ОЧЕКУЈЕ НАС „БОРБА ТИТАНА“: Истог дана у СБ УН говориће Обама, Ђинпинг, Оланд, Путин…

OČEKUJE NAS „BORBA TITANA“: Istog dana u SB UN govoriće Obama, Đinping, Oland, Putin…

31 jula 2015

Obama Jinping Olan Putin 343Otvaranje jubilarne70-te sesije Generalne skupštine UN krajem septembra pretvoriće se u „pravu bitku titana“ kakava nije viđena poslednjih decenija – ocenio je The Guardian.

Britanski list ukazuje da će istog dana – tokom nekoliko sati – pred GS UN nastupiti: Barak Obama, Vladimir Putin, Hasan Rohani, Si Đinping i Fransoa Oland.

„Lideri SAD, Rusije, Irana, Kine i Francuske izložiće svoje viđenje geopolitičkog pejzaža na početku veoma nepredvidljive epohe. To će Generalnoj skupštini obezbediti i retoričke vatromete“.

The Guardian dodatno ukazuje da će to biti debi kineskog lidera u Ujedinjenim nacijama, da će se na GS prvi put sresti Obama i Rohani, da će se Putin u GS pojaviti prvi put posle deset godina i da će se suočiti sa osporavanjem raznih zemalja zbog Krima i Donbasa.

List citira i ovu procenu Ričarda Gouena, eksperta analitičkog centra Evropski savet za međunarodne odnose:

„Obama će biti u teškom položaju jer će nastupati pred obojicom svojih glavnih geopolitičkih protivnika. Ako im se zahvali za saradnju povodom Irana – američki kritičari s desna će tvrditi da je on omekšao pred Kinom i Rusijom. Bude li se držao tvrde linije povodom Ukrajine, kao i prošle godine, ili povodom Južnog Kineskog mora, Si i Putin mogu izaći za govornicu i optužiti ga stvaranje protivrečja“.

Nastupi šefova država trajaće u Generalnoj skupštini UN od 28. septembra do 3. oktobra.

The Guardian tvrdi da su svetski titani u „jakom sastavu“ poslednji put nastupali pre deset godina – na 60-godišnjicu Ujedinjenih nacija.

KOMENTARI4 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Ja ovde vidim samo dva titana.

 2. PRAVOSLAVNA ARMIJA says:

  @Za Srbiju... 1.000.000.000 +++

 3. Draga says:

  Konačno i Putin da kaže šta ima, a ima bogami dosta toga, što se neće dopasti američkom naarodu a naročito Obami.

 4. Dux says:

  @ Za Srbiju Pored navedenih TITANA, ja vidim i dve jajare??????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *