Од Сребренице прави ”Аудицију”?

Od Srebrenice pravi ”Audiciju”?

19 novembra 2017

Piše: Radoje Andrić

Ako će i dogodine, na Komemoraciji u Srebrenici, nad grobovima  sunarodnika, govoriti  svoj  Manifest -”Bosna, moja jedina domovina”, glumac Emir Hadžihafizbegović mogao bi uraditi sledeće:

Na pola izgovorenog Manifesta, okrenuće leđa prisutnima, presvući se u odeždu Bogoljuba Šaulića, ponovo pogledati prisutnima u oči i odglumiti nekoliko skečeva iz kultne ”Audicije”, pa će se presvući i dovršiti Manifest…!

Sve obrnuto od onog što je pre nekoliko dana učinio u beogradskom ”Sava centru” kada je, glumeći nedotupavnog Bogoljuba Šaulića – po scenariju prekinuo ”urnebesnu komediju” da bi, preodenut u normalnog čoveka – a tako raličitog od Bogoljuba, zagrobno ozbiljnim glasom izgovorio delove svog Manifesta iz 1993.godine!

Ako je u Beogradu jeftinoj komediji podredio ono što je govorio na mezarju u Srebrenici, kako će bivši ministar kulture Kantona Sarajevo svojim sunarodnicima pogledati u oči i reći da je Manifest, ”Bosna, moja jedina domovina”, postala deo urnebesne Audicije..?

Šta će reći slobodnom građaninu Naseru Oriću, svom ratnom komandantu uz kojeg je bio ponosni vojnik i učesnik u ratu u BiH? Šta – senima svojih roditelja, Srebreničana, šta potomcima njegovih 30 stradalih rođaka iz Srebrenice, šta kada ga svi zapitaju:

– Sine, rođače, glumčino, komšija, ratniče… Jesi li morao da ideš u Beograd, da veseliš i zasmejavaš Srbe, naše krvnike? Ako je do para – reci kol’ko ti treba, ali nemoj, samo nemoj da ti se smeju genocidni srbočetnici, jer nam se tako kroz tebe svima smeju!

– Ali, dobio sam frenetičan aplauz! – rekao je Hadžihafizbegović. – Nisam primetio da je neko negodovao!

Tu je u pravu.

Srbi kratko pamte: Hadžihafizbegović je izgovorio da se Bosni iz Srbije servira duhovna pornografija, da su srbijanske pevaljke drolje koje ne nose gaće i piju litar alkohola po koncertu,  zavode Bošnjake koji se propiju i propadaju, izazivaju tuče i čine ubistva…

Beograd, možda i ne mareći za pevaljke – koliko za serviranu duhovnu čistotu kroz ”Audiciju”, previđa i ovo Hadžihafizbegovićevo:

– U Beograd ne dolazim jer je Beograd za mene kao prijatelj koji oboli od karcinoma, ti mu pođeš u posetu, a svi ti kažu: nemoj ići, toliko je propao da je bolje zapamtiti ga kakav je bio…

I onda, glumčino, odeš do scene Sava centra, tamo ostaviš pomorandže u ”fruktalov” sok koji si poneo kao ponude bolesnom Beogradu, svratiš do blagajne, pokupiš novce od bolesnika sa karcinomom i odeš..?

Rekao si:

– Imao sam teskobu dok su Karadžić i Mladić šetali mojim Beogradom!

Tvojim?!?

– Tamo sam otišao kada su Karadžić i Mladić otišli u Hag.

Tamo?!? Za tebe je Beograd tamo?

– I Kusturica… Eto ga tamo i žao mi je..!

A kada, glumčino, odeš tamo da uveseljavaš Karadžićeve i Mladićeve jatake, za pare, onda nešto nisi gadljiv? Kako to objasniš tvojim preživelim Srebreničanima?

Ili te oni više i ne smatraju svojim: na ”Audiciju” koja je 20.marta 2014.godine odigrana u Srebrenici – došlo je svega pedesetak gledalaca. Dečurlija nedužna i željna svega.

U ”Sava centar” došlo je 60 puta više gledalaca.

Beograđani više vole ”Audiciju” nego tvoji Srebreničani.

Beograđanima je, eto, smešno to što ti radiš. I nije im žao da plate, glumčino! Glumčina je svako ko dobije nagradu ”Zoran Radmilović”, a ti si je dobio, uprkos protivljenju ćerke Zorana Radmilovića:

– Nije on  toliko loš kao glumac, koliko kao ličnost koja ne bi trebala da nosi takvu nagradu…

Tvoj intelektualni monument to prevazilazi odgovarajućom lakoćom :

– Dok god se u BiH na borbi bikova okupi 100.000 Bošnjaka, a 11.jula u Srebrenici samo 50.000, s tim narodom nešto nije u redu! – rekao si svom narodu, mada si svoj narod, ako si to već hteo, efikasnije mogao uvrediti da si rekao: dok god 100.000 Bošnjaka gleda Audiciju…

Ne! Ti, glumčino, svom narodu želiš sve najbolje, daješ mu više od bikova, pa si ono najgore ostavio Srbima:

– Samo jedna Vučićeva rečenica, a to je da Republika Srpska poštuje institucije BiH, obezbedila bi 500 godina mira u Bosni!

Hteo si reći novih 500 godina, glumčino?

Hajde ti, glumčino, dogodine u Srebrenicu, održi govor, pa se okreni, obuci odeždu nedotupavnog Šaulića, pa izgovori par skečeva…

Pa da vidimo hoćeš li dobiti frenetičan aplauz!

(Iskra)

 

KOMENTARI2 komentara

  1. Darko says:

    Sam ne bih bolje napisao! Svaka čast, niti jedne greske!

  2. Mi says:

    Na žalost i na sramotu Beogradska publika kao da nema granice preko kojih će gostu dati do znanja da se NE IDE, ustati dostojanstveno i izaći .....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *