ОД ЊЕ НЕМА БЕЖАЊА: Нова руска ракета 9М317М изазива страх на Западу – ИСТОВРЕМЕНО НАПАДА 36 ЦИЉЕВА

OD NJE NEMA BEŽANJA: Nova ruska raketa 9M317M izaziva strah na Zapadu – ISTOVREMENO NAPADA 36 CILJEVA

11 jula 2019

Nova raketa 9M317M, s kojom će raketaši imati svoje prvo, bojevo gađanje na poligonu Kapustin Jar u Astrahanskoj oblasti, nalazi se u borbenom kompletu PZO sistema srednjeg dometa 9K317M “Buk-M3”.

Kurski raketaši su među prvima u Zapadnom vojnom okrugu dobili nove raketne PZO sisteme “Buk-M3”. Ovaj sistem se na spoljnom planu od svog prethodnika “Buk-M2” razlikuje po tome što umesto četiri ima šest PA raketa. Međutim, glavne razlike se nalaze unutar ovog sistema i ne mogu se videti spolja.“Povećan je maksimalni domet, kao i efikasnost borbe s niskoletećim ciljevima. Znatno je povećana brzina reakcije celokupnog kompleksa. Sve je daleko brže usled automatizacije celokupnog procesa”, preneli su u informativnoj službi Zapadnog vojnog okruga, čije je reči preneo internet portal RG.

Ovu raketu isprobaće protiv vazduših ciljeva na visinama od 0,3 do 10,0 km. Raketa 9M317M je, za razliku od prethodnih verzija, znatno brža i manevarbilnija. Unapređen je pogonski blok rakete, kao i sistem navođenja na zahvaćeni cilj.

U prvom delu putanje raketa se do cilja navodi inercijalnim putem, da bi se u drugom delu njene putanje aktivirala aktivna samonavođena glava, koja poseduje minijaturan, ali vrlo snažan radar.

Na testiranjima ove rakete demonstrirani su izvrsni rezultati. Njom je pogođen širok spektar vazdušnih ciljeva, pri istvoremeno snažnom delovanju protivelektronskih sistema uslovnog neprijatelja.

Bojeva glava rakete 9M317M je šipkastog tipa, čiji fragmenti mogu probiti materijale ekstremne čvrstoće, kao što su titanijum i kevlar. Verovatnost uništenja vazdušnog cilja jednom raketom 9M317M, koja se nalazi u naoružanju kompleksa “Buk-M3”, ima praktično 100 odsto uspešnost (0,9999).9K317M Buk-M3 je prirodan nastavak verzije Buk-M2. Najveća unapređenja sistema su urađena na integraciji novih elektronskih komponenti.

Od izuzetne važnosti je i činjenica da je za 50 odsto uvećan broj raketa po jednoj lansirnoj jedinici, što značajno povećava ukupnu vatrenu moć baterija i diviziona koji su opremljeni ovim sistemima.

Divizion raketnog sistema 9K317M Buk-M3 ima sposobnost da jednovremeno napadne 36 vazdušnih ciljeva u radijusu 70km po daljini, i do 35 km po visini. Pri tome, verovatnost uništenja cilja sa jednom raketom je gotovo 1/1 (cilj veličine lovačkog aviona), dok je kod krstarećih raketa taj odnos oko 1 / 0.8.

Buk-M3 će koristiti rakete klase zemlja-vazduh 9M317M koje će moći da presreću ciljeve koji lete brzinama i do 3000 m / sek. Raketa je opremljena parčadnom-razornom bojevom glavom.

Na cilj se u prvom delu putanje navodi inercijalnim putem, a potom se u završnom delu aktivira aktivna, radarska glava za samonavođenje, koja je izuzetno otporna na elektronsko ometanje.

(hr.rbth.com)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Jos jedna u nizu koja nece biti upotrebljena. Raketa-strasilo.

  2. A akoM says:

    Kako ono reče Tarabić:-"Teško onim vojskama koje će ratovati po zraku,jer će odozgora ljudi padati ko pečeni ćevapi,a blago onom vojskama koje budu ratovale po zemlji"!Valjda je štel reći da neće padati iz zraka,neg bu bili reš-pečeni već na zemlji!?!

  3. NS_U_Srcu says:

    Odlična stvar, ovako nešto nama treba!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *