ХАОС У НАЈАВИ – СНС И НАЈБЛИЖИ САРАДНИЦИ ПРИТИСКАЈУ ВУЧИЋА: Траже да прогласи окупацију

HAOS U NAJAVI – SNS I NAJBLIŽI SARADNICI PRITISKAJU VUČIĆA: Traže da proglasi okupaciju

19 oktobra 2018

UKOLIKO se vojska tzv. Kosova i formira, pošto je prištinski parlament u četvrtak u načelu usvojio tri predloga zakona koja tome otvaraju put, predsednik Aleksandar Vučić biće pod žestokim unutrašnjim pritiskom da vlasti u Beogradu proglase okupaciju Kosova i Metohije, jer je po svim sporazumima samo KFOR taj koji može biti na teritoriji južne pokrajine kao vojna formacija.

Ovu informaciju „Novosti“ su dobile od kredibilnog sagovornika iz samog vrha vlasti, koji nam prenosi da tu opciju već duže zagovaraju čak i neki najbliži saradnici šefa države, kao i pojedini predstavnici vojnog vrha. Te sugestije su se, kako nam je rečeno, pojačale posle zahteva Amerike u UN da se ukine mandat misiji Unmika, što bi mogao da bude uvod u demontažu Rezolucije 1244, koja predviđa i povratak do 1.000 naših vojnika na KiM.

Očigledno ohrabreni najnovijim dešavanjima oko Unmika, u Prištini su u četvrtak brzinski usvojili sva tri predloga zakona kojima se predviđa transformacije Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je takozvana Vojska Kosova, vojska koja se stvara da bi pretila Srbiji i Srbima.

– Dokle god je Rezolucija 1244 na snazi, na Kosovu i Metohiji ne može biti nikakve druge oružane sile osim Kfora. „Vojska Kosova“, u kojoj nema Srba i protiv koje su i Srbi i Srbija, je vojska koja se stvara da bi pretila Srbiji i Srbima. Dati nekažnjenim teroristima u ruke teško naoružanje je pretnja miru i prilika da ponove svoje zločine – ocenio je ministar Vulin.

Ni upozorenja Beograda, ni oštri protesti predstavnika Srpske liste u četvrtak u prištinskom parlamentu nisu zaustavili glasanje o zakonima kojima se samo zatežu odnosi. A dodatna provokacija bilo je i zakazivanje zajedničke vežbe pripadnika KFOR-a i KBS-a, baš u vreme kada se u skupštini otvorila rasprava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je upozorio da će Srbija biti u izuzetno teškoj situaciji ako dođe do prijema Kosova u Interpol i formiranja vojske Kosova:

– Gledaćemo da se takve stvari ne dogode, a kada se dogode, donosićemo odluke. Naš posao je da taj najgori scenario dovođenja Srbije u nemoguću poziciju ne bude na sceni.

Povodom turbulentnih dešavanja u celom regionu, Vučić je sa Beogradskog bezbednosnog foruma pozvao na očuvanje mira:

– To je jedina šansa za sve nas da opstanemo.

Odgovaraju na pitanje albanskog novinara – pod kojim uslovima bi Srbija mogla da prizna Kosovo, on je rekao da Beograd želi da razgovara sa Albancima o kompromisu:

– Ali mora neko i u svetu i među Albancima da shvati da Srbija ima svoje interese i svoje ljude. Ne može to da bude spisak vaših lepih želja, pa da pitate kada će nas Amerikanci naterati da to uradimo. Ako to čekate – nećete nikada dočekati. Nema te sile koja će Srbiju naterati da prizna nezavisnost.

Vučić je naveo i da poštuje i ceni stavove američkog ambasadora u Beogradu koji je izjavio da neće podržati ideju razganičenja zbog etnički čistijih država. Predsednik je, međutim, primetio da Skotu, ako je već protiv etnički čistih država, nije postavljeno pitanje zašto je odvajao Kosovo od Srbije 2008.POSLANIKE SRPSKE LISTE NAZVALI SVINJAMA U PARLAMENTU

ŠEF poslaničkog kluba Srpske liste Igor Simić poručio je u četvrtak u prištinskom parlamentu da se srpski poslanici kategorički suprotstavljaju formiranju vojske:

– Ni Srbima ni Albancima ne trebaju militarizacija, vojne formacije i rat, već ekonomski napredak i mir. Ovaj predlog zakona je protivan svim pravnim aktima, ne samo Rezoluciji 1244 SB UN, već i samom ustavu koji je na snazi. Možda bi međunarodni predstavnici bolje čuli naš apel ako bismo ovde koristili suzavac, ali mi to nećemo raditi iz poštovanja prema našim građanima koje predstavljamo.

Potom su poslanici SL napustili salu, a predstavnici Albanaca su ih žestoko vređali, nazivajući ih srpskim svinjama.

KOMENTARI8 komentara

 1. Deda Micko says:

  Briselski sekretari, zlocinac Tramp i zlocinac Putin, odrzavaju nezavisnu drzavu Kosovo, iako je Putin zvanicno protiv nje (da se Vlasi ne sete). Vucko je samo cistacica u nocnoj smeni.

  • test01 says:

   Putim gleda Ruske interese i to je normalno a nije lud da «brani» vicuca koji radi za zapad. Pa vucic je isao da ga moli da prizna nezavisnost KiM - tj razgranicenje kojim ce da pokloni 15% teritorije siptarima. Putin ga je odbio. Osim toga da nije bilo Rusije prosla bi i ona zlocinacka tzv rezolucija zapada o Srebrenici a niko ne spominje Srpske zrtve a zlocinci se mirno sepure po Sarajevu - to nikada ne treba zaboraviti!!!!

  • Milan says:

   D.M. kao da je juče izašao iz Brozove školske klupe. Praviš nezdrave uravnilovke sa zadatkom da truješ srpski medijski prostor već i bez tebe zatrovan i nadrogiran raznim iskrivljenim informacijama i manipulacijama. Ništa ti nisi bolji od Vučića kog navodno kritikuješ, čak imam utisak da baš odradjuješ za njega deo prljavog posla.

 2. Zoran says:

  Okupacija vam je od 2000. godine.

 3. Vesko says:

  Skupstina Srbije mora proglasiti OKUPACIJU Srbije od strane NATO i Vojske Kosova jer je NATO organizovanjem, naoruzavanjem i davanjem podrske formiranju Vojske Kosova izasao iz mandata UN rezolucije i tako postao i PRAVNO okupator, sa svim posledicama koje proizlaze iz toga po Haskim i Zenevskim Konvecije ratnog prava po kojima je svaki otpor okupatoru, pa i oruzani, legalan. Kao i protiv kolaboracionista okupatora.

 4. pravda says:

  Uhapsite Gorana Svilanovica,Vuka draskovica,Lecica,Canak-a,Ceda Jovanovic i ostale NATO bitange,koji su rekli da priznaju Kosovo kao suverenu drzavu.To su nase zmije u nasim nedrima,koji sede za nasim stolom,a mi ih castimo.O Boze daj nam snage da izadjemo na kraj sa OLOSIMA.

 5. Vesko says:

  Proglasenjem okupacije Srbija onda ima po unutrasnjem i medunarodnom pravu legalno pravo da koristi vojnu silu u slucaju napada na nas narod na Kosovu i da ude na Kosovo i brani nase gradane i imovinu! Ukoliko dode do agresije i pokusaja novog genocida nad nasim narodom na Kosovu a ne bude proglasena okupacija, pravno gledano, Srbija nece imati mogucnosti da intervenise a da ne bude optuzena da je to ilegalno. Ovo su kljucni momenti sada i takva greska se ne smije napraviti!

 6. Klempavi Kučuk says:

  Pretpostavimo da precednikov patriotizam nije upitan, ali moramo konstatovati da je dok je na vlasti uspeo: -uspostaviti granicu sa kosovom -Ukinuti institucije Srpskog zdravstva -Ukinuti institucije sudske i izvršne vlasti republike Srbije (na severu samo postojalo) -ispadne gubitnik u svakom incidentu koji se desio -potpisao Briselski sporazum koji je na štetu srbije -Prekršio Ustav republike Srbije samim pregovorima sa predstavnicima Kosova, koje je po ustavu deo Srbije Recimo da se čovek trudi, ali ne ume. Mora da imamo nekog vičniejg tom poslu, ama čoveče makni se već jednom, nemoj da te narod miče...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *