ОД ЊЕ НЕМА ОДБРАНЕ: РУСИЈА ПРАВИ СУПЕРРАКЕТУ која ће моћи да погоди сваку тачку на планети!

OD NJE NEMA ODBRANE: RUSIJA PRAVI SUPERRAKETU koja će moći da pogodi svaku tačku na planeti!

6 maja 2016

71438_vest_xvmy7rtdtebrjlqlrcaiRusija je uspešno testirala supersonične bojeve glave naprednih strateških raketnih sistema – javili su uoči majskih praznika strani mediji, a zvanično saopštenje Ministarstva odbrane RF bi moglo da se pojavi naknadno.

Prema saznanjima moskovskog dnevnog lista „Izvestija“, krajem aprila je iz „pozicionog rejona Dombrovski“ u Orenburškoj oblasti uspešno izvedeno eksperimentalno lansiranje balističke rakete s bojevom glavom za novu tešku stratešku raketu „Sarmat“.

Ona će zameniti čuvenu raketu RS-20 „Vojvoda“, koja je na Zapadu zbog dimenzija i snage nazvana „Satana“.

– „Vojvoda“ je najveća i najstrašnija ikada napravljena strateška raketa – objasnio je listu bivši načelnik glavnog štaba raketnih strateških snaga Viktor Jesin. – Teška je 210t i nosi, sa odvojenim navođenjem na cilj, 10 nuklearnih bojevih glava od po 750 kilotona. Te rakete već više od 30 godine čine osnovu ruskih snaga za nuklearno obuzdavanje, ali se njihov vek trajanja bliži kraju. Proizvođač – ukrajinski Konstruktorski biro „Južnoje“ – odavno ih ne proizvodi, niti je u stanju da vrši tehnički nadzor postojećeg naoružanja. Zato je doneta odluka da se napravi sopstvena nova teška interkontinentalna balistička raketa“.

Kako ističe Jesin, „Sarmat“ je direktni naslednik „Vojvode“. Uz jednu razliku: nova raketa je duplo lakša. Uz slične borbene kvalitete, „Sarmat“ će prevazići prethodnika po energetskoj efikasnosti, što će mu omogućiti da pogađa ciljeve u bilo kojoj tački sveta. Raketu prave Naučno-proizvodno preduzeće za mašinogradnju iz podmoskovskog Reutova, državni raketni centar „Makejev“ iz mesta Mijaskoje i moskovsko preduzeće „Energomaš“. Prema planovima Ministarstva odbrane Rusije, 2016. godine će početi prva faza testiranja „Sarmata“, pri čemu će se prvo proveravati njihova sposobnost da izađu iz silosa i uključe glavni motor na bezbednoj visini. Po Jesinovim rečima, konstruisanje rakete i testiranja njenih elemenata odvijaju se bez komplikacija i po planu.

– Nova raketa – što je glavno – obezbediće fleksibilno reagovanje na razvoj američke Nacionalne protivraketne odbrane do 2030. godine – pojasnio je on. – Osim toga, energetsko rešenje treba da omogući raketi da napada ciljeve ne samo preko Severnog, već i preko Južnog pola.

Po rečima zamenika ministra odbrane RF Jurija Borisova, „poboljšane energetske karakteristike omogućavaju opremanje „Sarmata“ dodatnim sredstvima za probijanje američke PRO. Nova raketa će biti sposobna da se suprotstavi svemirskom ešalonu udarnih sredstava, a moći će da se lansira praktično sa svakog mesta i u svim pravcima“.

Za probijanje američke NPRO će upravo i biti „nadležan“ novi manevrišući hipersonični bojevi blok (glava) rakete. Na Zapadu ga zovu Yu-71, a u Rusiji, prema nekim informacijama, vodi se kao „proizvod 4202“. U svakom slučaju, upravo ga je tako 2012. godine – u novogodišnjoj čestitki radnom kolektivu Naučno-proizvodnog preduzeća za mašinogradnju nazvao Vladimir Putin, okarakterisavši ga kao „jedno od najvećih dostignuća preduzeća u poslednjih nekoliko godina“.

Princip rada Yu-71 sličan je opisu funkcionisanja manevrišućih nuklearnih bojevih glava balističkih raketa „Topolj-M“, „Jars“ i nove RS-26 „Rubež“, koje je Ministarstvo odbrane RF demonstriralo još 2004. u okviru vojne vežbe „Bezbednost 2004“.

Tada je načelnik ruskog Generalštaba Jurij Baluevski saopštio da je u trening-režimu testiran „udarni aparat“ sa hipersoničnom brzinom leta, koji je sposobna da pri brzini od blizu 11,5 hiljada kilometara u svakom trenutku pobegne, nepredvidljivo promenivši pravac leta.

Nijedan sistem PRO nije u stanju da proračuna takvu putanju i da navede protivraketne balističke rakete na tu bojevu glavu.

Po Jesinovim rečima, „Sarmat“ će se lansirati iz silosa, koji će biti ispražnjeni od „starih“ teških raketa RS-20 i RS-18. On ističe da će lansirni silosi prethodno proći „duboku modernizaciju“, koja podrazumeva njihovo tehnološko osavremenjivanje, kao i kvalitativno novi nivo fortifikacijske zaštite koji podrazumeva stvaranje elemenata pasivne i aktivne protivraketne odbrane objekata.

To će omogućiti da se višestruko poveća zaštićenost lansirnih sistema u silosima od napada protivnika kako običnim oružjem visoke preciznosti, tako i nuklearnim.

Nije slučajno izabrano ni mesto testiranja Yu-71.

Raketna jedinica u okolini sela Dombrovski u Orenburškoj oblasti je pozicioni rejon strateških raketnih sistema „Vojvoda“, s čije teritorije se izvode i eksperimentalna lansiranja balističkih raketa za potrebe razvoja raketnih snaga. Osobenost poligona je u tome što se let odvija „u zatvorenom prostoru“, koji ne mogu da vide vide, kao na Bajkonuru ili Plesecku, američka sredstva za telemetrijsku kontrolu.

Time se u potpunosti obezbeđuje tajnost lansiranja i njegovih rezultata.

Prema pisanju Washington Times, Dombrovski će biti i prvo mesto gde će biti razmeštene najmanje 24 rakete „Sarmat“ opremljene Yu-71. Ovde neće moći da ih dohvate ni sredstva američka NPRO u Evropi, niti krstareće rakete BGM-109 Tomahawk sa brodova i podmornica.

Uostalom, kako je istakao komandant Raketnih strateških snaga Rusije Sergej Karakajev, „mogućnosti te bojeve glave već su prodemonstrirane američkim tehničkim sredstvima za kontrolu“.

Specijalizovani zapadni list Janes Information Group smatra da „Sarmat“ i Yu-71 mogu biti glavni adut u pregovorima Rusije i SAD o zaključenju novog sporazuma o ograničavanju strateškog nuklearnog naoružanja, koji bi trebalo da zameni START 3. Upravo zato, kako ističu zapadni analitičari, nije slučajno što je uvođenje „Sarmata“ sa Yu-71 u naoružanje planirano za 2018. godinu – kada ističe START 3.

KOMENTARI8 komentara

 1. PERO says:

  prvo će da gađa banja luku za test..da uništi štakore i one koji bvire iz ruske guzice.....bosanski četnici pa rusija ovo pa rusija ono mi i rusu..ma bole kurac ruse za vasneka qvbazi država sa glupom ljudima...nqajgluplji čovjek na planeti je bosanski srbin ...kolji srbina..srbe na vrbe

  • Barakuda says:

   A ko si ti majmune ?

  • N.N says:

   PERO najbolji kurvat je mrtvi kurvat. Hahah samo napadnite Rusiju becki konjusari! Nestacete sa mape sveta za pola sata! Hahaha

 2. dfvt says:

  Fantasticna tehnologija za istrebljenje ustaske gamadi :)

  • saja says:

   I ne samo cro ustasije nego i bih arnauta ustasa

 3. Baja says:

  Ova raketlina je za oblake

 4. Don says:

  Trose pare badava:)Niko ih ne napada.A ni nece.A oni sa tim isto nece napasti.Imaju i ostali oruzja na pretek.

 5. tinman19 says:

  Nije ta raketa ništa bolja od bilo koje slične kineske ili američke. Rusima te rakete ne trebaju, samo bacaju novac. Dobro kaže Don, nitko ih ne napada niti će ih napadati. Te pare su mogli potrošiti za bolji život ruskog naroda, a ne za nekakve nepotrebne rakete, koje su ionako sigurno tehnološki odavno prevaziđene. Za amerikance nije čudo što se razbacuju oružjem, oni su toliko prebogati da mogu raditi što hoće. Rusi niti su bogati niti žive dobro. Osim mafije i oligarha, ali njih baš briga za ruske rakete i glupe ruske generale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *