Odbijena rehabilitcija Milana Nedića

Odbijena rehabilitcija Milana Nedića

12 marta 2014

nedViši sud u Beogradu odbacio zahtev za rehabilitaciju generala Milana Nedića, predsednika srpske vlade u vreme okupacije Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Zahtev koji su podneli Srpska liberalna stranka, odnosno njen pravni naslednik Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i Aleksandar Nedić, praunuk Milana Nedića, rešenjem Višeg suda odbačen je nedavno kao – neuredan, objavila je današnja “Politika“.

Aleksandar Nedić, koji je i generalni sekretar Srpskog liberalnog saveta, izjavio je da su, kao podnosioci zahteva, veoma neprijatno iznenađeni odlukom Višeg suda i najavio žalbu.

„Čudi nas što je nadležni sud tek sad uvideo da je zahtev pravno neuredan, iako je podnet još 2007. U januaru 2009, sud nam je naložio da mu pribavimo popis spisa materijala Milana Nedića. Sud je najveći deo toga odavno od nas dobio, ali uprkos tome proces praktično nije ni započeo“, rekao je Nedić.

Nedić je rekao da je zahtev za rehabilitaciju pisao advokat Zoran Živanović koji je i rpavni zastupnik u Hagu, a u Srbiji radi na rehabilitaciji generala Draže Mihajlovića.

„Politika“ navodi da je sud obrazložio da nije dostavljen dokaz iz koga „proizilazi da su navedeni predlagači zainteresovana pravna lica za podnošenje zahteva za rehabilitaciju“, a da pravni zastupnik Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima Vojislav Krompić nije pristupio ročištu 27. septembra prošle godine.

Krompić je inače, kako navodi Politika, preminuo ranije prošle godine.

Aleksandar Nedić je dodao da je žalba već pripremljena i da očekuje da će sud „konačno da pristupi rehabilitaciji“.

 

 (B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *