Од зрна до силаже

Od zrna do silaže

22 marta 2018

Kukuruz je najvažnija ratarska kultura Srbije sa površinama od oko 800.000 hektara i jedan od najvažnijih izvoznih artikala. Zbog ovakve važnosti proizvodnje važan je i pravilan izbor hibrida za setvu. Kako se na tržištu semena Srbije nalazi preko 300 hibrida, našim proizvođačima je često potrebna stručna pomoć u pravilnom odabiru dobrih hibrida za naše uslove gajenja. Prilikom odabira hibrida treba voditi računa o sledećim parametrima:

Prvo, kako će biti obavljena žetva, berba kukuruza. Ukoliko kukuruz berete u klipu i čuvate u čardaku, onda je bitan samo prinos zrna, a sadržaj vlage nije važan. U ovom slučaju za gajenje odaberite hibride FAO grupe zrenja 500 i 600, koji će vam dati visoke prinose i neće se kruniti u berbi. Po pravilu, što je hibrid kasniji, to je prinosniji.

Takođe, odaberite hibride prilagođene našim klimatskim uslovima i uslovima proizvodnje. Tu su svakako najbolji domaći hibridi, jer su stvoreni u domaćim uslovima, što je i dokazano u proizvodnoj praksi. Treba odabrati i hibride koji imaju proveren i dobar kvalitet semena. Srbija ima odlične prirodne i tehničko-tehnološke uslove za proizvodnju semenskog kukuruza, mnogo bolje od ostalih država u okruženju.

Svrha proizvodnje je takođe bitno prilikom odabira hibrida – da li je za zrno ili za silažu. Ukoliko kukuruz gajite za silažu, odaberite specijalne silažne hibride. Stručnjaci preporučuju AS hibride kukuruza. U FAO grupi zrenja 500 hibride AS-507 i AS-5M43. U FAO grupi zrenja 600 – hibride AS-72, AS-6E02 i AS-603. Za silažu specijalne, jedinstvene lisnate silažne hibride AS-160 silaž, AS-170 silaž i AS-144S. Svi hibridi su uzgajani na domaćim poljima, izuzetnog kvaliteta semena i dokazani visokim prinosima u domaćim uslovima proizvodnje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *