OD NEMILA DO NEDRAGA – Evo gde sve robijaju Srbi osuđeni u Hagu

OD NEMILA DO NEDRAGA – Evo gde sve robijaju Srbi osuđeni u Hagu

28 avgusta 2014

dos-sheveningen_620x0Kada haški osuđenici čuju i konačno „kriv je“ za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, i iz sumornih ćelija Sheveningena stignu na robiju u neki od evropskih zatvora, brzo shvate da im je haški pritvor bio – hotel sa pet zvezdica.

Umesto proslava rođendana i slava na kojima su za istim stolom sedeli Srbi, mulsimani, Hrvati i kosovski Albanci, u kazamatu ih uglavnom čeka – tišina. Jer, retko koji od osuđenika zna strani jezik zemlje u kojoj će izdržavati uglavnom dugogodišnju kaznu zatvora.

– Opšti uslovi u kojima haški osuđenici izdržavaju uslove su uobičajeni za zatvore u Evropi i u velikoj meri ispunjavaju važeće standarde – kaže, za „Novosti“, zamenik ombudsmana Miloš Janković, koji je ujedno i član potkomiteta Ujedinjenih nacija za prevenciju torture.

– Ipak, okolnost da su haški osuđenici stranci u tim zatvorima, i da ne govore službeni jezik i onaj koji je u upotrebi, nosi sa sobom povrede niza njihovih prava.

Janković, koji je nedavno posetio zatvor u Tartu, u Estoniji gde višedecenijske robije izdržavaju bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomir Milošević, nekadašnji predsednik SAO Krajina Milan Martić i vođa paravojne formacije „Beli orlovi“ Milan Lukić, kaže da i ova trojica dele sudbinu osuđenika koji ne znaju jezik zemlje u kojoj izdržavaju kaznu.

– Oni ne mogu da prate televizijski i radio program zato što ništa ne razumeju. Koliko sam u međuvremenu čuo, uveden im je digitalni program RTS, ali ništa više od toga. Ne mogu da čitaju novine, a pitanje je koliko mogu da se poštuju i njihova verska prava.

Zbog toga što ne razumeju estonski, a ni ruski jezik, ova trojica nisu ni bila upoznata sa propisima koji se primenjuju u zatvoru. Interni akt – kućni red, dobili su na srpskom jeziku tek dan pre nego što ih Janković posetio. Kako kaže zamenik ombudsmana, uprava je prevela ovaj pravilnik na „Gugl translejtu“.

Još se ne zna kako će, recimo, da podnesu neku pritužbu, žalbu, da razumeju neku zatvorsku odluku kada ne znaju jezik.

– Ne znam ni kako će, recimo, moći da obaveste dežurne službe da imaju neki zdravstveni problem i da im je potreban lekar. Ili kako će, i ako dođu do lekara, da mu objasne šta im je.

Za razliku od ostalih osuđenika, zbog jezičke barijere oni ne mogu ni da rade u zatvoru, a samim tim ni da dobijaju novac.

0827-Zatvori-Hag-LAT_UOlakšavajuća okolnost je što su, prema nezvaničnim informacijama, Milošević i Lukić u istoj ćeliji, a Martić je u istom bloku sa njima, pa njih trojica i mogu da komuniciraju. Ali, udaljenost Estonije svakako ne ide naruku njihovim porodicama koje ih posećuju. Kako nema direktne linije do Talina, oni su primorani da koriste tri avionske linije ne bi li stigli do zatvora.

Mada svi zatvori sa kojima je Haški tribunal potpisao sporazume o izdržavanju kazni uglavnom ispunjavaju međunarodne standarde, za zatvore u Finskoj, Danskoj i Švedskoj kažu da podsećaju na hotele, s obzirom na uslove koje nude osuđenima.

Inače, od 161 osobe koliko se do sada našlo na optužnicama Haškog tribunala, 30 je već izdržalo kazne u zatvorima zemalja širom Evrope. Njih 16 je prebačeno na izdržavanje dok još petoro čeka konačnu odluku. Prema statistici Tribunala, troje je umrlo tokom robijanja.

SRBIJA

Tokom odlučivanja u kojoj će zemlji služiti kaznu, nadležni u Hagu vode računa i o tome da ta zemlja ne bude mnogo udaljena od one u kojoj živi njegova porodica. U nekim slučajevima, ti uslovi, međutim, nisu ispunjeni.

Haški tribunal ne dozvoljava da osuđeni izdržavaju kazne u svojim zemljama. Uprkos tome što je Srbija uskladila svoje zakonodavstvo, njenom zahtevu da osuđeni Srbi izdržavaju kaznu kod kuće nije udovoljeno.

ĆERKA RADISLAVA KRSTIĆA: OTAC ZADOVOLjAN POLjSKOM

Radislav Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa VRS, osuđen na 35 godina zatvora, koga su muslimani u engleskom zatvoru pre nekoliko godina pokušali da ubiju, već neko vreme izdržava kaznu u Poljskoj. Kako nam je rekla njegova ćerka Tamara, veoma je zadovoljan uslovima u zatvoru.

– Čim je saznao da će biti prebačen u Poljsku, odmah smo mu nabavili literaturu iz koje je počeo da uči jezik – kaže, za „Novosti“, Tamara Krstić.

– Tako da, kada je već došao tamo, razumeo je dosta toga, i zasad mu ide veoma dobro. Sa stražarima i ostalim osuđenicima sporazumeva se na poljskom i na engleskom jeziku i nema nikakvih problema. Formulare za kantinu popunjava na poljskom, a zadovoljan je i hranom i ostalim uslovima.

PAVKOVIĆ USKORO U FINSKOJ

Posle odluke Tribunala u Hagu po kojoj će nekadašnji komandant Treće armije VJ Nebojša Pavković, koji je pravnosnažno osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima, izdržavati kaznu u Finskoj, očekuje se zvaničan dopis vlade te skandinavske zemlje. U odluci predsednika Tribunala Teodora Merona, koja je prekjuče obelodanjena, navedeno je da je Finska izrazila spremnost da Pavković odsluži kaznu u toj zemlji i da se posle odluke nadležnih u Helsinkiju očekuje njegov transfer u tu zemlju. Dotle će Pavković ostati u pritvoru Tribunala.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lela says:

    Srbi najvece zrtve ratova u proslom veku,proglaseni su od fasista - agresorima i ubicama ! SRAMOTA za srpske politicare,a neki od njih se fasistima - izvinjavaju ! E,kad ce se vise Srbi OPAMETITI i - SLOZITI ? Hag,tj neprijatelji Srba, osudili su pripadnike srpskog naroda na skoro 1 000 godina zatvora,pa ispada,da su pripadnici tog narod najveci fasisti sveta,dok su PRAVI fasisti - abolirani ! Srpski politicari i mimo takvog razmisljanja tih fasista, klanjaju im se i hoce u njihovu zajednicu. Narode,zar je to put Vaseg postenja, covecnosti i tolikog broja datih zivota ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *