Od srpskog seljaka do rimskog imperatora

Od srpskog seljaka do rimskog imperatora

4 januara 2014
koloFlavije Jovijan vladao je od 26. juna 363 do 17. februara 364, godine, ukupno 236 dana na rimskom prestolu.
U pisanim izvorim zabeleženo je da je otac Jovijana, Varonijan, rođen kao seljak na gradskoj teritoriji Singidunuma (danas Beograd), gde mu je rođen i sin Jovijan, koji će kasnije postati zapovednik carske garde, a potom i car. Jovijanov prethodnik, na rimskom prestolu, Julijan, teško je ranjen u jednoj borbi sa Persijancima, a potom umro 26. juna 363. godine u okolini današnjeg Bagdada, u Iraku.
Kako saopštava Amijan Marcelin, viši vojni zapovednici većali su, posle smrti Julijana, koga da proglase za cara. Ali, kako se većanje oteglo, određena grupa vojnika izvikala je za novog cara Jovijana i odenula ga carskim purpunim plaštom.
Ostali vojnici pomislili su da se kliče oporavljenom caru Julijanu, a ne novoizabranom Jovijanu. Kad su uvideli grešku vojnicima je ostalo da oplaču bivšeg cara Julijna i da prihvate, i oni i viši oficiri, Jovijana za cara.
Isti hroničar navodi da je Jovijan bio “toliko visok i krupan da se dugo nije mogla naći vladarska odeća koja bi mu odgovarala. Izraz lica bio mu je veseo, a oči sive. Jovijan je bio skromnog obrazovanja, dobroćudan, ali nezajažljiv u jeli i uživao je u vinu i ženama”.
Ako je srećno došao do vlasti Jovijan je nesrećno umro. Naime, jednog jutra u gradu Dadastani, u Maloj Aziji, našli su ga ujutru mrtvog u krevetu. Njegovi savremenici iznose dve predpostavke o smrti Jovijana. Prva je da je umro od isparenja sveže okrečenih zidova, a po drugima trovanjem od lošeg uglja koji je ložen u peći carske odaje.

(Vaseljenska.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *