Од КЕБС-а до ОЕБС-а

Od KEBS-a do OEBS-a

4 decembra 2015

Bosko Jaksic 45Piše: Boško Jakšić

Ključni akteri hladnog rata iz Severne Amerike i Evrope, plus neutralne i nesvrstane zemlje Evrope, okupili su se prvi put 1975. u Helsinkiju na otvaranju Konferencije za evropsku bezbednost i saradnju (KEBS). Dve godine kasnije Beograd je bio domaćin sastanka država članica KEBS-a da bi se ustanovilo kako „helsinški proces” napreduje na širokom prostoru od Vankuvera do Vladivostoka. Bio je to veliki događaj, tumačen onda, kao i sada, kao priznanje Jugoslaviji, odnosno danas Srbiji.

Od oktobra 1977. do marta 1978. razgovaralo se do u detalje o tri helsinška poglavlja, takozvane tri korpe: prva i najvažnija govorila je o suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemalja. Druge dve su se odnosile na ljudska prava i ekonomiju.

Kada su visoke zvanice napustile Beograd i tek otvoreni „Sava centar”, ostale su desetine diplomata i eksperata da analiziraju suvoparne izveštaje i formulišu nove, natežući se gde treba da stoji zarez, a gde tačka.

Bio sam mlađi član „Politikinog” tima koji su predvodili spoljnopolitički veterani Božidar Dikić, stalno, i Đuka Julius, povremeno. Svakodnevno smo kontaktirali sa učesnicima, ponajviše, razumljivo, sa sjajnim jugoslovenskim timom mlađih diplomata okupljenih u tzv. multilaterali.

Pamtim kako sam se mučio da diplomatske fraze pretočim u nešto što bi bilo razumljivo čitaocima, mada sam bio svestan da običan svet malo zanimaju svi detalji.

Proveo sam nedelje u „Sava centru” i sećam se kako su u prvim danima majstori krišom finiširali neke detalje koje nisu stigli na vreme da završe. O čemu nije smelo da se piše.
Sve ostalo je istorija. Helsinški proces je kao forum dogovaranja omogućio prestanak hladnog rata i rušenje Berlinskog zida, ali ispostaviće se, s vremenom, da su mnoga jaja prve korpe polupana: od suvereniteta i teritorijalnog integriteta tadašnje Evrope nije ostalo ništa.

Raspali su se SSSR, Jugoslavija i Čehoslovačka. KEBS je tada imao 35 članica, danas je u OEBS-u 57 država. U Evropi nema nesvrstanih.

Govori se o novom hladom ratu. Ratuje se u Ukrajini. Turska raketa je prvi put od osnivanja NATO-a 1949. oborila jedan ruski borbeni avion. Moskva je prvi put od Avganistana vojno intervenisala van svojih granica. Amerikanci i Rusi prvi put ratuju na nebu jedne zemlje podržavajući sukobljene strane.

Krize su promenile ime i lokacije, ali suštinski problemi sveta su manje-više isti. U vreme KEBS-a reč dana bila je detant, popuštanje između Istoka i Zapada. Danas diplomatskom retorikom OEBS-a, na istoj relaciji, vlada fraza o neophodnosti uspostavljanja „poverenja”. Ako je „detant” filigranskim radom prekinuo ondašnji hladni rat, onda će i „poverenje” da odradi isti posao u opasnim vremenima novih izazova. Ali, da bi izbegao opasnost da se pretvori u debatni klub, OEBS bi morao da se reformiše.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *