ОД БРАЋЕ РУСА С ЉУБАВЉУ: Овако ће изгледати мозаик за куполу храма Светог Саве

OD BRAĆE RUSA S LJUBAVLJU: Ovako će izgledati mozaik za kupolu hrama Svetog Save

11 marta 2017

867856654533

Rusko-srpska komi­sija čiji je zadatak da etapno ocenjuje rad umetnika koji prave mozaik za kupolu beogradskog Hrama Svetog Save, u petak je u Moskvi razgledala umetnička dela i dala “zeleno svetlo” za nastavak rada.

Članovi srpske delegacije, kao i domaćini nisu skrivali oduševljenje, i visoko su ocenili rad tima umetnika kojim rukovodi akademik Nikolaj Muhin.

Članovi komisije koju čine predstavnici obeju crkava i države, ministarstava spoljnih poslova i Ministarstva kulture, kao i eksperti, prvi put su videli delove mozaika Vaznesenja Hristovog, jer su do sada mogli da pogledaju samo crteže. Mozaici koji će krasiti kupolu najveće pravoslavne crkve na Balkanu, izgledaju impresivno i neuporedivo lepše od crteža.

Protokol “etapne ocene rada” je sa srpske strane potpisao mitropolit Amfilohije, a sa ruske mitropolit Ilarion. Akademik Nikolaj Muhin i njegov tim obećavaju da će sve preuzete obaveze ispuniti na vreme.

Kompozicija Hristovog vaznesenja koja će biti u crkvi na Vračaru najveća je na svetu. Ona će u prečniku imati oko 30 metara. Na tom velikom poslu spajanja komadića obojenog i zlatnog stakla radi oko sto umetnika.

Pre početka rada komisije, dopisnik “Novosti” imao je priliku da u petak pogleda u ateljeu Nikolaja Muhina kako umetnici rade na mozaiku. Kad budu gotovi, ti paneli će biti prevezeni u Beograd, gde će ih montirati na kupoli. Taj deo unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save je poklon ruske države srpskom narodu.

KOMENTARI3 komentara

  1. dragan says:

    OBASJANI DUHOM SVETIM, VALJDA CEMO SE KONACNO SVI KOLIKO NAS IMA DOZVATI U PAMET I OKRENUTI RUSIJI A NAPUSTITI EVROPSKU UNIJU ZA SVA VREMENA!

  2. ljubisav says:

    Samo u Beogradu ima 1600 proverenih Milionera,a nama Rusi oslikavaju Hram o sopstvenom trosku.Naplatice nam kad tad,al`koga to brine danas???

  3. Cp6a says:

    Fascinantno !!! To samo braća Rusi mogu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *