Од предозирања наркотицима-опијатима у САД сваког дана умре безмало 145 људи

Od predoziranja narkoticima-opijatima u SAD svakog dana umre bezmalo 145 ljudi

10 avgusta 2017

Piše: Aleksej NAUMOV

U SJEDINJENIM Državama hara dosad nezapamćena epidemija. Ne samo po razmahu.

Amerikanci su se masovno „navukli“ na narkotike-opijate. I, svakog dana od predoziranja umre, u proseku, bezmalo po 145 ljudi!

Više nego od vatrenog oružja i u saobraćajnim nesrećama.

Krivci za ovu američku „kugu XXI veka“ često su – lekari. jer, da bi ugodili svojim pacijentima – recepte za jake preparate protiv bolova dele i nadesno i nalevo. A za mnoge Amerikance to postaje – prvi korak ka narkotičkoj zavisnosti.

Američki mediji su opisali i slučaj izvesnog „programera Edija“ koji je zagazio u probleme nakon što je otišao kod poznatog zubara zbog umnjaka. Ovaj mu je dao popularno u SAD sredstvo protiv bolova „Vikodin“. Koristio ga je dve nedelje. Potom ih je „probao“ na jednoj žurki i počeo da guta po tabletu na svakih pola sata.

Ubrzo je izgubio posao i počeo da krade od rodbine i poznanika sve što je mogao. Kad je sestri ukrao noutbuk, ona mu je saopštila: ili ćeš se lečiti, ili ću te prijaviti policiji.

„Programer Edi“ se trenutno leči i nada se da će se vratiti normalnom životu.

Komisija za borbu protiv epidemije zavisnosti od opijata već je upozorila šefa države Donalda Trampa: „Gospodine Predsedniče, uzroci ove epidemije su u našem zdravstvenom sistemu. Nekada se jaka sredstva protiv bolova narkomanima prepisuju i za novac“.

Ovu komisiju je formirao upravo Tramp jer je u predizbornoj kampanji obećao da će rešiti problem „rastuće zavisnosti društva od analgetika“.

U američkim bolnicama se od pacijenata traži da stepen bola koji trpe ocene po skali od 1 do 10.

Eksperti Komisije su naveli da se sve pogoršalo otkad su mnogi američki lekari počeli da teže ne da umanje bolove svojim pacijentima, nego da ih eliminišu potpuno.

Statistika je pokazala da Amerikanci tokom poslednjih 18 godina nisu imali postepeno sve manje problema sa bolovima, a količina analgetika koje su im lekari davali povećala se za to vreme čak četiri puta.

Građani SAD progutaju čak 80 odsto svih tableta protiv bolova koji se u toj zemlji legalno proizvedu tokom godine.

Mnogi Amerikanci žele da se oslobode bolova čak i po cenu daljeg pogoršavanja svog zdravlja.

Tako je nastao paradoks koji je dr Džošua Fenton definisao ovako: zadovoljni bolnicama pacijenti u njima se ponovo pojavljuju češće od onih koji su nezadovoljni, na lečenje su trošili više novca, a pritom su i – češće umirali nego nezadovoljni.

Komisija je u pismu Trampu takođe upozorila: „Amerika svake tri nedelje izgubi ljudi koliko je poginulo 11. septembra 2001. godine! Svaka američka porodica mora da zna: ako je ova epidemija još nije pogodila da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi“.

Komisija je predložila, pored ostalog, da se sredstva protiv predoziranja („Nalokson“ i druga) podele svim policajcima u SAD i da se prodaju u uličnim automatima poput prezervativa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *