ОД СРБИЈЕ СЕ ТРАЖИ ДА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ И КИНИ

OD SRBIJE SE TRAŽI DA UVEDE SANKCIJE I KINI

4 decembra 2023

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Srpske napredne stranke i SPS-a uvek bili korektni, dodajući da ne postoji tema oko koje su imali različite stavove.

„Mislim da je nama cilj da imamo zajedno više od 50 odsto glasova. SPS je od 2012. godine imao rezultat koji je uvek bio veći od 10 odsto i svaki rezultat ispod toga bi za nas bio neuspeh. Ali, da kažem i ovo, ne znači da SPS mora da bude u vlasti. Odluka je na Srpskoj naprednoj stranci. Mi hoćemo, ako oni ne žele, nikakav problem nije. Ima drugih partija sa kojima će razgovarati o tome, ali pouzdanijeg partnera od nas nema, čak ni na njihovoj listi“, rekao je Dačić u intervjuu za Tanjug.Na komentare da SPS za uspehe vlasti govori da su zajednički, ali da kritike idu na račun SNS-a, Dačić kaže da on ništa ne pripisuje sebi, niti se odriče nečeg da bi prebacio krivicu na nekog drugog.

„Ne postoji tema oko koje smo imali različite stavove i zato mislim da bi verovatno neko možda i želeo da bude što više tih razmirica, ali opet sa druge strane jasno je da mi nismo isti, zato što nismo na istoj listi. Normalno je da svako ima svoju politiku i svoje biračko telo i svoje prioritete koje određuje, ali ne mislim postoji problem u našem funkcionisanju“, rekao je Dačić i podsetio da je još ranije rekao da će nastaviti saradnju sa SNS i posle izbora i da od toga nema odstupanja.

Na pitanje kako tumači to što predstavnici političkih partija iz opozicije nisu eksplicitno rekli da ne bi bili u koaliciji sa socijalistima posle izbora, Dačić podseća da su partije sa liste „Srbija protiv nasilja“ potpisale dokument u kome su naveli da neće ni sa naprednjacima, ni sa socijalistima.

„Politički cilj je pobeda zajedno sa Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem na ovim izborima, da imamo većinu na svim nivoima. Mi smo već doneli odluku na sednici glavnog odbora da nema odstupanja od nacionalnih i državnih interesa, a to znači da je nemoguća koalicija sa ovima koji se zalažu za suprotno. Reč je o suštinskim razlikama – da li su Srbi genocidan narod, da li je RS genocidna tvorevina, da li neko hoće da prizna Kosovo, da bude članica NATO, da uvede sankcije Rusiji i Kini“, rekao je Dačić.

Navodeći da je na ministarskom sastanku OEBS-a u Skoplju ministarka iz Finske želela da se sretne sa njim i govorila o tome da Srbija mora da prati EU i da uvede sankcije Rusiji i Kini, Dačić kaže da bi oni koji su servilni verovatno rekli da će „naravno sve to da urade“.

„Ja sam njoj rekao, čekajte, a šta ćemo sa našim teritorijalnim integritetom? Da li neko brine o tome? Da li je neko rešio da teritorijalni integritet Srbije nije toliko vredan koliko je i teritorijalni integritet nekih drugih zemalja“, rekao je Dačić.

Kako je dodao, teške godine zahtevaju iskustvo, političku stabilnost i jedinstvo u Srbiji.

Dačić odbacuje navode da slogan „Ivica Dačić-premijer“ predstavlja, kako se to pojavilo u nekim medijima, „cenu“ nove koalicije između SNS i socijalista, rekavši da su takav slogan imali i prošle godine, i da ni tada to nije bila cena, dodajući da je takva teza zlonamerna.Lider SPS-a je rekao da je za to postojala prilika i prošle godine, imajući u vidu broj osvojenih mandata, odnosno da su na republičkom nivou SNS i SVM imali 125 mandata, i da to ni tada nikome nije padalo na pamet, jer je SPS pouzdan partner.

Da li će biti premijer, kako kaže, zavisi od građana, ali istovremeno pita i zašto opozicija nije nazvala svoju listu „Đilas-premijer, ili Boško Obradović-premijer, ili Miloš Jovanović-premijer“, te dodaje da se to nije dogodilo jer sva istraživanja javnog mnjenja govore da ne bi dobili ništa.

„Nama ne priliči da idemo sa onima koji imaju antisrpske stavove i lažnim levičarima i lažnim Evropljanima sa kojima bi se udružili lažni desničari posle izbora“, naveo je Dačić.

Kako kaže, sve to zajedno je velika prevara koju on naziva DOS-om, dodajući da izbore shvata kao „drugi krug izbora od 24. septembra 2000. godine, te poručuje da neće biti 6. oktobra jer neće biti ni 5. oktobra“.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Beli Orao says:

  Koji su to IDIOTI i atrapi, monstrumi , zločinci i najzadnji šljam!

 2. Pingback: OD SRBIJE SE TRAŽI DA UVEDE SANKCIJE I KINI – Sedma Sila

 3. Stefan says:

  Dačić . Ti potpisa Bruselski sporazum kojim su ukinute institucije Srbije na KiM. Posle formirane države..formirase i vojsku Kosova. Sve na štetu Srbije. Nista niste uradili za Srbiju..samo za Veliku Albaniju .

  • persida says:

   Daco je velika gnjida, najpodmuklija bakterija srpske politike.

 4. Velika Metla says:

  I ja tražim od Monike Beluči da je zaskočim, ali je ona drugačijeg mošljenja.

 5. Velika Metla says:

  I ja tražim od Monike Beluči da je zaskočim, ali je ona drugačijeg mišljenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *