ОД КОМШИЈА САМО УЦЕНЕ И УСЛОВИ- Ево која блага Хрватска тражи од Србије

OD KOMŠIJA SAMO UCENE I USLOVI- Evo koja blaga Hrvatska traži od Srbije

4 januara 2017

622204_cross-1264110-960-720_f

Vlasti u Hrvatskoj nedavno su zvanično objavile da će deblokirati otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom. Ipak, pregovarački proces dodatno bi mogao da zakomplikuje još jedan apsurdni uslov zvaničnog Zagreba – vraćanje kulturnog blaga Srpske pravoslavne crkve. Šta se zapravo traži od Beograda i da li Srbija taj uslov uopšte može da ispuni?

O vraćanju kulturnog blaga priča se već godinama, a kao uslov Beogradu postavila ga je prethodna hrvatska vlada, koja je uz to tražila i ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine i unapređenju prava hrvatske manjine u Srbiji. Na taj uslov prethodnih nedelja podsetili su pojedini hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu.

Da li se radi samo o opipavanju terena i priči za domaću upotrebu ili će se sve pretvoriti u još jedno uslovljavanje Srbije, znaće se nakon zasedanja Komiteta za proširenje 10. ili 11. januara, na kojem će biti reči o otvaranju poglavlja 26, a koje se odnosi na kulturu i obrazovanje.

Kako je „Blicu“ rečeno u srpskom pregovaračkom timu, taj uslov do danas nije ispostavljen kao zvaničan.

– O tome smo čuli samo iz medija. Hrvatski predstavnici znaju da za to neće dobiti podršku ostalih država članica – navodi naš sagovornik.

Iz hrvatskih muzeja nedostaje više od 25.000 umetnina

„Blic“ je tim povodom kontaktirao i hrvatsko ministarstvo kulture, koje nam je detaljnije obrazložilo šta od kulturnog blaga traži od Srbije.

U pismenom dopisu navedeno je da od Srbije potražuju „1.065 kulturnih dobara iz pravoslavnih crkava i manastira“, kao i da je u periodu od 2001. do 2013. u Hrvatsku vraćeno 25.260 umetničkih dela.

„Međudržavno Povjerenstvo za povrat kulturnih dobara nastavlja s radom na povraćaju preostalih umetnina. Prema podacima iz procene ratne štete, nedostaje još 24.500 muzejskih predmeta iz 45 hrvatskih muzeja za koje se ne zna gde se nalaze, te jesu li ti predmeti uništeni ili otuđeni i za koje ne postoji evidencija, niti su bili predmetom pregovora o povraćaju“, navode u hrvatskom ministarstvu kulture.

Blago ostaje u Srbiji

Ovaj uslov hrvatske naišao je na otpor zvaničnog Beograda. Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio je da kulturno blago iz srpskih crkava i manastira u Hrvatskoj neće biti vraćeno ni u kakve privremene depoe, na čemu inistira zvanični Zagreb, te da će ostati u Srbiji dok se ne steknu uslovi da budu vraćeni tamo odakle su i uzeti.

– Sigurno je da će hrvatska strana maksimalizovati svoje zahteve, ali zna se i šta su naši uslovi. Nikakvi privremeni depoi ne dolaze u obzir, jedan deo imovine SPC može da se vrati kad se obnove crkve iz kojih je sklonjeno. Mi smo za dijalog, ali ne na štetu SPC i našeg kulturnog blaga – rekao je Vukosavljević.

Najveći deo dobara, koji je stigao iz Hrvatske za vreme vojnih operacija „Oluja“ i „Bljesak“, čini riznicu manastira Krka, odnosno dobra iz Dalmatinske eparhije, a na utvrđenom spisku su i dobra koja pripadaju Eparhiji pakračko-slavonskoj, kao i osječkopoljskoj i baranjskoj.

Kulturno blago uglavnom čine ikone i knjige, kao i drugi bogoslužbeni predmeti čiji je vlasnik SPC, a svi drugi predmeti, koji su pripadali zbirkama muzeja ili drugim javnim kolekcijama, vraćeni su u periodu od 2001. do 2015. godine.

KOMENTARI6 komentara

 1. vlada says:

  Vraticemo im kad vrate i poslednji zlatni zub iz srpskih usta izvadjenih u Jasenovcu !

 2. mig-29 says:

  Nista sporno,treba vratiti ukradeno

  • kuka says:

   Neka nas Hrvati nauče kako, neka bar jednom u svojoj kratkoj i sramnoj istoriji pokažu kako oni vraćaju ukradeno.

   • USS Sputnjik says:

    Neobrazovani, hrvatska povijest je jako duga, starija od srpske.

    • milovan says:

     Vidi se da si ucio od fra.Mandica,jos jednog sotone u mantiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *