Od sutra je Hrvatska suverenija nego pre

Od sutra je Hrvatska suverenija nego pre

30 juna 2013

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

Vjerojatno niti jedna država nije ulazila u Europsku uniju, a da su njezini građani bilo toliko ravnodušni, čak zlovoljni. Ali, neovisno o tome Hrvatska u ponoć postaje punopravna članica EU i to je, unatoč ozbiljnim problemima u kojima se nalazi ta asocijacija, apsolutno fantastična stvar.

Za potvrdu te ocjene dovoljno je ovih dana bilo pratiti s kakvom je žudnjom Srbija iščekivala odluku tek o datumu kad će krenuti njihovi pregovori o pristupanju. Unija je još uvijek itekako poželjan cilj, a mi smo ga, eto, ostvarili.

No, to je ipak samo kraj početka. Otvaraju nam se velike mogućnosti, ali opet najviše o nama samima ovisi hoćemo li ih i kako koristiti.

U startu je, pak, najvažnije da osvijestimo da će Hrvatska sada biti puno suverenija nego što je bila u prethodnom razdoblju, kad smo samo slušali naputke iz Bruxellesa i drugih metropola EU, ako smo željeli napredovati na našem europskom putu.

Od sutra smo u klubu i formalno imamo jednaka prava kao svi članovi. Međutim, Hrvatska, odnosno njezina vlast, mora odlučiti kako će se smjestiti unutar tog novog okvira.

Postoje oni koji smatraju da je za nas najbolje da i dalje samo automatski slijedimo svaki »befehl« koji dođe i da je to, štoviše, jedino ispravno europsko ponašanje. Jer, što će nam reći naši partneri ako ćemo istjerivati neke svoje pravice.

Ali, takav ekstatično proeuropski, a zapravo fatalistički pristup u skladu s uvjerenjem da »mi ništa ne možemo«, bio bi voda na mlin političkoj desnici, novinskim komentatorima i Crkvi koji buncaju o nekakvoj Euroslaviji u kojoj će nam Bruxelles zamijeniti Beograd.

Zajedno s tim karikaturalnim analizama idu i budalaštine da su u Hrvatskoj na vlasti jugokomunisti i neojugoslaveni koji samo čekaju pogodan trenutak, pa da nas vrate u mrsku tvorevinu. A istina je da će Hrvatska od 1. srpnja biti udaljenija od Srbije više nego ikad u zadnjih sto godina.

No, bilo bi pogrešno i kad bi se Hrvatska u EU prometnula u neurotičnu članicu koja isključivo gleda vlastite interese i zbog toga iritira ostale, naročito vodeće zemlje poput Njemačke ili Francuske.

Jako bi loše bilo ako bi hrvatske vlade najviše energije trošile na hrvanje s Europskom komisijom u dokazivanju tko je u pravu i smijemo li ili ne nešto napraviti.

Ne treba nam imidž male, ali zadrte, samožive države koja neprestano izaziva nevolje. Nužno je stoga imati izblansiran pristup. Hrvatska ne može biti puki objekt i članica koja se neće usuditi dizati glavu. Nećemo u ponedjeljak prestati biti nacionalna država.

Morat ćemo, međutim, skrupulozno birati za što ćemo se boriti, čak i pod cijenu da ostanemo usamljeni. Ulaskom u Uniju preuzeli smo pregršt obveza i ne možemo ih sada odjednom negirati.

Umijeće je odrediti ravnotežu, a to je zadaća politike. Ako u tome uspijemo, Hrvati će biti poštovani kao nacija koja drži do sebe, ali i na koju se može osloniti da će ispuniti dogovoreno.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *