“Одбрана“ на позорници

“Одбрана“ на позорници

13 новембра 2016

14-dejan-savic-1_620x0

НАЦИОНАЛНИ театар северне Грчке из Солуна гостоваће сутра на Великој сцени Народног позоришта са представом „Одбрана Сократова“, по чувеном делу старогрчког филозофа Платона, у режији Дима Авделиодија.

Реч је о једном од тренутно најуспешнијих и најинтригантнијих наслова у позоришном животу наших суседа, који пред београдску публику стиже после извођења у Солуну, (као и целој Грчкој, Румунији, на Кипру и у Вијетнаму, где је одигран у Опери Ханој.

Како се најављује, представа на жив и уверљив начин, у први план враћа дискусију о шарму старогрчког света кроз можда најсензационалније суђење у историји светске културе. У њему су Атињани осудили човека који је током живота био вођен мислима „знање је врлина“ и „ја знам да ништа не знам“. Сократ, учитељ Платонов, примењивао је свој метод у испитивању кључних моралних концепата и врлина: побожности, мудрости, уздржаности, храбрости и правичности. „Одбрана Сократова“ је једна од најважнијих одбрана критичких гледишта, моралне одговорности грађана према друштву и слободи мишљења у историји наше цивилизације.

Представа ће бити титлована на српски језик, а гостовање се реализује у сарадњи Националног театра северне Грчке са регијом Централне Македоније (одељење за туризам и културу) и Народним позориштем у Београду, под покровитељством и активном подршком Амбасаде Републике Грчке у Београду.

ЛИВОРНО

И док гости долазе у Београд, диригент и в. д. управника Народног позоришта Дејан Савић, гостује у Театру „Голдони“ у Ливорну (Италија) у новој поставци Моцартове „Чаробне фруле“: под диригентском палицом нашег уметника вечерас се отвара нова оперска сезона у Тоскани. Савић је најављен као велики балкански уметник, достојан традиције ове оперске куће, коју одскора предводи Линдзи Кемп, чувени енглески педагог, кореограф, глумац и играч.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u