Od 1. marta pijani vozači direktno u zatvor

Od 1. marta pijani vozači direktno u zatvor

26 februara 2014

policija-autoAko policija prilikom kontrole utvrdi da vozač ima 1,2 promila alkohola u krvi ili više, on će biti sproveden na trežnjenje, a odmah posle toga kod dežurnog sudije za prekršaje. U slučaju da mu sudija izrekne zatvorsku kaznu, ići će pravo u zatvor.

Saobraćajna policija i sudovi imaće tu mogućnost po novom zakonu o prekršajima, a po istom postupku biće kažnjeni i vozači koji odbiju alko-test ili pokušaju da pobegnu policiji.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaj, Damir Okanović, objašnjava kako će izgledati postupak prema pijanim vozačima.

„Vozač će najpre provesti 12 sati u treznilištu. Nakon toga, saobraćajna policija opet meri procenat alkohola u krvi. Kada alkometar pokaže nulu, vozača se izvodi iz pritvora i vodi kod prekršajnog sudije, koji mu na licu mesta izriče izvršnu kaznu“, objašnjava Okanović.

„To znači da će pijanim vozačima odmah biti oduzeta dozvola, izrečena novčana kazna i upisani kazneni poeni“, ističe on.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović, kaže da vozači imaju pravo žalbe, ali da to ne odlaže momentalno kažnjavanje.

„Nakon što ga sudija kazni, vozač ima pravo žalbe u roku od osam dana, a Apelacioni sud žalbu mora da reši za najviše tri dana“, objašnjava Marinović.

„Presuda biti pravosnažna za najmanje četiri dana, ako se vozač žali odmah, ili za najviše 11 dana ako čeka poslednji, osmi dan za podnošenje žalbe“, kaže Marinović i dodaje da su sudije spremne i obučene za skraćene postupke.

Vozač koji bude kažnjen zatvorom, sačekaće rezultat žalbe – u zatvoru.

Osim zbog alkohola u krvi, vozače će policija pred sud voditi i zbog prebrze i nasilničke vožnje, prelaženja pruge kada su rampe spuštene i zbog bežanja od policije.

„Sve su to prekršaji za koje postoje neoborivi dokazi. Za pijanstvo to je alkometar, za brzu vožnju to je radar sa kamerom. Za nasilničku vožnju i bežanje od policije sudiji će biti dovoljan snimak koji zabeleže kamere koje nose saobraćajni policajci ili snimci sa policijskih automobila. Sa snimcima i fotografijama problem dokazivanja neće postojati“, objašnjavaju u Saobraćajnoj policiji.

Profesor bezbednosti saobraćaja, Zoran Kovačević, kaže da su kazne izvesnije sa skraćenim postupkom.

„Oni koji voze potpuno pijani ili prelaze prugu pored spuštene rampe sigurno će biti kažnjeni. Oni neće moći da odugovlače prekršajne prijave do zastarevanja ili da izbegavaju dolaske na sud. Vozači koji znaju da će im istog dana biti oduzeta dozvola i izrečena kazna, razmisliće kako će se ponašati u saobraćaju“, ističe Kovačević.

Predlog Komiteta za bezbednost saobraćaj je da se u pojedinim slučajevima obavezno izriču zatvorske kazne umesto novčanih.

„Mi tražimo da se insistira na izricanju zatvorske kazne ako je vozač u poslednje dve godine osuđivan za neki od ovih prekršaja. Postoji mogućnost i da se oduzima vozilo višestrukom povratniku, i to sudije moraju da imaju u vidu“, apeluje Okanović.

(B92)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    Najzad prava i adekvatna mera. Tako bi trebalo uvesti i za bahate bozače kojih ništa manje nema od pijanih. Pijani se istrezne ali ovi bahati i dalje su na putu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *