Od kraljice mature do najtraženijeg teroriste

Od kraljice mature do najtraženijeg teroriste

28 septembra 2013

Samanta teroristSamanta Lutvejta iz Ejlsberija u Bakingamširu, trenutno je najtraženiji ženski terorista na planeti.

Njeni prijatelji iz detinjstva sećaju je se kao “neupadljive” devojčice i devojke koja je veoma rano bila fascinirana islamom, a nakon što je već u 17 godini prešla u ovu religiju, od povučene tinejdžerke je postala strasni i aktivni pobornik nove vere. U njenom poreklu, pritom, nije bilo ničega što bi objašnjavalo ovu sklonost. Rođena je u Benbridžu u Severnoj Irskoj, kao najmlađe od troje dece. Majka joj je bila irska katolkinja, a otac vozač kamiona i bivši vojnik, koji je u više navrata bio angažovan protiv terorista u severnoj Irskoj. Kada joj je bilo 11 godina roditelji su se razvili, što ju je veoma bolno pogodilo. Živeli su u kraju sa dosta muslimanskog življa, u neposrednoj blizini džamije, i čini se da ju je upravao u to doba islam privukao svojim shvatanjem porodice i strogim moralnim normama.

Na maturantskom balu svoje škole u Ajlsberiju Samanta prosto blista, u haljini od ružičaste svile dopunjenoj tijarom, minđušama i ogrlicom sa cirkonima. “To veče je izgledala fantastično”, kaže jedan mlad čovek kome se u to vreme dopadala, ali ubrzo nakon toga niko više nije imao prilike da se divi njenoj lepoti. Već u 17. godini je prešla u islam i počela da nosi Džilbab, dugu lepršavu odoru koja prekriva sve osim lica i šaka. Nepunih 10 godina kasnije, blistava devojka sa maturantskog bala postala je najozloglašenije lice sa potrenicama.

O onom što se događalo u međuvremenu donekle može da ispriča njena drugarica iz detinjstva, koja je svojevremeno i sama prešla u islam, i udala se za muslimana, ali koja je morala da ostane anonimna jer je u međuvremenu napustila i novu religiju i nasilnog spruga koji je završio zatvoru. Ova mlada žena i sama priznaje da nije bila baš dobra muslimanka, i da je veru promenila pre svega iz ljubavi prema tadašnjem dečku.

Za razliku od nje, Samanta je bila revnosna i nije se zbunjivala. Nije joj predstavljalo nikakav problem da na sred ulice padne na kolena ako je bilo vreme za molitvu, učenje i recitovanje sura iz Kurana joj je išlo odlično, i redovno je prisustvovala skupovima na kojima su muslimanski propovednici upozoravali mlade da se “klone kufara (nevernika)”. Ubrzo je i samo počela da organizuje razgovore o veri a i da drugima daje savete o silama, pokušala je da radikalizuje i svoju porodicu, tako da se neki sećaju čak i da su jedno vreme njenu majku viđali sa hidžabom na glavi. Godine 2002, nakon samo nekoliko nedelja poznanstva, udala se za Džermejna Lindzija, poreklom sa Jamajke, i to protiv volje svojih roditelja.

Kada je Lindzi poginuo kao bombaš samoubica, digavši u vazduh sebe i još 26 putnika 2005. u Londonu, sebe je prikazivala kao jednu od žrtvi. Muževljev postupak je okarakterisala kao “odvratan”, tvrdila je da nije znala ništa o njegovim planovima, i pitala se kako će jednog dana deci ispričati “šta je njihov otac uradio”. Kasniji tok događaja pokazao je, međutim, koliko su ove izjave bile cinične, i da je njihov brak, zapravo, od samog početka bio spoj dva bolesna i mržnjom zarađan uma.

Još se ne zna pouzdano da li je Lutvejtova bila “bela žena“ za koju preživeli tvrde da su je u tržnom centru u Najrobiju videli sa kalašnjikovom u jednoj i bombom u drugoj ruci, ili je pak završila među mrtvim otmičarima. Britanski mediji već danima intenzivno pišu o njenoj umešanosti u masakr, ali činjenica je da tamošnje policija još čeka da joj kenijske vlasti, koje od 2011. tragaju za njom zbog zavere za bombaške napade na hotele i tržne centre u Mombasi, potvrde šta je od ovih priča i izveštaja zapravo istina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *