“Одбрана“ на позорници

“Odbrana“ na pozornici

13 novembra 2016

14-dejan-savic-1_620x0

NACIONALNI teatar severne Grčke iz Soluna gostovaće sutra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sa predstavom „Odbrana Sokratova“, po čuvenom delu starogrčkog filozofa Platona, u režiji Dima Avdeliodija.

Reč je o jednom od trenutno najuspešnijih i najintrigantnijih naslova u pozorišnom životu naših suseda, koji pred beogradsku publiku stiže posle izvođenja u Solunu, (kao i celoj Grčkoj, Rumuniji, na Kipru i u Vijetnamu, gde je odigran u Operi Hanoj.

Kako se najavljuje, predstava na živ i uverljiv način, u prvi plan vraća diskusiju o šarmu starogrčkog sveta kroz možda najsenzacionalnije suđenje u istoriji svetske kulture. U njemu su Atinjani osudili čoveka koji je tokom života bio vođen mislima „znanje je vrlina“ i „ja znam da ništa ne znam“. Sokrat, učitelj Platonov, primenjivao je svoj metod u ispitivanju ključnih moralnih koncepata i vrlina: pobožnosti, mudrosti, uzdržanosti, hrabrosti i pravičnosti. „Odbrana Sokratova“ je jedna od najvažnijih odbrana kritičkih gledišta, moralne odgovornosti građana prema društvu i slobodi mišljenja u istoriji naše civilizacije.

Predstava će biti titlovana na srpski jezik, a gostovanje se realizuje u saradnji Nacionalnog teatra severne Grčke sa regijom Centralne Makedonije (odeljenje za turizam i kulturu) i Narodnim pozorištem u Beogradu, pod pokroviteljstvom i aktivnom podrškom Ambasade Republike Grčke u Beogradu.

LIVORNO

I dok gosti dolaze u Beograd, dirigent i v. d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, gostuje u Teatru „Goldoni“ u Livornu (Italija) u novoj postavci Mocartove „Čarobne frule“: pod dirigentskom palicom našeg umetnika večeras se otvara nova operska sezona u Toskani. Savić je najavljen kao veliki balkanski umetnik, dostojan tradicije ove operske kuće, koju odskora predvodi Lindzi Kemp, čuveni engleski pedagog, koreograf, glumac i igrač.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *