Od septembra nove cene gasa u Srbiji

Od septembra nove cene gasa u Srbiji

6 avgusta 2013

GasPrema preliminarnom obračunu, očekuje se da će u trećem kvartalu godine, cena gasa u proseku, za domaćinstva u Srbiji porasti za 4,4 odsto, a za sve kupce prosečno za 5,7 odsto, saopštila je danas Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

Javno preduzeće Srbijagas je, kako ističe AERS, objavilo da će obračunata cena za snabdevanje javnih snabdevača za period od 1. septembra, izražena u dinarima, iznositi od 39,12 dinara po metru kubnom, što je za 6,4 odsto više od dosadašnje cene.

Prema uslovima tendera, na odnovu koga je Srbijagas izabran za snabdevača, formirana cena prirodnog gasa za snabdevanje javnih snabdevača, za treći kvartal, koju je usvojila vlada, iznosi 453,35 dolara za kubni metar.

Na osnovu navedene veleprodajne cene, Srbijagas je obračunao cene za javno snabdevanje kupaca gasa priključenih na mrežu tog preduzeća i dostavio ih AERS-u na saglasnost, obavestivši Agenciju da ga je vlada izabrala za snabdevača javnih snabdevača.

Srbijagas je dostavio ponudu i predlog Ugovora ostalim javnim snabdevačima koji posluju u okviru 32 preduzeća za distribuciju prirodnog gasa i oni su počeli da dostavljaju Agenciji predloge odluka o novim cenama za javno snabdevanje njihovih krajnjih kupaca, prenose „Novosti“.

Javni snabdevači mogu prihvatiti ponudu Srbijagasa, a mogu gas nabaviti i od drugih snabdevača, ukoliko je to za njih povoljnije.

U saopštenju se napominje, da se pri ovoj promeni cena, neće menjati cene pristupa sistemima za transport i distribuciju gasa (mrežarina) koje su utvrđene 2011. godine.

Pošto se ne menjaju cene pristupa mrežama, koje su najobimniji posao za Agenciju u regulaciji cena, Agencija će analizu dospelih odluka o cenama završiti do sredine avgusta.

Kupci prkiljučeni na transportni sistem nemaju pravo na javno snabdevanje od januara 2013. godine, a od januara 2015. godine neće ga imati ni kupci priključeni na distributivne sisteme, izuzev malih kupaca i domaćinstava.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *