Oči širom otvorene

Oči širom otvorene

9 septembra 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Slika govori tisuću riječi, to dobro zna HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države Kolinda Grabar-Kitarović, koja je svoju kampanju svela na šetnju i fotografiranje – jer joj je to i dovoljno. HDZ-ovi birači disciplinirano će izaći na birališta štogod ona rekla, pa je najbolje da dojam ni ne kvari.

Ali sličan recept primijenio je ovih dana i aktualni predsjednik Ivo Josipović. Iako mu ankete daju toliku prednost pred protukandidatkinjom da bi mogao možda pobjedu odnijeti već i u prvom krugu, od viška glava ne boli, pa se Josipović ovoga tjedna lijepo uputio na ekološku turneju po otoku Krku zajedno sa šeficom OraH-a Mirelom Holy. Josipović je na Krk stigao na poziv Energetske zadruge »Otok Krk«, lokalne akcijske grupe »Kvarnerski otoci« i udruge »Eko Kvarner« koju vodi Holyci bliski Vjeran Piršić, pa je stoga glavnina predsjednikova boravka na otoku bila obojena zelenim odnosno ekološkim i energetskim temama.

Dapače, Holy se čak dovezla pred novinare zajedno s predsjednikom, tako da je slika doista vrijedila tisuću riječi. Šefica rastućeg OraH-a jasno je rekla da će Josipovića i njegovu progresivnu politiku podržati na izborima u prosincu »jer ga znam godinama, znam kakav je čovjek i kakve vrijednosti zastupa, i on ima moju podršku«, a i on je nju iskomplimentirao. Čak su se za Facebook slikali i s lanetom u jednom dvorištu, i idila je bila kompletna. Kako su mediji izvijestili, boravak na Krku završen je posjetom »Kući krčkog pršuta« u Vrhu gdje se predsjednik družio sa čelnicima jedinica lokalnih samouprava s ostalih kvarnerskih otoka – Cresa, Lošinja i Raba, a navratio je i župan Zlatko Komadina.

Sve se baš lijepo vremenski poklopilo s objavom ankete po kojoj OraH baš u PGŽ-u i Istri bilježi najbolje rezultate u Hrvatskoj, uz izjave potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine koji nije propustio poentirati da Holy dobiva podršku baš u onom dijelu gdje kopni podrška SDP-u.

Iako, dakle, Holy u OraH-u ima gotovo pobunu oko podrške Josipoviću, zbog čega je primjerice stranku već napustila Andrea Feldman; iako Ivo Josipović u kampanju pak ide i kao SDP-ov kandidat; i iako Komadina jest potpredsjednik SDP-a i sigurno mu se ne sviđa rast OraH-a na domaćem terenu gdje je i sam odgovoran za rejting SDP-a – unatoč svemu tome trio se odlično složio i pokazao da itekako dijele zajednička razmišljanja o nizu tema.

Ili možda samo o jednoj, a to nije ekologija nego – Zoran Milanović.

Na političkoj sceni formuliraju se novi odnosi snaga, a odmicanje od politike Vlade koju sada više po anketama ne podržavaju gotovo tri četvrtine građana, dok se premijera Milanovića mjesecima zaredom smješta na poziciju najnepopularnijeg političara, postalo je »in«.

Josipoviću je u kampanji ključno okupiti glasove svih birača SDP-a, ali jednako tako i OraH-a, kao i velikog dijela centra, koji ionako nema pravog zastupnika jer je u Hrvatskoj aktualna podjela lijevo-desno, pa ta niša vapi za liderima. Što se više odmakne od SDP-a i Vlade, Josipović će bolje proći, ma što u vrhu SDP-a mislili o tome.

Mirela Holy igra pak dvostruku igru zasad: tvrdi da sa SDP-om neće ići dok je ova ekipa na čelu stranke, a istovremeno pušta Milanovića da plasira tezu o tome da je njihov pakt već gotova stvar te da će uz savez sa OraH-om 2015. godine SDP bez problema zadržati vlast. Kako će se Holy na kraju opredijeliti, teško je reći, no činjenica je da rado pozira s predsjednikom kad god može, a s premijerom baš nikada.

Što se Komadine tiče, svi već znaju sve, on na čelu SDP-a vidi sebe, a ne Milanovića.

Utoliko, ovaj igrokaz u slikama zapravo sam za sebe sve govori. Postoje ozbiljna nezadovoljstva načinom na koji se vodi Vlada ili sam SDP, i ništa nije slučajno. Mediji su uostalom nedavno objavili čak i spekulaciju po kojoj će Holy sada podržati Josipovića ako on nju kasnije podrži za premijerku u savezu sa SDP-om, što se čini malo pretjeranim, no svakako – na sceni je niz novih scenarija, što se potvrđuje svakoga dana. Potrebno je samo širom otvoriti oči, i sve je jasno.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *