ОД ОВОГА ЋЕ СЕ СВЕТ ДРМАТИ ТЕШКО ДА ЋЕ СКОРО СТАТИ: Русија и Кина пуштају…

OD OVOGA ĆE SE SVET DRMATI TEŠKO DA ĆE SKORO STATI: Rusija i Kina puštaju…

13 avgusta 2020

Analitičari kineske publikacije BWC primetili su aktivnost ruskog rukovodstva u dedolarizaciji svetske ekonomije.

Sklone da uvek deluju sa položaja snage, Sjedinjene Države ne nameravaju da sebi uskraćuju zadovoljstvo izvršavanjem zadatih zadataka zastrašivanjem pojedinih država svojim ekonomskim sankcijama.Međutim, vreme prolazi, a takva politika donosi Vašingtonu sve manje i manje dividende. Upečatljiv primer je Severni tok 2, koji ni Moskva ni Berlin ne nameravaju da napuste, uprkos pritisku Sjedinjenih Država.

Takvo ponašanje Rusije verovatno nikoga neće iznenaditi, ali Evropa nije navikla na činjenicu da Amerika kao partner i saveznik dozvoljava sebi da deluje na takav način sa pozicija sile.

S tim u vezi, sasvim je logično da je nemačko rukovodstvo najavilo vraćanje zlata uskladištenog u SAD. Prvi zahtev Nemačke iz nepoznatog razloga blokiralo je američko rukovodstvo, ali Nemci se neće povući, odlučni su da vrate svo zlato do kraja ove godine. Ako Berlin uspe, ekonomija Sjedinjenih Država dobiće značajan udarac.

A ako je novost za Nemačku da deluje na taj način, onda je Rusija već postala prilično vešta u tome.

Politika dedolarizacije, pod kojom Moskva odustaje od američke nacionalne valute u korist drugih sredstava u transakcijama, daje dobar rezultat.

Naročito, kupovina zlata i upotreba juana prilikom zaključivanja višemilionskih sporazuma ne samo da ojačavaju ekonomski temelj Ruske Federacije, već i negativno utiču na položaj dolara.

Vredi napomenuti da je Rusija 2019. godine smanjila svoje depozite u dolarima za 1,01 milijardi. Istovremeno, udeo kineske valute u monetarnim rezervama zemlje povećan je 14 puta.Ogromnu ulogu igra činjenica da je Moskva u poslednje dve godine bila jedan od ključnih igrača na svetskom tržištu plemenitih metala. Prema PolitRussia , „zlatna planina“ Ruske Federacije sposobna je da neutrališe rizike od 100 milijardi dolara.

Ruske vlasti ne nameravaju da se zaustave na tome. Trenutno su Moskva i Peking u tesnim pregovorima oko stvaranja sopstvenog sistema trgovine žutim metalom u lokalnim valutama i nove baze za fizičko zlato.

Kada ovaj plan bude realizovan Rusija i Kina će zaustaviti dolar i odvezaće ga od zlatne podloge. Ovaj udarac američkoj nacionalnoj valuti poguban i teško da će se posle toga oporaviti.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. persida says:

  Klece pred dolarom, i laprdaju za javnost.

  • padre says:

   Kleče bogami, gde si jim ti, da jim pokažeš, šta je to uspravnost!

 2. Rista says:

  Kada Kina prestane da Vking Fo D Janki Dolaaaaar(to iz pesme, brate mili) onda ćemo analiziramo. Drugo je Rusija. Rublja nema neku kotiju u svetu i ovo zmeđu Kine i Rusije je lokalno. Jeste da bi Kina volela da juan bude prim maestro u svetu, ali za sada ništa. Kažem, kada počne nacistička mađarska pa prihvate Srbija, Britanija, Kanada, Australija, Japan, Krčedin i Honolulu da kupuju za rublju i juan, onda je dolar precrko. E sad. Kaće to biti ja ne mogu da predvidim u ovome veku. Javiću se sledećeg veka ako se nešto promeni. Ali ako se nekim slučajem zaista desi u ovom veku, neću se javiti. Ima da dobijem srčku na licinom mestu. Kada Vebtribune to objavi, ja sam imun i ništa od srčke. Nije da ja ne verujem vebtribunetu, nego malo sam nastran na njegove gromade od istina. Doduše, zabavni su. Kao i svaki rijaliti. Mada ja nikada nisam vido ni jednu jedinu emisiju pravog srpskog rijalitija niti bilo čijeg drugog. Ako ne računate intervjue precednika država. Naročito onih Ogromnih država pa nikad ne kažu ali isto se vata, Josono Hanibal Nakarada. Jedini precednik čije sam govore voleo je Car Lazar i nikada nije radio za dolare. Zato i jeste najveći Srpski Precednik.

  • Kosovac says:

   Moji Vlasi imaju jednu lepu pesmu: „Euro, euro, ši dolari daj….“. Peva vlajna pa rastura. Ljubica Boldeskić. ……………Inače nisam zanao za tog Hanibala Nakaradu, čuo sam za onu predstavu Italijana gde kaže „Io sono Đovani Grozni“. Misle na cara Ivana Groznog, nešto im se zamerio.

   • Rista says:

    Prvo sam napisao Đovani Nakarada pa sam brzo promenio jer cenim Ivana Groznog. To Nakarada je jugo ujdurma i trudim se da izbrišem ljagu. Tiletovi poltroni smislili. Uvek sam se pitao zašto su Čkalji uvalili njega. Mogli su i sifilističnog Napoleona. Mali kretenski čovečuljak. Danas ga slavi ceo Zapad iako je Britanija morala da ga tuče na Vaterlou, a uskoro će na isti način i Hitlera slaviti. Hanibala sam uvalio Italijanima da im se jope kosa diže na glavi. Danas na vrata Italijana kucaju italijanski lekari na isti način kao i Hanibal nekad a počeli su i na srpska. Uzrok mog komentara - dolazak italijanskih globalnih Konova u Srbiju. Oma anti propaganda smoje strane.

    • Kosovac says:

     @ Rista, …..Dobar si, stara kajla. Vidim da te sećanje još dobro služi.

  • padre says:

   Vidim, da te to mnogo raduje, ali ne znam zašto!

 3. Grom says:

  Međutim, prvo neko treba da objasni kako to juan nije povezan sa dolarom kada znamo da je ovakva današnja Kina takva jer je decenijama pumpana američkim naštampanim dolarima. Takođe, neko treba da objasni da Kina nije u sistemu Duboke države, prethodnog imena Novog svetskog poretka i to da globalisti nemaju plan da im Kina bude novi bastion globalizma.

  • Rista says:

   Iako vam sve jasno, malo ste ublažili sa zahtevom da neko objasni. Nema potrebe da se objasni. Vaš komentar je meni neobično osveženje. Mislio sam da sam jedini koji na to ukazuje već godinama.

 4. Zorana says:

  Koliko dugo se prica o tome i opet Kina i Rusija to nisu uradile. Mastaju. Svi se navikli na breton-vudski sistem i sisaju sa njega, a za narod sarena laza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *