Očekuju se nova otkrića u vezi nadzora građana

Očekuju se nova otkrića u vezi nadzora građana

11 juna 2013

CIA01Novinar koji je objavio informacije o programu SAD za nadzor građana – priskluškivanje, najavljuje da će biti još značajnih otkrića iz dobijenih dokumenata.

Glen Grinvald iz „Gardijana“ je, kako prenosi AP, rekao da će biti objavljeno još značajnih otkrića tokom narednih nedelja i meseci koja još nisu bila izneta.

On je kazao da je doneta odluka o tome kada će biti objavljena sledeća priča koja se oslanja na informacijama dobijenih od Edvarda Snoudena.

„Ima desetina priča na osnovu dokumenata koje nam je dao, a mi nameravamio da sledimo svaku od njih“, poručio je Grinvald.

Snouden, koji je radio za CIA javno je preko lista „Gardijan“ saopštio da je on medijima dostavio podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

On je nekada radio kao tehnički asistent u CIA, da bi kasnije kao službenik Buz Alen Hamiltona, privatne firme koju je angažovalo Ministarstvo odbrane, učestvovao u tajnom projektu Nacionalne bezbednosne agencije (NSA). Prema pisanju „Gardijana“, Snouden je 20. maja napustio SAD i sada se nalazi u jednom hotelu u Hong Kongu.

„Moj jedini motiv je bio da informišem javnost šta se radi u njeno ime i šta se radi protiv nje. Svestan sam da ću propatiti zbog svog postupka“, naveo je Snouden u tadašnjoj izjavi.

Snouden, koji je radio u kancelariji NSA na Havajima, presnimio je tajna dokumenta i pre tri nedelje je uzeo bolovanje, rekavši pretpostavljenima da će biti odsutan nekoliko nedelja, da bi nakon toga odleteo u Hong Kong.

„Gardijan“ je pre nekoliko dana, a zatim i „Vašington Post“, objavio da NSA tajno preko telekomunikacione kompanije „Verajzon“ prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u toj mreži u Americi. Takođe, otkriven je i dokument prema kome američke vlasti u potpunosti prate internet mrežu i društvene mreže, čitajuci sve poruke i mejlove koji cirkulišu.

Američki predsednik Barak Obama potvrdio je istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *