Od 2015. region bez rominga

Od 2015. region bez rominga

28 avgusta 2014

mobilni1Sporazum regulatornih agencija po kojem će 2015. biti ukinut roming za korisnike mobilne telefonije u regionu biće potpisan krajem septembra, prenose Vijesti.

Tim sporazumom roming bi bio ukinut za korisnike mobilne telefonije u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Albaniji i Turskoj.

„Besplatan roming će biti omogućen od početka naredne godine, jer je neophodno da države regiona potpišu prve sporazume, prilagode svoje zakonodavstvo toj novini, a lokalni operateri da se prilagode novinama“, rekao je direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore Zoran Sekulić.

Ta agencija je objasnila da je cilj ukidanje svih troškova rominga – za pozive, SMS poruke i prenos podataka. U Agenciji očekuju „moguće negodovanje“ mobilnih operatera zbog manjih prihoda ukidanjem rominga.

Ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je ranije najavio da će krovni sporazum o uvođenju regionalne zone besplatnog rominga biti potpisan krajem septembra u Budvi.

Ljajić je rekao da je o tome već postignuta saglasnost vlada i telekomunikacionih tela Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske i da je plan da im se uskoro pridruže Bosna i Hercegovina (BiH) i Kosovo.

Građani EU od 1. jula plaćaju roming 55 odsto manje što je deo najnovije odluke o dozvoljenim roming tarifama i korak ka konačnom ukidanju te tarife, najkasnije do kraja 2015. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *