Odakle Vladi Srbije pravo da smanjuje penzije ili da prisiljava građane da plaćaju pretplatu za RTS?

Odakle Vladi Srbije pravo da smanjuje penzije ili da prisiljava građane da plaćaju pretplatu za RTS?

15 septembra 2014

kul-kordic-0404-2014_620x0Piše: Miloš Kordić

Godinama tvrdim da prisiljavanje građana da plaćaju televizijsku pretplatu nije u skladu sa Ustavom. Da su time od strane države ugrožene moje građanske, ljudske i kakve god hoćete slobode. Da su time ugrožena moja građanska, ljudska i kakva god hoćete prava.

Ne, na pretplatu ne može, u jednoj pravno uređenoj državi, niko da me prisili, da me bezuslovno natera na nju a da me nije pitao. Da se nije konsultovao se sa mnom, da se nismo objasnili.

Pazite, reč je o pretplati. A pretplata se zasniva na dobrovoljnosti. Oni koji su stariji, sećaju se prenumerata. Odnosno pretplatnika ne nečiju vrednu knjigu. Prenumeracija je pre svega podrazumevala učešće u pomoći da određena vredna knjiga ugleda svetlo dana. Dok kod televizijske pretplate nije bilo dobrovoljnosti – ozakonjeno je: uredbom, zakonom, sasvim je svejedno. I da stvar bude još nejasnija, pravno zavrzlamastija – stizala nam je s računom za utrošenu električnu energiju!?

I šta se dogodilo? Građani su, sportskim i vojničkim rečnikom rečeno, masovno eskivirali plaćanje pretplate. Jedan mi je penzioner, na moje pitanje: Plaćaš li? odgovorio: Ne plaćam. Sutra će nas država kakvim zakonom ili uredbom prisiliti da se pretplatimo na jesenji kupus tog i tog proizvođača. Ili na novine te i te… Dok taksa već može… Mi i inače toliko toga plaćamo, i mnogo čega što je van svakog zdravog razuma, da je to prevršilo svaku mjeru. Kao, na primer: molim dokument na šalteru na kome ću ga sutradan, nakon što prikupim i sve druge za taj predmet potrebne dokumente, predati na istom tom šalteru. Ali ću prethodno taj dokument platiti, na primer, 596,00 dinara. Sutradan, kad ih budem predavao, na šalteru će proveriti, u kompjuteru iz koga su mi „izvadili“ i overili taj dokument, da li on sutradan odgovara onome što oni imaju u svom kompjuteru a ja na hartiji koju su mi oni juče izdali… I tako u nedogled.

A za neplaćanje televizijske pretplate ko će biti tužen? Odnosno ko će morati… Niko! Pojela maca.

A pretplatu i svom Javnom servisu građana Srbije, odnosno članici Evropske radiodifuzne unije, čiji sam i ja jedan, kao građanin evropske Srbije, od brojnih suvlasnika, redovno plaćao. Iako sam znao i bio svestan toga da ne moram. Iako je plaćam i jednom od brojnih kablovskih operatera, koji i deo mog novca uplaćuju i mom Javnom servisu. Pa me sve to košta oko 2.000,00 dinara mesečno.

E sad, zbog čega ovaj, ovako dug uvod?

Zbog penzija. Naime, već se dugo vremena priča o smanjenju plata u javnom sektoru i oduzimanja određenog procenta od penzija. Kako bi se popunila prazna državna kasa. Na čemu se pokliznuo mlađani Lazar Krstić, kratkotrajni ministar finansija, koji je predložio da se smanjuje i oduzima 30 odsto. A kad se u Vladi nisu s tim predlogom složili, Krstić je podneo ostavku. A onda je na njegovo mesto došao doktor Dušan Vujović. Njegov je predlog ipak mnogo blaži – 10, eventualno 15 procenata.

Država u javnim preduzeđima, društvima, agencijama… ima pravo da postavlja, da bira najbolje, da im daje i smanjuje plate koliko hoće i kad hoće, jer ih ona plaća (i njih, naravno, plaćaju građani), ali penzionerima ne može da dira penzije. Penzioneri su svoje penzije dugi niz godina zarađivali, odrađivali i za njih je uplaćivano i neprestano se uplaćuje u njihov fond. Svaka od vlasti, za čije su vladavine sadašnji penzioneri sticali svoje penzije, ozakonjivala je tu oblast svojim zakonima. I u skladu s njima penzioneri su dobijali i dobijaju svoje penzije. Penzija je stečena svojina. Džaba tu i Međunarodni monetarni fond (MMF), Svetska banka i svi oni koji kidišu na penzije. Druga su stvar oni koji su ukrali penzije. Neka im se i oduzmu.

Ne ulazeći u mnogobrojne druge razloge zbog kojih je oduzimanje od penzija ne samo grehota, nego i za državu štetno, treba reći da oduzimanje od penzija ne rešava ništa. I taj vid štednje i nije štednja. Što, verujem, da i ministar Vujović veoma dobro zna. Ali šta on da radi: to traži MMF, to traže i u Evropi, to traže i njegovi iz Vlade, to traže i naši, narodni, iz Skupštine, to traži besparična provalija naše stvarnosti, to traži…

I od koga to premijer Aleksandar Vučić traži da vrati 250 miliona evra?! Od direktora javnih preduzeća?! Od gubitaša. Pa kako oni da vrate? Pa kako su oni, i pored svih tih silnih a negde dobro i veoma dobro plaćenih nadzornih i upravnih odbora, uopšte dospeli u situaciju da budu gubitaši? Kako bi bilo lepo da mi na čelu javnih preduzeća imamo ljude od znanja, morala, odgovornosti i ljubavi za svoju zemlju. Da imamo takve ljude, kad ih već tako dobro plaćamo. A po hitnom postupku ukinuti kojekakve nametnute, po sistemu ja tebi – ti meni, nadzorne i upravne odbore. To je nekad bilo u kolektivu. I unutrašnje su kontrole postojale. A državni su kontrolori upadali iznenada. A ne u vidu radnih akcija, kao nedavno na splavove.

Ova država ne može da svoj razvoj temelji na smanjenjima, na oduzimanjima, na kojekakvim sitnim i gotovo beznačajnim uštedama. Ova država mora da razvija privredu, njenu industriju, da proizvodi i izvozi. Ova država mora da krene od kulture, od opismenjavanja, obrazovanja. Ova država mora da razvija i neguje kulturu plaćanja struje, vode, poreza… Ova država ne sme da ima ni jednu a kamoli stotinu škola koje bi uskoro mogle da završe u stečaju.

Ja ću pristati da mi se oduzme od penzije tih deset ili petnaest odsto. Samo ako me država bude pitala. (Ukoliko se ona i seti da pita.) A da li će to moći (a ne hteti) stotine i stotine hiljada penzionera ove zemlje!? Nekima će, po svemu sudeći, ostati kontejneri. Mada je i kod njih gužva iz dana u dan sve primetnija.

Ova država mora da ima građane koji vole svoju državu. Ova država mora da ima vlast koja poštuje svoje građane. I da im služi. A ne mora da ih voli.

(Intermagazin)

KOMENTARI18 komentara

 1. buchkalo says:

  Ne baca se vise ni u kontejnere ako nije budjavo ili kojim slucajem ucrvano. Drzava da otpusti bar pola cinovnika i šalabajzera pa neka idu na biro ili nek idu u fabrike. Od skoro 2 miliona zaposljenih u srbiji cetvrtina ako ne i vise je administracija, direktori nadzornici i ko zna koji neradnici(cast izuzecima) Ali sad nema pomeranja jer svako ima nekog rodjaka brata tetku koja zna nekoga u vladi i odpustanje moze samo u proizvodnji i nikako drugacije.

 2. MIlos says:

  Odakle , pa 25 % gradjana je navuklo bedu celom srbstvu svojim pohlembim , satanistickim podvigom na glasanju , eto odakle im pravo.

 3. Den says:

  Svaki komentar je suvisan! Ali ipak cu prokomentarisati, nemogu da nekazem , pa makar i odavde sa "kraja" sveta. Mnogi u Srbiji zive iskljucivo od mesetarenja , o tudjim mukama , kradu , zakidaju kindisu... Nepravde svuda ima i u uredjenijim drzavama po zakonu i radu... ali nigdje tako olako shvacanje drzave i drzave prema svojim gradjanima. Svi zele da usicare , kao da vas je Bog prokleo , niko nikome ne valja i nista vam ne valja. Deli te se na ove i one , a u istoj ste "kaci"gde ni kupusa vise nema sem pevaljki i sporta. Kada bi ja , u drzav kojoj zivim reko da necu platiti porez , ili ono sta sam potrosio od ove drzave , za mene nebi bilo ni socijale , ni nikakvog drugog vida pomoci osim zatvora i progonstva do beskraja. Razumijem da je tesko zivjeti u Srbiji , i u svoma bivsim drzavama X-Yu,neko je kriv zato sta se zivi tako lose , pitate se tko , naravno uvek ce se reci "oni" tamo , nikada necete kriviti sebe . A koliko ste to puta , ako ste ikako mogli izbjegli da placate drzavi porez , radeci na crno , trzaeci od "kumova" razno razne usluge da vam odrade da bih ste prosli jeftinije, ili da bih ste zaobisli placanje negdje necega ... Ne ide , ne ide vec decenijama i nece ici , jos 1000god, ako nastavite sa tim, drzava kao osnovna organizacija se nesmije potkradati , a ni ona nikoga od vas. Ako necete da placate pretplatu , ok , drzava stiti svoje interese , i nametnut ce porez ovako ili onako. Milion stambenih nastamba nije platilo porez , miljon radnika radi na crno ,korupcija u zdrastvu i drzavnim institucijana i gdje got moguce , i kako je moguce nplaca se porez na sve moguce od infostana ,struje , vode , vozila , ...autobusnih karata, pa do nasih"estradnih umjetnika" koji zaradjuju novac u inostranstvu ...i jos takvi hoce nacionalne penzije. Toj drzavi treba rezimska vlast bar 20 god. da sprovede reforme i da postavi drzavu na noge , da vas nauci kako funkcionise zapad, V Cherchil rece " krv ,znoj , suze"...Vi bi demokratiju po vasem , da radite ko sta hoce; " bitno je da je meni danas dobro , a sutra .... snaci cemo se".

 4. Dunja says:

  Poštovani Den, kako god da ste se u Jugoslaviji zvali,pričamo o ljudima koji su otišli u penziju sa 60 i više godina i koji sada od te penzije, što zbog državnog nemara i zbog toga što Vaš i njihov Zapad pljačka svud po svetu da bi Vama dao posao i oporezivao vas, ovde ne mogu da prežive. Mešate babe i žabe, a u Srbiji 75% ljudi plaća i želi da plati sve što može, oni koji stvarno ne plaćaju su bogataši i medijske "zvezdice"koje se druže sa vladajućim lopovima, njihove dugove treba nadoknaditi, oni su zaštićeni, TO su od vaših na zapadu naučili, kako rekoše na "Okupiraj Vol strit", tamo da bi 1 bio bogat, treba 99 da bude siromašno, a u tome da se zaobilazi i prave krivine da se ne bi, ili da bi se manje platilo Vi na zapadu ste postali vrhunski stručnjaci, KRIZA je nastala jer je zapad prodavao ono što nema, nije proizveo, davao kredite na virtuelne nekretnine i fabrike, vaše bogatstvo, red i rad takođe postaju viruelni, izmišljate ono što u stvarnosni ne postoji.....

 5. Lili says:

  Ma o cemu se tu prica PENZIONERI NA NOGE JUNACKE I NE DAJTE SVOJU PENZIJU DA DIRNE IKO BEZ VASE DOZVOLE. Milijon ih ima samo da se prosetaju pred svojim opstinskim delegatima i zaprete prstom,sve pada u vodu. NE PRISTATI GRADANSKA NE POSLUSTNOST JE DEMOKRATSKA. a KO se prihvatio vlasti za to mandat nije dobio. DOSTA VISE JAVASLUKA U VLADI SRBIJE,nismo mi budale.

 6. Vide Daničić says:

  Apsolutno se slažem s Vama, gosp. Kordiću! Shvatila je čak i ova neodosmanlijska vlastohlepačka bulumenta da se nikakva pretplata ne može narodu nametati, pa su krenuli - naravno poptuno pogrešnim putem, jer ipak su to samo obične neodosmanlije - pa nam umesto pretplate uvode nekakvu taksu na (ne)korišćenje programa RTS?! Taksa je naknada koja se fakturiše za izvršene usluge nekog javnog preduzeća, npr. Osnovni uslov naplate jeste postojanje izvršene usluge i prethodna saglasnost volja obe strane da se usluga izvrši i da je korisnik plati. Pretplata na pretpostavljeno korišćenje programa RTS jeste samo pretplata i ne može nikad biti taksa. Može se ona nedemokratski i nasilno i zakonom uvesti, ali to je nedemokratski (a oni se kunu u demokratiju), a nije ni pravno osnovano. Osim toga, u tzv. neoliberalnom kapitalizmu zakoni tržišta treba da regulišu sve (umesto države), pa se postavlja pitanje po kom osnovu RTS, odnosno država, prisiljava stanovništvo da plaća njihov i samo njima potrebam medij, a ostali mediji su uskraćeni. To nije ravnopravna tržišna utakmica, odnosno RTS ima monopol?! Dalje, ako neko plaća kablovskog posrednika - jer drukčije ne može da vidi ni jedan program na TV - zašto da plaća još i RTS, pogotovo što ga ne gleda i što želi da se zvanično izjasni da neće da ga gleda? Meni, na primer, taj RTS nije potreban, u stvari odvratan mi je, jer ga prisilno plaćamo, a on je potpuno nezanimljiv i što je najgore - antisrbski! Ne bih ja imao ništa protiv jednog tzv. nacionalnog TV programa koji bi bio važan činilac Srbskog kulturnog obrasca, pod uslovom da se prethodno referendumom izjasnimo o tome i da on zaista bude nacionalni TV program, a ne kao sada partijski bilten bande na vlasti. A penzije su posebna i veoma tužna priča! Verujem da nije zabeležemo ni u jednoj zemlji i ni kod jednog naroda da se vlast tako osvetnički i krvoločno odnosi prema penzionerima. Penzije su zamrznute već duže vreme i svima je jasno da im zbog toga stalno opada stvarna vrednost (rast deviznog kursa i cena). Prosečna penzija iznosi samo oko 200 € kad se za režiju dvosobnog stana izdvoji mesečno oko 15.000 din., ostaje penzionerskoj porodici samo 780 din. dnevno za tekuće troškove?! To nije dovoljno ni za najsirotinjskiju prehranu, a sve drugo - uključujući i lečenje i lekove - jednostavno treba zaboraviti?! Lapot je ponovo uveden! I, onda, sledi i nominalno smanjenje ionako bednih penzija?!?!?! Jer je MMF naredio da se smanji tzv. budžetski deficit?! A i laicima je jasno da penzije po definiciji nisu budžetski rashod, jer imaju svoj originalni izvor u doprinosima zaposlenih i u penzijskom fondu. Tekuće isplate penzija vrše se iz budžeta nenamenski jer je država poarčila penzijski fond (koji je u svakoj uređenoj državi jedan od najjačih investicionih fondova), a tekuće uplate doprinosa zaposlenih nisu dovoljne jer je nezaposlenost sveobuhvatna i strašna sudbina ovog naroda (oko 60% radno aktivnog stanovništva je nezaposleno!). Svako zamrzavanje, naknadno regulisanje iznosa prosečne penzije u zavisnosti od proseče zarade, a naročito nominalno smanjenje penzija - neustavno je!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Međutim, neustavno je - a i nesrbski i nebogougodno - prihvatanje secesije svete srbske zemlje Kosova i Metohije - ali neodosmanlije ne haju za to! Penzionere su otpisali, jer ne haju ni ceo Srbski narod! Ali, krčag ide na vodu dok se ne razbije...

 7. Miodrag says:

  ...samo da dopunim Dunju u odgovoru nekakvom...DEN-u. Gospođa Dunja, uz svo poštovanje Vama na trudu da objasnite jednom "ZOMBIJU" (DEN-u) da nije u pravu, mislim da Vam je trud uzaludan. Meni stariji sin već sedam godina živi u Holandiji (Amsterdamu) i, mogu Vam reći da...ne prepoznajem vlastito dete. Zapadna propaganda je kudi-kamo perfidnija i podlija od ove...sirove-Balkanske...propagande. Totalno su mi zombirali dete, malo ga "zalečim" onih nedelju dana kada mi dođe u Bgd ali, kada ode "tamo"...opet otkači i fijukne, počne da bulazni kao ovaj ZOMBI-DEN...i tako, pustite se Don-Kihotovskog posla da zombiranim i kloniranim ljudima sa mozgom amebe objasnite suštinu problema, verujte da je..."mnogo muke ni oko čega"...on je toliko tupav da će Vam kontrirati svojim "stavovima" koji su, kako rekoh na nivou razmišljanja...AMEBE, paramecijuma...još će vekovi proći dok dostignu inteligenciju, na primer...KIŠNE GLISTE!

 8. Micha says:

  E vec sam postao alergican na ova "nase" zapadnjake, kojima jos uvek viri praziluk iz d***ta (zbog toga sto im je bilo lose su i otisli iz ove zemlje), a znaju da nam popuju kako to zapad funkcionise i kako su se oni "namucili" da im bude bolje i da to i mi moramo. Pa mi se odavno mucimo u ovoj zemlji i vise od vas, ali nam je sve gore i gore. Nemate vi pojma kako se i od cega zivi u ovoj drzavi i najmanje ste u poziciji da nam govorite kako treba da zivimo. Vratite se ovde, ulozite pare u neki biznis, sa kojim cete obavezno da propadnete, pa onda mozete da nam pricate koliko zelite o tome kako treba da zivimo. U ovoj zemlji postoji toliko administracije, da joj, ne da treba smanjiti plate - nego je UKINUTI i poizbacivati iz Srbije sve takozvane savetnike po raznoraznim pitanjima. Pa na hiljade ih ima i to sve o drzavnom trosku. Pored toga UKINUTI i raznorazne agencije (vladine i nevladine) po raznim resorima, koje takodje usisavaju ogromna sredstva iz budzeta. Ali molim Vas - ne mesajte administraciju sa prosvetom, zdravstvom, vojskom i policijom. Ko to srusi u jednoj drzavi - srusio je drzavu na duzi vremenski period sa malim izgledima da je podigne na noge. Penzioneri - pa to su najredovnije platise svega sto ova drzava zahteva od svojih gradjana. Oni prvo plate sve dazbine, pa tek onda trose ono sto im ostane - ukoliko im i ostane nesto. Oni su svojim radom zaradili te svoje penzije i sad neko hoce da im ih smanji. Nije lepo, cestito, humano i ljudski ni pred bogom ni pred ljudima, a ne zaboravite - svi idemo ka tom poslednjem pozivu. I jos nesto - penzioneri su najbrojniji i na izborima. Tesko da ce glasati za nekog ko im smanjuje penzije. Politicari, razmislite o tome ... A taksa za TV pretlatu - najveca glupost za koju sam cuo. Pa taksa se placa za nesto sto se koristi (putevi, benzin, ...) i to samo tada kad se koristi, a ja vec godinama unazad ne gledam RTS i NECU da ga gledam, niti slusam i sto bih onda to placao. GLUPOST ...

 9. Mila says:

  Srbiju su pokrale komunjare svih partijskih boja !!!! Kroz pljačkašku privatizaciju komunjare ( socijalisti lopovi ) su oteli narodu ono što je bilo zajedničko i ničije jer su smatrali da oni imaju pravo na to pošto su oni to stvarali decenijama pa nije u redu da to neko drugi otme za sebe. To što neki pišu da su ovi iz ove ili one partije lopovi je bacanje prašine u oči narodu za učinjenu nepravdu a istina je samo jedna : narod Srbije je pokraden od komunjara !!!!!!

 10. ZORAN says:

  MILA JEDI.

 11. ameba-Den says:

  Hvala vam gospodine na novom nadimku. vi koji sebe nazivate pacenikom , uredu slazem se da tesko se zivi u Srbiji , ali niste mene samo uvredili sto nemam misljenje i stav o zivotu u Srbiji vec ste sa menom usporedili i vaseg sina koji zivi vani... a onda kada dodje kuci, vi ga ljecite ... Gospodine Miodrag, Ja gore u pomenutom pismu nikoga nisam vredjao ni uvredio , bar mislim , sem one koji neplacaju svoje obaveze. A ti koji neplacaju svoje obaveze kako gospodja Dunja napise 25%, morali bih se natjerati da izmiruju svoje obaveze onda bi bilo novca za penzije i manje se zaduzivali od tog zla zvanog mmf..A oni vam daju uslove, i novac, kojima ruse drzavu , Nije njima do Srbije vec do "mrtve " drzave , dali ste se zapitali odakle tom fondu novac , pa naravno to je fond korporacija , koje uslovljavljanjem ruse invstiraju i instaliraju svoje projekte , ... i ne zaboravite nije mnogo bolje ni nama vani ,samo oni ne zele guzvu pred svojim golom . A vi dok god budete glasali za stranke sa mnogo reklamiranja u predizbornim kampanjama , imat ce te to sta imate , i nigdje nasvijetu nema toliko raskola u pogledima na politiku kao u Srbiji . Gospodo , MORATE se brinuti za svoju drzavu , ona je okosnica vaseg boljeg zivota .

 12. radoslav says:

  Smanjenje penzija je čist lopovluk, zavlaljenje ruke u džep penzionera. Na stranu što se krše zakoni o penzijskom osiguranju. Pare koje su penzioneri izdvajali u penzijski fond mora da se nadoknade ukoliko su pokradene, a odgovorni pohapse. Objekti građeni od sredstava penzijskog fonda treba da se prodaju, ukoliko ne mogu da donose sredstva koja pripadaju penzijskom fondu. A PUPS treba da se zapita za šta i koga glasa koalicija SPS-PUPS-SNS, koga zastupa u skupštini.

 13. sjajko says:

  Mislim da bi se velika suma novca ustedela i bez smanjenja Penzija !!!!! Naime , ako mi obicni smrtnici znamo da su veliki broj penzionera nezasluzeno dobili penzije , samo zato sto im rodjaci rade u PIO ili slicno , a nikada u zivotu nisu ni usli u bilo koju fabriku ili drugu firmu ( znam ih bar nekoliko ) kako to da clanovi vlade to neznaju , zasto se takve penzije ne provere , nemislim na one koji su INVALIDI RADA , ti su ljudi bar neki dan radili , vec na one koji nikada nisu dotakli Fabricku kapiju , a ima ih ima dosta !!!!!

 14. Ja019 says:

  Mogu ONI nazivati "Pretplatu" i "TAKSA", i "POREZ" i "PRILOG", i ...., al svi mi znamo da je jedno, jedino ime za sve te nazive OTIMAČINA OD NARODA - jedino se "Kumovi" redovno menjaju. Svi se zaklinju pre dolaska na vlast da će ukinuti "Pretplatu" al kad im se osladi da za NIŠTA ŠTO URADE DOBIJAJU DEBELE DNEVNICE I PLATE, da za neki tekst koji im neko drugi (izmedju ostalog taj neko drugi ko im napiše taj texst je i pismeniji i obrazovaniji i pametniji od njih) napise a oni jadni doktor do doktora - taj tekst ne umeju ni da pročitaju pred kamerama a da ne pričamo o tome da 2/3 njih uopšte i nezna šta je pre 5 minuta pročitao pred kamerama .... , i to da plaćam, aa?? Zašto bi mene zanimalo koga je koji političar "prezalogajio" za doručak, ručak il večeru kad ja mozda juče nisam ni imao čime da priuštim ikakav ručak il večeru, ...., i to da plaćam, aa?? Smanjenje penzija i plata neću ni da komentarišem, penzioner nisam (biću penzioner ako mi uračunaju u staz-čekanje na poso na zavodu za zapošljavanje), ne radim jer posao zadnjih 15 godina dobijaju samo po partijskoj liniji a ja "partijaš" nikad bio nisam i neću biti. Zato predlazem da smenjenje plata zbog uštede uvedu onima koje su zaposlili dolazeći na vlast I ŠALTERSKIM LEBOLEZOVIĆIMA koje je pomenuo gore u texstu G.Miloš Kordić, kojima kompjuter umesto da slizi ko sredstvo za lakši rad njima sluzi da bi jadnom običnom čoveku zagorčavali ionako gorak život. I moja poruka onima koji odlučuju o taksama, smanjenju i još mnogo čemu je: KO se prihvatio vlasti za to mandat nije dobio, DOSTA VISE JAVASLUKA, BOLjEG ŽIVOTA U NAJAVI, BLAGOSTANJA (takodje u najavi) VLADO SRBIJE, jesmo mi i budale i naivci, i jadnici al smo barem ČISTOG-NEUKALjANOG OBRAZA za razliku od mnogih (prepoznaće se sami)!!

 15. Srle says:

  Da ne ne bih ponavljao reči gospođe/gospođice Dunje i g. Miodraga... dakle mišljenje je identično. A ono što mi je AMA BAŠ zasmetalo kod g. Dena (ovo g. da se ne bi čovek uvredio...) jeste nepoznavanje naše gramatike samo tako. To što je on stranac ni po jada (ili je možda otišao preko grane i "naprasno" zaboravio naš jezik) nego što ne zna našu gramatiku. Pa glagoli koji predstavljaju "negative" tj. njihovi negativni oblici se pišu Dene ODVOJENO ... dakle ne plaćati, ne govoriti itd... a ne sastavljeno kao Vi što pišete... drugo upitna reč "da li" se takođe piše ODVOJENO a ne sastavljeno kada ima sasvim drugačije značenje ... Pr. Roditelji su deci DALI loptu da se igraju. Ali: Da li ste razumeli lekciju? Takođe.. bez objašnjenja... piše se : u redu a ne uredu, sa mnom a ne samnom ili sa menom...

 16. Den says:

  Srle ne skreci paznju sa proglema, ne zabijaj glavu u pjesak....a to sta podrzavas gore "kolege" to ti je solidarnost ;" kad plivamo ... neka onda plivamo svi..." i gledamo preko plota kako komsiji crkava krava i sl. Okrenite se svojoj drrzavi, uzmite "pistaljku" i zvizdite , jer u gadnom ste sosu , vjeruj te mi jos vam je dobro kako moze da bude ...Mene mozete napadati ovako il onako , zbog ovog ili onog izmedju ostalog i zbog pravopisa , ok gresim i ljucki je zar ne ... ali nije ljucki sjedeti na kamenu ko dijete i plakati... upirati prstom ; "on mi je uzeo lizalicu..." Morate odrastiti i shvatiti na kojim principima je zasnovana drzava i biti njen sluga a ne od nje zahtjevati da bude krava muzara kojoj nedajete dijetalinu.

 17. Mila says:

  Država će da nam uzme procenat od penzije iako smo mi to vrlo pošteno već uplatili u budžet tokom radnog veka. Protivustavno 100%.

 18. Dragiša says:

  Kolega KORDIĆU, sve što ste napisali nije SPORNO, ali niko pa ni Vi ne objašnjavate-obrazlažete koje su to odredbe Zakona koji nas štite, daju za pravo ovo što vi navodite, a koje su odredbe Zakona koja daju pravo Vladi da donese takvu odluku. Ovo Vas pitam zato što Vlada Zakonima, Uredbama ili propisima odredjuje procenat povećanja penzija za tu godinu (aprila, oktobra), odnosno RF svojim rešenjima vrši uskladjivanje-povećanje penzija i VREDNOST OPŠTEG BODA koji se množi sa LIČNIM BODOM i dobija visina iznosa penzija. Pitanje, ako je vrednost opšteg boda promenljivog karaktera, nije li RF u pravu kada kaže penzionerima se NE UKIDA STEČENO pravo na penziju (lični bod), ali se može menjati visina iznosa penzije. U traganju za taj Zakonski okvir nisam uspeo da dodjem do tog Zakona ili Uredbe koja to daje za pravo Vladi da to omogućava. Ukoliko imate saznanja, informacija ja vas molim da iste stavite na uvid kako bi svima nama bilo to dostupno radi pokretanje INICIJATIVE na zaštiti zakonistosti i ustavnosti SVOJIH PRAVA !!! Unapred Vam zahvaljujem i pozdravljam vas !!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *