Од свих Срба најгори су Хрвати и другосрбијанци

Od svih Srba najgori su Hrvati i drugosrbijanci

24 marta 2015

1480485_684712831561388_1921229529_n-600x3001-635x300Na jednom zidu u Beogradu ispisan je grafit: „Od svih Srba, najgori su Hrvati“! Kao i obično, narodna mudrost je ono za što bi istoričarima, sociolozima i psiholozima trebale brojne knjige izrekla u samo jednoj rečenici. Svakome ko je ikad proučavao postanak hrvatske nacije jasno je da ovaj grafit pogađa samu suštinu. Hrvat nije nacionalnost, to je stanje svijesti, a zlobnici bi rekli i dijagnoza. Zato su mnogi drugosrbijanci jedino po imenima Srbi, ali su u potpunosti usvojili mentalni sklop Hrvata. Nedavno je uvažena hrvatska naučnica u svojoj doktorskoj disertaciji odbranjenoj na prestižnom njemačkom univerzitetu vrlo dobro primjetila da je hrvatska nacija izgrađena na lažima i stoga ju je opravdano nazvati kulturom laži. Ideologija hrvatstva postoji samo kao anti-teza, kao negacija srpstva, nikad nezavisna, nikad sama za sebe. Hrvati svoj identitet izgrađuju negirajući svoje srpsko porijeklo. Isti takav auto-šovinizam krasi i drugosrbijance. U kojoj je drugoj zemlji na svijetu moguće naći centre za dekontaminaciji osim u Srbiji? Drugosrbijanci svoj sopstveni narod, kulturu, vjeru i nasljeđe smatraju radio-aktivnošću, nečime što treba konstantno dekontaminirati. Auto-destruktivnost dovedena do savršenstva.

Ako proučimo nastanak drugosrbijanaca uočićemo da su na sceni vrlo slični procesi, identični mentalni obrasci i gotovo isti sociološki fenomeni kao i kada je nastajala hrvatska nacija. Glavna razlika je u tome što je hrvatstvo prvo kao ideologija, a kasnije i vještačka nacija formirano u drugoj polovini 19. vijeka i početkom 20. vijeka, dok je nastanak drugosrbijanaca novijeg datuma u ponešto izmjenjenim okolnostima. Sve počinje još u 17. i 18. vijeku. Mjesto radnje Dalmacija, Krajina, Slavonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina. Srpsko selo, gladna godina. Katolički popovi nude hranu svima koji prihvate uniju. Mogu ostati pravoslavni, nastaviti liturgiju po svojim obredimna, ali moraju priznati papu. Prvih dana se ne javlja niko, ali nakon par dana gladi prvih nekoliko porodica pristaje, a s vremenom ih je sve više.

Sve počinje još u 17. i 18. vijeku. Mjesto radnje Dalmacija, Krajina, Slavonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina. Srpsko selo, gladna godina. Katolički popovi nude hranu svima koji prihvate uniju. Mogu ostati pravoslavni, nastaviti liturgiju po svojim obredimna, ali moraju priznati papu. Prvih dana se ne javlja niko, ali nakon par dana gladi prvih nekoliko porodica pristaje, a s vremenom ih je sve više. Pomaže što je jedan lokalni mještanin nekoliko godina ranije tokom studija u Beču prešao na katoličku vjeru i postao svećenik, pa dobro poznaje mentalitet Srba. Svake gladne godine, a one su posebno u Dalmaciji i Lici bile česte, po nekoliko hiljada srpskih porodica pređe u uniju, a mnogi iz unije u katoličanstvo. Međutim, taj prelaz nije iskren, mnogi u sebi mrze katoličanstvo i papu, mnogi i dalje slave slavu i dva božića, javno katolički, potajno pravoslavni. I danas se na mnogim grobovima i starim crkvama u Dalmaciji mogu naći ćirilični natpisi, a i slavske ikone skrivene na tavanima.

Ali katolička crkva je surova i sirova, na području današnje Hrvatske inkvizicija je djelovala najduže od svih zemalja u Evropi. U genima tog stanovništa je inkvizicijska paranoja, programirani su stravom, ne dižu ustanke jer Vatikan ne prašta. Mučenja su zvjerska, takva da se i najteža smrt čini kao izlaz. U svijesti tih bivših Srba utisnut je strah sa jedne strane, a sa druge mržnja na svoje okupatore i tu novu vjeru. S vremenom se ta mržnja usmjerava prema onima koji su ostali Srbi. Prebacivanje krivice. Nisam ja kriv što sam izdao srpstvo, nego on što je ostao Srbin. Njegov ostanak u srpstvu, njegov moralni život, njegova hrabrost i junaštvo, prkos i nepokolebljivost su ukor za moju savjest, za mene konvertita, slabića, kukavicu, bijednika, slugu, koji je za džak brašna i soli izdao i djedove i narod i vjeru. On mora nestati da me više nikad ne podsjeća na moju izdaju. Zato Jasenovac, zato Oluja, zato su Hrvati sa tolikom mržnjom klali Srbe jer su ih podsjećali na istinu o sebi, jer su Srbi samim svojim postojanjem bili prst krivice uperen u Hrvate..

Postoji još jedan element psiho-patologije koja se naziva hrvatstvo. U 19. vijeku Austro-Ugarska shvaća opasnost od tek oslobođene Srbije koja će kad tada osloboditi sve zemlje gdje žive Srbi pod stranim zavojevačima. Beč i Vatikan odlučuju stvoriti od Srba nekoliko nacija inzistirajući prije svega na vjerskim i regionalnim razlikama (svaka sličnost sa Vojvodinom je namjerna). Za centar tog projekta izabrali su provincijski gradić Zagreb. Beč u Zagrebu gradi cijeli tzv. „Donji grad“ sve ustanove, pozorište i sl. Određuju ime Hrvati, po jednoj od negdašnjih srpskih regija (Dalmacija, Hrvatska, Slavonija, Lika) i formiraju novu naciju od Srba katolika i doseljenika iz cijele Monarhije (isti projekt odvijao se tada i u Galiciji u gradu Lavovu, Beč i Vatikan tamo su stvarali Ukrajince). Hrvatska narodna stranka postaje ono što je u drugoj Jugoslaviji bila komunistička partija. Ako je i jedan Srbin htio posao i bilo kakav napredak u društvu morao se izjasniti kao Hrvat i učlaniti u „Hrvatsku narodnu stranku“. Mnogi siromašni Srbi sa sela dolazili su u Zagreb, u kojem je živjelo puno austro-ugarskih činovnika, umjetnika i trgovaca Njemaca, Mađara, Jevreja… uglavnom nesrpskog, neslavenskog stanovništva. Ti seljaci su se prodavali za tanjir supe i novo odjelo, pokušavali biti kao ovi novopečeni građani, elita koja se na brzinu obogatila. Prihvaćali su njihovo licemjerje, malograđanštinu, zaboravljali su svoje srpsko i seosko porijeklo, mrzili su ga, postajali su pokondirene tikve. Prema svemu srpskom osjećali su averziju, a najveći strah imali su od toga da im se na vratima ne pojavi neki rođak sa sela. I opet, svaka sličnost sa drugosrbijancima je namjerna.

Paralele sa drugosrbinacima su više nego očigledne. Jasno je da je danas u Srbiji najlakše napredovati ako se pljune na Srbe. Svaki intelektualac koji želi raditi u novinama ili na fakultetu zna da je najbrži put do uspjeha srbo-mržnja. Pravi srpski patrioti, ma koliko fakulteta završili i naučnih radova objavili osuđeni su jedino na lokalne televizije i manje internet sajtove. Ono što su nekad za novopečene katolike, bivše Srbe bili katolički oltari i propovjedaonice, danas su za drugosrbijance mediji, prije svega televizija i novine. Drugosrbijanci snobovski gledaju čak i na Zagreb koji je relano prema Beogradu provincija, a sve što dolazi iz zapadne Evrope nekritički prihvaćaju, dok sve svoje, srpsko preziru. Tako se često mogu čuti tragikomične izjave popout one jednog drugosrbijanca da on kad gleda Evropsku uniju vidi brze vozove. Neka dođe u Hrvatsku koja je članica Evropske Unije, pa će vidjeti da su hrvatski vozovi sporiji od srpskih. Jedini brzi voz koji bi Srbija dobila ulaskom u Evropsku Uniju je voz u vlastitu propast. Većini drugosrbijanaca je glavni motiv novac, kao što je to bio slučaj i sa onim Srbima koji su početkom 20. vijeka postojali Hrvati.

Ne čudi što su drugosrbijanci zagovarali NATO-agresiju na Srbiju i radovali se bombama koje su ubijale njihove sugrađane. Kao što smo vidjeli, auto-š ovinsitička mržnja na sve srpsko prirodna je posljedica procesa rasrbljivanja i u svom krajnjem obliku završavama ludilom, genocidom, Jasenovcem i Olujom. Ne treba mrziti rasrbljene Srbe, srpskom duhovnom organizmu mržnja je strana, treba ih razumijeti, ali nikako ne smijemo dozvoliti da naša braća, porodica, rođaci i komšije podlegnu njihovoj propagandi. Ostanimo Srbi i danas kada je to vrlo teško. Ali uvijek je bilo teško. 1941. vjerovatno nije bilo goreg mjesta za život od Srbije, Srbije okupirane od Njemaca, ustaša, Bugara, Mađara, Srbije u kojoj streljaju cijele razrede školske djece, Srbije koju bombardiraju i Njemci i saveznici… pa ipak, 1941. dva najveća pisca i književnika ikad rođena na ovim prostorima, Meša Selimović i Ivo Andrić dolaze baš u Srbiju.

Njihove životne priče čine se kao paradigma. Meša Selimović se 1941. nalazi u Zagrebu, odbija sve privilegije kojim ga obasipa ustaški režim i odgovara svojoj tada šnoj djevojci koja ga u nevjerici pita zašto ide u Srbiju: „Kakav bih ja to Srbin bio kad ne bi bio sa Srbijom kada joj je teško?“. Iste godine i Ivo Andrić dolazi u Beograd. Sa prezirom odbija ličnu ponudu Pavelića da bira poziciju u NDH koju želi i izabire život u Beogradu u siromaštvu i pod bombama, a kao svoju nacionalnost upisuje – Srbin. Andrić je dobro znao, jer je jedan njegov rođak bio katolički svećenik, kako je Katolička crkva od njih, Srba katolika u Bosni stvarala Hrvate. Ali najveći među Srbima islamske vjere, kao i Srbima katoličke vjere ostajali su u srpstvu i onda kada je bilo najteže. Jer Srbin je najjači onda kada je najteže, srpstvo je samo za najhrabije Srbe i Srpkinje, slabi bježe u toponimske nacije. Dovoljan je primjer Emira Kusturice koji je mogao imati kolekciju Oscara samo da se htio odreći srpstva. Čak i mnogi nesrbi, poput Petera Hendkea koji je ostao bez Nobelove nagrade jer je branio Srbe prepoznavali su taj srpsku duh, tu srpsku iskru ljubavi, slobode, pravde, časti koju ni jedna okupacija, ni jedan genocid, ni jedno ropstvo nisu uspjeli ugasiti.

(Mislav Horvat)

KOMENTARI41 komentara

 1. z-i says:

  Naj stariji narod na balkanu pa sad sami protumacite kako nastali rvati i muslimani pogotovo muslimanskih prezimena 95% na IC .

 2. Za Srbiju says:

  Hvala za tekst!

 3. deks says:

  koji ste vi mitomani i lazovi, pa ako smo mi hrvati srbi, sto ste pucali u stjepana radica u jugoslavenskom saboru, ako smo mi srbi sto ste nas zatvarali i ubijali i proganjali tijekom sestojanuarske diktature, ako smo mi srbi sto ste uvijek isli na nas s nozem i kamom, otpor tome je morala biti NDH vama svima poznata, ako smo mi srbi sto pobiste vecinu hrvata partizana krajem svejtskog rata, ako smo mi srbi zasto nismo mi bili na polozajima i stzolicama za vrijeme jugoslavije, zasto ste uvijek isli na nas palicama zasto ste 90-tih krenuli na nas oruzjem ako smo mi srbi. Vi ste saom jedni obicni barbari i lazovi, hrvat je ovdje od sedmog stoljeca i hrvatska nacija je od sedmog stoljeca, a vi mitomani ne mozete prezaliti svoje stolice i pozicije jer skoro osamdeset godina ste vladali u obje jugoslavije i zatirali sve sto nije srpsko, jer tesko je se odreci polozaja i pozicija vladajucih, dosta vas je vas i vasih lazi, ebem vam majku opancarsku...

  • Peđa says:

   E pa kad je NDH morala biti, biće i odgovor na NDH, a tad ima da vas nema, bolesni nacistički otpadu. Pa vas su muslimani isterali iz Bosne za sva vremena, jadni ste i slabi, nikakvi. Junaci samo kad treba da se kolju žene, deca i starci. Ljudski otpad.

  • Milan says:

   Jesi cito tekst Srbine, tvoji unijati i Stjepan Radic pohrvaceni Srbin sa mrznjom gleda na Srbe i svoju bivsu naciju jer je mali i nebitan. Krivo mu je sto je izdao sebe i Srpstvo pa je dosao Punisa Racic da mu se najebe keve izdajnicke! Sikter stoko!

  • Jovan says:

   Moji iz Otišića kod Sinja nisu uzeli kukurz, nego presli preko Dinare u Livanjsko polje Ziva istina ;)

  • dfs says:

   Kakva glupost! Ovo sto si rekao treba sve naopako da okrenes! Ko je hteo da ubija "vas" hrvate? Vas nije niko napao, nego ste VI napali JNA i srbe po AVNOJSKOJ Hrvatskoj! Pa eto dokaz da ste drugosrbijanci, jer ste VI hteli da se otcepite da postanene "nezavisni"! Koliko je "hrvata" bilo na najvisim polozajima u Jugoslaviji? Josip Broz Tito (bio premijer, pa DOZIVOTNI predsednik, jel to diktatura?),Ivan Subasic, Milka Spiljak, Milka Planinc,Ante Markovic... da ne pricamo o ministrima u vladi Jugoslavije... A ovi "srbi" koji su bili komunisti su bas isto ti drugosrbijanci...

 4. podsetnik says:

  E moj tebra Deks, pa to je zato sto smo mi budale, umesto da smo vas ostavili sa svabama i madjarima i problem resen, sad vas ne bi bilo, svi biste bili neki Kurcevi ili Sandori, ali jbg morasmo da ih odvalimo. PS. jedino pametno ti je to o mitomaniji, ali to vazi samo za onog kretena Karadjordjevica koji je hteo da vlada "juznim slovenima"

 5. Ankica says:

  E moj "deks" skroz te razumijem. Istina boli ! I to jako! Vidim da si jako pogodjen zbog spoznaje da je i tvoje porijeklo srpsko. Na povjesne lazi i mitove o svom hrvatskom narodu koje mozes slusati samo u hrvatskoj, nemas pametnijeg odgovora osim pljucanja po vlastitim srpskim genima. Ma koliko se ti opirao, srpski geni su u tebi. I zivjece u tebi dok te ima. Pitanja koja postavljas nemaju bas velike veze sa ovim clankom i ne dokazuju obrnuto nego bas ono sto je Mislav Horvat i napisao-identitet hrvatstva kao mjera mrznje prema Srbima. Besramnost prema zlu i pokoljima koje ste pocinili prema svom bratskom srpskom narodu u prethodna dva svjetska rata kao i u tzv. domovinskom-je odgovor na ona tvoja pitanja - a zasto ovo, a zasto ono....? Eto zato! Jer vas se moralo drzati na uzdi. Uvijek ste bili sluge strancima, a ne sebi i svom narodu, isto kao i danas. Uvjek ste radili protiv Srba i u korist svojih gospodara, bili ste i jeste spremni pociniti najsvirepije zlocine samo da bi se dodvorili svojim gospodarima koji su vas uostalom i namjenili bas i samo bas za tu povjesnu ulogu.

 6. Zapadnjak says:

  Vidiš deks@,Stjepan Radić,kažeš,pa nisu Srbi pucali u Radića u saboru nego u Skupštini Kraljevine Jugoslavije,a znaš zašto je Račić pucao u Radića?E pa zato što se preko nečega ne može preći.Kada je radić u žaru svojih kritika i besnog predbacivanja Srbima izgovorio da već jedanput kažu koliko koštaju ti Srpski leševi koji su ugrađeni u Jugoslaviju pa da se to plati,Puniša Račić je pucao u njega.Moje pitanje je tebi;Šta bi se dogodilo u Hrvatskom Saboru da neki Srbin pita predsedavajućeg da mu kaže već jednom tačan broj poklanih u Jasenovcu pa da zaključimo to poglavlje istorije,ljuti hadezeovci bi poidkkali iz kože.Srbi Vas nikada nisu klali u nikakvim logorima a ni bacali u kojekakve jame,a niti su 90-tih krenuli na vas.90-tih godina legalna vojska još uvek celovite Jugoslavije pokušala je da bude nekakva tampon sila između Srba i Hrvata,a u Splitu,Varaždinu i ko zna kojim još kasarnama JNA vi Hrvati ste ubijali mlade regrute iz cele Jugoslavije.A znaš zašto?Franjo Tuđman vaš otac domovine nije hteo dogovor,u govoru održanom u Zagrebu rekao je da samo ratom Hrvatska može da se odvoji od Jugoslavije i da samo krv prolivena u tom ratu to može zapečatiti.Eto deks,ovo što sam ti napisao znaju svi vrapci što su preživeli vaše Hrvatske "vragolije"90-tih godina,nemate se ćime podićiti,to se danas vrlo dobro vidi,beda,siromaština,jad,od nekada prosperitne republike od giganata koje ste izgradili nauštrb Srbije ostalo vam je samo za toalet papir da si obrišete guzicu,i da vam s leđa deru kožu 200 arijevskih porodica i 500 000 branitelja čiji ste taoci.Dok vam deca listom napuštaju to mraćno mesto,pretvarajući ga tako u starački dom.

 7. Ankica says:

  Zapadnjak@ Deks nije iz Hrvatske nego iz Bosne. Sta on zna sta je u hrvatskoj i o tome sta ti pises. A napisao si nepobitne cinjenice koje bi se i brojkama dale potvrditi.

 8. Stolime Bojko says:

  @deks. Proganjani ste zato sto ste bili na strani naci-okupatora, al' nisu proganjani svi nego samo ustase koje isprljase ruke krvlju neduznih. Sto se tebe tice, upravo ti si opisan u tekstu gore. Upravo takvi Srbi najvise mrze sve sto je srpsko. Procitao si naslov i nisi mogao da se suzdrzis. Otvorio si link, procitao tekst i poceo da kuvas moj Srbine.... Prestani da mrzis i vrati se korijenima, slavi svoga svetca i ponosno digni tri prsta hhahahahaha MOJ SRBINE

 9. deks says:

  iz bosne me protherase moja braca srbi oni koji ostadose te pobise, znam ja dobro sta se dogadja u hrvatskoj ankice, vi ste jedni obicni lazljivci i barbari, mozete vi pricati sta god hocete ali hvala bogu imaju snimke sta ste radili od vukovara do knina od sarajeva srebrenice mostara, jos nasim oruzjem ste nas udarali da smo mi imali odmah oruzje ne bi vi nama ni prismrdili bando cetnicko kukavicka

  • Milan says:

   Mars bre stoko Srpska, od svih srba najgori su hrvati i muslimani....

 10. Danja says:

  Deks je tek jedno tipično genetsko smeće... On "hrabro" prijeti i širi mržnju, a kad Srbi uzvrate prizivaju u pomoć NATO naciste. Naime, te "junačine" su punih pet godina prikupljali hrabrost, a kad se rat dogovorio na višim instancama, uz pomoć Amerikanaca "oslobodili" su "svoj" teritorij...

 11. boke says:

  @deks - „Samo ti, sinko, radi svoj posao“.

 12. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se......ma ne čini mi se,jesu moje........ says:

  MOLIM REDAKCIJU INTERMAGAZINA DA NAJKASNIJE ZA POLA SATA UKLONI KOMENTARE OVE BUDALE DEXA KOJI SU PUNI STRAVIČNE MRŽNJE PREMA SRBIMA I KOJI NAS DUBOKO VREĐAJU. U SUPROTNOM ĆU ISTE KOMENTARE PROSLEDITI RRA, MINISTARSTVU KULTURE I INFORMISANJA I ODSEKU ZA VISOKO TEHNOLOŠKI KRIMINAL HVALA NA RAZUMEVANJU. P.S. ŠTA VAM JE,PA OBJAVLJUJETE OVAKVE BLJUVOTINE?

 13. Ranko-Banja Luka says:

  Vidi Deksa, Srbende, što je zapjenio! Kada moćni ruski udar potjera sa istoka, ne boj se Deks, prvo ćemo spržiti ove naše srpske izdajnike, a onda na red dolazite vi ostali, naša ,,braća", hrvati, turci, šiptari, montenegrini! Vaša glupa mržnja nam je samo podsjetnik šta moramo da uradimo sa vama! A ne boj se, ma koliko Srbima pokušavali da promijene svijest, NISMO SVI ZABORAVILI šta ste radili našoj nejači!

 14. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se......ma ne čini mi se,jesu moje........ says:

  ISTO GORE NAVEDENO SE ODNOSI NA SVE DEKSOVE BLJUVOTINE NA SVIM TEMAMA OVOG PORTALA. HVALA.

 15. deks says:

  nisu ovo bljuvotine to su istine

 16. frka says:

  Objasni ti Deks nama odakle ista prezimena kod Srba i 'rvata a bogami i kod muslimana? Austrougarske podrepne musice to su 'rvati i zlovenci a bogami i muslici.Prodali bi rodjenu majku za saku zobi.

 17. frka says:

  Samo da dodam da i u Srbiji ima takvih sve vise ..cijenim svakog covjeka koji tezi da bude samostalan i svoj a tako i narode,,Srbi su bili i ostali nepokoreni..zato imaju moje postovanje i divljenje ...gada mi se nesrecnici pojedinci koji imaju potrebu da sluze drugom ...to je ipak dijagnoza za bolest koja traje vec "sedmog stoljeca" .

 18. Stjepan says:

  Ja,Stjepan,Hrvat iz Zagreba porucio bi tzv.DEksu....Molim te vrati se u tvoju j....u Bon.Kaj mislis kak vas Bosance jako volimo u RH i Zagrebu.Rade i sa Srbima nego s vama Bosancima.Sad bi na kraju samo nekaj pital ovog tzv.Deksa???????Zakaj Srbi imaju Siptare,a mi Hrvati Bosance i Hercegovce????????Pa zato kaj su Srbi prvi birali pa su izabrali manje zlo.........Deks,izvuci pouku....

 19. Svetislav says:

  Odlican tekst koji opisuje, psiho patolosku sliku pokatolicenih Srba. Upravo kao sto Stjepan rece, ti "novopeceni" hrvatine, u stvari su iz Bosne i Hercegovine, Like i nekih delova Dalmacije. Oni vladaju Hrvatskom, i kao kod nas Crnogorci hoce nagradu sto su oni bas "najveci", i "najcistiji" u svojoj naciji. Istina je da je vecina relativno nedavno pokatolicena od Srba, i jos uvek veru smatraju kao veoma unosan posao koji unovcavaju i dan danas.

 20. poslednji mohikanac says:

  Pesma o Hrvatima Ti ne znade mreti kraj slomljenog maca, Na poljima rodnim, braneci ih casno. Kitio si cvecem svakog osvajaca, Pevajuc’ mu himne, bestidno i glasno. Slobodu si vecno, zakrzljala raso, Cek’o da donesu tudi bajoneti, Po gorama svojim tuda stada pas’o, Jer dostojno ne znas za slobodu mreti. Pokazi mi redom Viteze tvog roda, Sto balcakom s ruku slomise ti lance, Gde je Karadorde tvojega naroda, Pokazi mi tvoje termopilske klance. S tudinskom si kamom puzio po blatu, S krvolostvom zvera, pogane hijene, Da bi mucki udar s leda dao Bratu, I ubio porod u utrobi zene. Jos bezbrojna groblja zatravio nisi, A krvavu kamu u nedrima skrivas, Sa vesala starih novi konop visi, U sumraku uma novog gazdu snivas. Branio si zemlju od nejaci nase, Iz kolevke pio krv nevine dece, Pod znamenje srama uz ime ustase, Stavio si Hrista, Slobodu i Svece. U bezumlju gledas ko ce nove kame, Ostrije i ljuce opet da ti skuje, Ciju li ces pusku obesit’ o rame, Ko najbolje ume da ti komanduje. Jovan Ducic

 21. Maja says:

  Deks Hrvati i muslimani pre rata 90-ih su bili naoruzani do zuba od strane zapadnih sila. Srebrenica,Vukovar,Sarajevo, Knin itd su vase dokazane lazi i u tim mestima stradali vojnici a ne civili. Rat u Hrvatskoj zapoceli su Hrvati jer su hteli etnicku i cistu Hrvatsku. Rat u Bosni su zapoceli muslimani napadom na srpsku svadbu. Prestani da lupetas i da glumis nevinasce. Sve napisano gore je istina zato si zapenio ovde.

 22. EmilSinclair says:

  Tekst ne sadrži nikakve činjenice koje potkrepljuju glavnu tezu članka, već površne i tendenciozne komentare, obavezno filovane sa neizostavnom pravoslavnom paranojom od Vatikana. Negirati nekome pravo na samoodređenje, pa makar ono bilo povijesno nepotkovano (što se u slučaju Hrvata ni u kojem slučaju se ne može objektivno tvrditi), je krajnje besmisleno i kontraproduktivno. Uopće mi nije jasno što pokušavate postići ovakvim diskursom, osim vlastitu ljubomoru i mržnju prema hrvatima krajnje neuspješno maskirati sa mržnjom hrvata prema svom tobožnjem srpskom porijeklu.

 23. marko says:

  Mislim da je srbija takoder prodana kao hrvatska zelezara je u rukama holandeza strane banke drze kamatu najvecu ueu za preduzetnike,osttak rudnika ce ici stranim vlasnicima i vise manje prica je zavrsena

 24. Zvezdana says:

  Potoje samo Srbi. Ko su Srbijanci?

  • Hans says:

   Srbi ne postoje. Srbi su izumrli davnih dana. Danas postoje srbijanci koji su umislili da su Srbi, a zapravo su mješavina Turaka, Vlaha, Albanaca, Bugara, Hrvata, Bošnjaka, Mađara i Grka. I naravno, zahvalite se Katolicima Nemanjićima koji su vam napravili SPC, i najvažnije, što ste naš jezik naučili, i malo ga izmijenjali, inače bi danas vi srbijanci odali okolo i vikali: "ugugugagaga gaga buuu baaa beee haaa heee fuuu." Hahaaa...

 25. M says:

  Preporucam da procitate o genetici hrvata i ostalih naroda Euroazije.Mozete i ruske analize istih,nauka je nauka.Vremenom ce se na sve vecem broju analiziranih uzoraka ta istina sve vise potvrdjivati,nece se vise moci skrivati,na zgrazanje mnogih umisljenih bez pokrica.Onda ce vam sve biti jasno,tko ovdje i puno šire ima najstarije gene i u najvecem postotku.Onda više necete stvarati lazne mitove jer se Rojters nemoze lako iskljuciti.

 26. Blaženi Alojzije says:

  hahaha Kakva mitomanija! :-D

  • Milan says:

   Hrvatska nacija pa da zesci mit :D

 27. lidija says:

  koji ste vi kreteni...bolesnici, nepismenim primitivci..jadnici....cijela srbija vam je spala na beogradski pašaluk...i to je u redu....

  • Peđa says:

   Taj tzv. pašaluk je duplo veći od tvoje Perecije plus republika Srpska, ima nas 9 miliona. A vas u Bosni više i nema, pola pučanstva vam se odselilo u Nemačku da služe gospodarima. Nestajete, propadate. Tako je suđeno. Zločinci moraju nestati.

 28. svr says:

  Poradi deratizacije

 29. Hans says:

  Daj srbijanci, što ste opsjednuti Hrvatskom i Hrvatima toliko?! Pa, ako vas vuku korijeni, proglasite se Hrvatima i Katolicima. Ha hahaa, popravoslavljeni izrodi. Treba da znate da su Nemanjići, koji su kreirali SPC kojoj danas vi služite, bili Katolici.

 30. Zdenka says:

  Celim komentarom si potvrdio ono sto pise u tekstu.

 31. Nidzaprinc says:

  Hrvati su prvenstveno genocidan narod. Hrvati su loš narod, pokvaren, prevrtljiv. Odvratan narod, kukavice bez stida i srama. Oni su takođe i najgori moralni ološ. To su ljudi na čiju se reč ne možeš osloniti. Hrvati su svi odreda, prozirni kao čaša, i u tolikoj meri lažni i dvolični, da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi. Spasi nas Bože kuge, gladi i Hrvata.

 32. aco says:

  u SRBIJI VLADAJU KOMUNJARE JUGOSI,UDBA,JNA GENERALI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *