ОЧЕКУЈЕ НАС ХАОС И РАТ! На Косову победила „ратна коалиција“!

OČEKUJE NAS HAOS I RAT! Na Kosovu pobedila „ratna koalicija“!

12 juna 2017

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj proglasio je pobedu koalicije koja je proizašla iz „ratnog krila“, nazvanu „PAN“. Srpska lista treća je politička snaga na Kosovu, prema Centralnoj izbrnoj komisiji, na osnovu 35 odsto prebrojanih glasova. Građanska incijativa Srpska lista osvojila je 16,16 odsto glasova.

„OVK krilo ima najviše šanse za pobedu“

Koaliciju „PAN“ čine Demokratske partije Kosova (DPK – Tači), ABK, Inicijativa za Kosovo (IK – Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija. Haradinaj je, na konferenciji za štampu po zatvaranju birališta, rekao da je koalicija „Pan“ ubedljivo pobedila.

– Jasna odluka obavezuje vladu Kosova – poručio je on zahvalivši se koalicionim partnerima i pozvao druge stranke da se pridruže radu na dobrobit „zemlje“.

Koalicija „PAN“ osvojila je 30,19 odsto glasova, Demokratski savez Kosova 17,23 odsto, a Samoopredeljenje 14,69 procenata.

Direktor televizije Klan Kosova Baton Hadžiu ocenio je da je to rezultat koji pokazuje da je došlo do velikih promena, pošto je pokret Samoopredeljenje, kao samostalna stranka, bez koalicionih partnera uspeo da obezbedi najbolji mogući rezultat.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenjuje da najviše šansi da formiraju vladu u Prištini, posle današnjih izbora, imaju partije koje su proizišle iz „ratnog krila“ OVK – Tačijeva Demokratska partija Kosova, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja.

– Mislim da će „OVK krilo“ imati sada ozbiljan rezultat i samim tim će po kosovskim pravilima dati predsednika skupštine, koji će predložiti kandidata za premijera. Vrlo verovatno će dati svog premijera, s tim što nisam sasvim siguran da će to biti Ramuš Haradinaj – rekao je on.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa Briselskim sporazumom ili sa formiranjem takozvane vojske Kosova ukoliko te stranke formiraju vladu, Ivanović kaže da ne treba izvlačiti zaključke iz njihove predizborne retorike.

– Sigurno je da se na Kosovu ništa ne događa tako što će neko samostalno odlučiti da radi ovo ili ono. Tu su nezaobilazni faktori ambasade zapadnih zemalja, pre svega mislim na Ameriku, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju. To su zemlje koje nesumnjivo imaju veliki uticaj na politiku na Kosovu i na svakodnevne odluke – rekao je Ivanović.

KOMENTARI2 komentara

  1. DUSKO says:

    PA NEK KRENU VEC JEDNOM I VI STA SAMO PALITE VATRU !!! NEKA KRENU KO DA NISMO RATOVALI , KAO NE ZNAMO DA RATUJEMO !!!

    • Pukovnik says:

      I kao ne znamo kako da ih proteramo za sva vremena!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *