joj šalju iz inostranstva, uključujući stare modele.

KOMENTARIJedan komentar

  1. NikolaVeliki says:

    Haahaa, a ukrajinski prijatelji preko Velike Bare bi onda mogli da naci ukrima pošalju lukove i strele zaplenjene od Apača i Sijuksa, ali i topove korištene u američkom gradjanskom ratu. Ako ništa drugo, Rusi bi popadali od šoka i neverice ugledavši to "soficistirano" oružje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *