ОД ПЕНСИЛВАНИЈЕ почиње ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ

ОД ПЕНСИЛВАНИЈЕ почиње ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ

27 новембра 2020

Ако Суд усвоји Трампову жалбу да се гласови пристигли поштом пониште, то би могло да преокрене исход резултата у Пенсилванији, а процес би могао да се настави пред Врховним судом САД. Верујем да ће и Мичиген, Винсконсин и Џоржија сигурно на крају завршити пред Врховним судом, каже за Спутњик аналитичар Бранко Павловић.Иако је одбацио тужбу Доналда Трампа о нелегалним гласовима, а гувернер те државе Џоа Бајдена потврдио за победника на председничким изборима у америчкој савезној држави Пенсилванији, суд је заказао ново рочиште у том спору.

Судија Патрисија Мекалоф наложила је обустављање свих даљих процеса у вези са потврђивањем изборних резултата у тој држави и заказала саслушање које ће бити одржано у петак.

Трампова жалба у Пенсилванији

Трампова кампања затражила је поступак „убрзане жалбе“ након одбацивања тужбе у Пенсилванији, којом су захтевали да се поништи више милиона гласова пристиглих поштом.

Иако је највиже притужби било у Пенсилванији, Милан Крстић са Факултета политичких наука сматра да заказивање још једног саслушања неће бити од велике помоћи Трампу у финалном резултату, посебно након проглашења званичних пре два дана.

„Једино уколико би одлука била позитивна по жалби, захтеву да се сви гласови који су пристигли поштом потпуно занемаре, то би могло да преокрене исход резултата у Пенсилванији. Међутим, мислим да су шансе да се тако нешто деси прилично мале. Ако се то ипак догоди, јако је тешко да се слично деси и у другим државама у којима постоје тужбе, које су у највећој мери већ одбачене. Сама Пенсилванија не може да промени исход избора у овом тренутку, зато што би за промену требало да судови донесу одлуке и у државама, као што су Џорџија и Аризона“, каже Крстић, који је и један од уредника портала „Амерички-избори.рс“.

Одлаже ли се предаја власти?

Аналитичар Бранко Павловић, међутим, сматра да би случај Пенсилваније могао да доведе и до одлагања Бајденовог преузимања власти, односно, то би се десило уколико одлука суда у више држава доведе у питање 270 електорских гласова у његову корист.

„Ако нема тог броја гласова, онда наступају у другим условима предвиђене могућности. Занимљиво је, јер ће вероватно већи број судских одлука на крају ипак завршити пред Врховним судом САД. Видећемо какве ће оне бити. Мора још да се чека, још је рано да би се доносили закључци, али верујем да ће и Мичиген, Винсконсин и Џорџија сигурно на крају завршити пред Врховним судом“, каже Павловић.

Расплет у наредних десет дана

Адвокат Андреја Комненовић, члан Републиканске партије који живи у Џорџији за Спутњик објашњава саму процедуру расплета постизборне кризе. Он каже да све мора да се заврши у наредних десет дана, ако Пенсилванија одлуку о вертификацији не донесе у том року, донеће је Врховни суд САД или Суд Комонвелта Пенсилванија.

„Ако жели, Врховни суд САД може у сваком тренутку да се укључи у процес, али то не значи да ће одлука нужно завршити на Врховном суду, као што се догодило 2000. године. Трампу је потребан необориви доказ велике преваре у кључним државама, да добије Џорџију, у којој траје треће поновљено пребројавање, Висконсин или Мичиген, једну од ове две државе, али и Пенсилванија би мога да буде тас на ваги“, каже Комненовић.

Он додаје да ће се решење свакако наћи до 8. децембра, до када гласови у свим државама морају да буду верификовани, јер 14. децембра гласа електорски колегијум.

Покренути дуги процеси у Америци

Милан Крстић подсећа да је постибзорна криза у Америци покренула и друге процесе чија се атмосфера могла видети протеклих недеља и на улицама. Он каже да атмосера коју су покренуле евентуалне изборне нерегуларности у великој мери подсећа на 2016. годину када су демократе тврдиле да су избори нерегуларни и да је Трамп победио захваљујући руским хакерима.

„То заправо говори да је поларизација унутар САД доста велика, да долази до све већег неповерења у основне темеље демократије, као што је изборни процес. Али ово је можда и део кампањских активности Доналда Трампа за наредни изборни циклус. Ако судови не одлуче у његову корист, он ће мирно предати власт. Међутим, та мирна предаја неће подразумевати и признање да је фер изгубио на изборима, већ напротив , то ће бити почетак велике кампање која ће се вероватно водити до 2024. године, када ће он или неко близак трампистичком погледу на свет бити кандидат републиканаца“, оцењује Крстић.

Припреме за нове изборе

Он додаје да становнике Џорџије већ у јануару очекује нови круг избора, а 2022. стижу избори за Представнички дом Конгреса САД.

„Сви ови избори биће лакши за републиканце уколико имају своје бираче који верују да ова победа Бајдена није била фер, бираче који ће у сваком тренутку бити спремни да се масовно мобилишу и изађу на бирачка места. Ово је добар начин да Трамп своје бирачко тело одржи јединственим“, истиче Крстић.Тачка на лажи о руским хакерима

Коментаришући атмосферу коју диктирају медији, он каже да је сценарио сличан афери са руским хакерима, али да треба приметити две занимљиве чињенице које говоре о томе колико кадидат републиканаца вешто користи постизборну кризу да би затворио претходну.

„Трамп је јуче помиловао Мајкла Флина, некадашњег саветника за националну безбедност који је управо због контроверзних питања у вези са односима са Москвом морао да поднесе оставку, врло брзо након што је ступио на дужност. Претходно је помиловао и Роџера Стоуна, једног од главних републиканских стратега који је требало да иде у затвор средином ове године. Имајући све ово у виду мислим да ће заправо ова прича бити дефинитивно завршена, без било каквог судског епилога. Трамп користи ову ситуацију да потпуно стави тачку на наводе о мешању Руса у изборе и то да је је био у некој недозвољеној комуникацји са Кремљом“, закључује Крстић.

Трамп се у међувремену обратио на саслушању пред Сенатом Пенсилваније о масовној крађи у тој држави, наводећи да има доказе који потврђују његову победу.

Он је рекао да има све доказе о крађи и да је само потребно да његове аргументе саслуша неки судија који би био неутралан.

(Спутњик)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad3 says:

    Krali su u pensilvaniji,arizoni,viskonsinu, mičigenu i nevadi i tu je napravljena šema koja je doneal "pobedu" bajdenu.Kad se dokažu muljanja sa glasovima u pensilvaniji biće otvorena proces i za ostale države ,kontrole glasova i REGULARNOSTI izbora.Kao i svuda na svetu gde se pojavi veliki broj nepoarvilnosti n biračkim mestima IZBORI SE TU PONAVLJAJU:)ILI tamo gde je dokazano da je bilo PREVARE glasovi koji su dodati odredjenom kandidatu se PONIŠTAVAJU.Tramp je očigledno pobedio u pensilvaniji i to će biti dokazano a za ove ostale države ili će biti dodeljeni glasovi trampu ili će se izbori PONOVITI ali ovoga puta DIREKTNI izbori bez poštanskih glasača:)Tramp ima dobre adute da traži PONAVLJANJE izbornog procesa u 4 države a pogodite šta će se desiti sa bajdenom kada se pokaže da je njegov izborni tim u saradjni sa mutnim likovima administracije iz pozadine štelovao izbore za njega:)Biće ovo vrlo interesantno ali ako lopovi iz pensilvanije padnu i to se dokaže na sudu onda je SVE u pitanju i SVE na tapetu u vezi ovih izbora jer je već ranije bilo teških zloupotreba i povreda izbornog procesa od strane demokratske stranke, njima preti raspad i samo je poitanje kada će neko iz mehanizma te stranke da progovori o tome, to "duboko grlo " će ih zakucati jer mnogo je onih u demokratskoj stranci koji sad VIDE da je tramp u pravu u vezi rukovodstva demokratske stranke i kriminala u vrhu te stranke.AMERIKA ne želi da im se nameštaju izbore i demokrte su tu bili sasvim u pravu kada su trampa lažno optuživali za ruske veze,sad će im se to obiti o glavu jer ONI su ti koji nameštaju izbore a ljudi sad to i VIDE :)NAJEB.SU kad ih dohvati javnost. ta stranka će se raspasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u