ОЧИ У ОЧИ: Ево шта је „бесни пас“ Матис рекао Шојгуу када су се састали!

OČI U OČI: Evo šta je „besni pas“ Matis rekao Šojguu kada su se sastali!

20 oktobra 2018

U SINGAPURU – u pauzi Petog savetovanja ministara odbrane ASEAN – prvi put sreli Sergej Šojgu i Džejms Matis.

Ministri odbrane Rusije i SAD  stegli su jedan drugom ruku, a matis je ruskom kolegi izrazio saučešće povodom tragedije u politehničkom koledžu u kerču. Pritom je naglasio da u Sjedinjenim Državama razumeju osećanja u Rusiji jer se takvi „incidenti“ događaju i u njegovoj zemlji.Njih dvojica su i za vreme zajedničkog ministarskog fotografisanja stajali jedan pored drugog.

Šojgu je, inače, u nastupu na savetovanju, apelovao da se zemlje ASEAN uključke u obnovu Sirije.

Naveo je da su ruski inženjerci već razminirali 6.500 kvadratnih kilometara sirijske teritorije, a da je ruska avijacija izvela preko 40.000 borbenih letova. Od toga, više od polovine – noću.

Posebno je naglasio da je u Siriji – uz pomoć Rusije čija se avijacija i neke jedinice nalaze tri i po godine u toj zemlji – potpuno uništena Islamska država.

Ruski ministar odbrane je precizirao da sirijska armija kontroliše teritoriju na kojoj živi preko 90 odsto stanovništva zemlje.

Precizirao je da su ruski avioni za to vreme uništili preko 87.500 terorista i bandita i pomogli odslobađanju 1411 gradova i naselja, odnosno – 95 odsto teritorije Sirije.

Naveo je da se u Siriju – otkad u njoj deluju Oružane snage Rusije – vratilo preko 345.000 izbeglica i raseljenih lica.

Upozorio je – imajući u vidu SAD – da pretendovanje nekih zemalja na vlastitu ekspkluzivnost stvara uslove za novu trku u naoružanju.

Ukazao je da su SASD i NATO uz zapadnu granicu Rusije postavili grupu jedinica sa 10.000 vojnika i oficira. Te snage, istakao je Šojgu, imaju ofanzivne zadatke i potencijal.

KOMENTARI2 komentara

  1. KROkontejneraš says:

    besni psu, Rusi će vas i u SAD-u bombardovati ko što su nemce u berlinu i francuze u parizu

  2. Nina says:

    Pogled iz Amerike: Pred američke medjuizbore general i heroj Ruske federacije i Putinov ministar odbrane rukovao se i srdačno razgovarao sa Trampovim ministrom odbrane. Zbog toga Trampovi kandidati dobiće manje glasova, a Trampov ministar vojni neka se čuva smene.... Znao je Šojgu gde treba da apeluje za obnovu Sirije. ASEAN (Asocijacija zemalja jugoistočne Azije) se smatra uspešnom svetskom organizacijom. Zemlje ASEAN-a ukupno gledano imaju 640 miliona stanovnika, više stanovnika nego EU. To su: Mijanmar(Burma), Tajland, Laos, Kambodža, Vijetnam, Malezija, Singapur, Bruneji, Indonezija i Filipini. Kada bi ASEAN bio jedna zemlja on bi bio 6-ta svetska ekonomija iza SAD, Kine, Japana, Nemačke i Francuske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *