„ОДБРАНА“ ОФАНЗИВОМ: НАТО вежбе око Србије, масовна пуцњава са мрачним циљевима алијансе зла! (ВИДЕО)

„ODBRANA“ OFANZIVOM: NATO vežbe oko Srbije, masovna pucnjava sa mračnim ciljevima alijanse zla! (VIDEO)

19 maja 2021

U okviru NATO vežbi „Branilac Evrope 2021“ počeli su manevri „Momentalni odgovor 21“ (Immediate Response 21) koji će biti održani u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i drugim zemljama. Iako su, prema Pentagonu, vežbe „odbrambene“ prirode, eksperti smatraju da njihov tok i razmere svedoče da je većina operacija organizovana u blizini Rusije —„ofanzivna“.

Prema navodima bosanskog Ministarstva odbrane, u vežbama će učestvovati oko 500 bosanskih vojnika i oko 700 američkih, a biće uključeni i helikopteri UH-60 „blek hok“ i borbena vozila „bredli“.S tim u vezi, vojni ekspert Jurij Knutov rekao je da se tehnika koja je uključena u te manevre, uključujući helikoptere UH-60 „blek hok“, „koristi , po pravilu, u ofanzivnim operacijama“.

– ‘Blek hok’ (crni jastreb) je u osnovi potreban za desant, isporuku borbenih vozila, premeštanje pešadije. Koriste se za izvođenje ofanzive. Generalno, većina operacija u okviru ‘Braonioca Evrope 2021’ je ofanzivna. Snage najpre prebacuju, a zatim one prelaze u kontra-napad – izjavio je ekspert.

Sličnog stava je i vojni ekspert Aleksej Leonkov koji je skrenuo pažnju na to da se tokom manevara koriste ofanzivni sistemi naoružanja, a pored toga, i na iskrcavanje desantnih snaga.

NATO naročito Rusiju naziva pretnjom i ispostavlja se da je Alijansa rešila da se štiti od nje, ali iz nekog razloga kroz ofanzivu, smatra analitičar.

Akcenat na balkanske zemlje

Sa svoje strane, Knutov je primetio da su, među odlikama „Branioca Evrope 2021“ — izvođenje manevara na južnom krilu NATO-a, saradnja sa severnoafričkom komandom bloka i „akcenat na zemlje Balkanskog poluostrva“.

– Alijansa uvlači te države u svoju agresivnu politiku, čini ih saučesnicima u borbi protiv pretnji koje je izmislio NATO, uključujući famoznu ‘opasnost’ koja dolazi iz Rusije – izjavio je analitičar.

Prema rečima Knutova, rukovodstvu NATO-a odgovara da Bosna i Hercegovina, Bugarska, Rumunija i druge balkanske zemlje daju svoju infrastrukturu za vežbe, „iako nemaju ozbiljan vojni potencijal“.

– Sa logističkog stanovništa, Alijansi odgovara da koristi aerodrome, luke, železničke pruge i auto-puteve tih malih zemalja za prebacivanje snaga, u Evropu, naročito američkih – zaključio je vojni ekspert.

Što se tiče BiH, iako zemlja nije NATO članica već samo učestvuje u programu bloka „Partnerstvo radi mira“ i „svim snagama nastoji da se pridruži Alijansi“ , ta zemlja je uključena u najvažnije obuke, kaže Knutov. On dodaje da je cilj toga „testiranje njenog potencijala“.

– Bez obzira na to što je BiH mala zemlja koja ne igra nikakvu ulogu za NATO, on tokom manevara želi da sagleda mogućnosti te države da zadovolji potrebe Alijanse. Na osnovu te provere biće doneta odluka o njenom ulasku u NATO – smatra on.

Istovremeno, ekspert je skrenuo pažnju na razmeru vežbi „Branilac Evrope 2021“.

– To su najveći NATO manevri u Evropi u poslednjih 25 godina. Hiljade američkih vojnika biće prebačeno brodovima i avionima preko okeana iz Amerike, nakon čega će formacijski kretati neposredno ka granici sa Rusijom. To ne može da ne izaziva zabrinutost Moskve, iako je Rusija spremna na moguće provokacije – zaključio je ekspert.„Momentalni odgovor 21“

U saopštenju za štampu na sajtu američkih Kopnenih snaga u Evropi i Africi navedeno je da će vrhunac vežbi „Momentalni odgovor“ biti zajednička međunarodna pokazna paljba uz pomoć vojnih granata pod nazivom „Hrvatski bedem 1991 – 2021“ (Croatian Rampart 1991—2021), u čast 30. godišnjice nastanka Oružanih snaga Hrvatske koja se obeležava krajem maja.

Sa svoje strane, Pentagon je saopštio da će tokom vežbi „Momentalni odgovor 21“ više od pet hiljada vojnika osam država „izvoditi borbene paljbe“ u 12 različitih zemalja.

​S tim u vezi, Sputnjik precizira da u pomenute države, pored Bosne i Hercegovine i Hrvatske, spadaju između ostalog i Crna Gora, Albanija, SAD, Velika Britanija, Kanada, Grčka, Severna Makedonija i Slovenija.

Od „Brzog odgovora“ do „Zvezdanog viteza“

Treba pomenuti da se u okviru vežbi „Branilac Evrope 2021“ već odvijaju manevri integrisane PVO i PRO odbrane „Zvezdani vitez“ (Astral Knight) na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Počele su 13. maja, a završiće se do 22. maja.

Na sajtu NATO-a je precizirano da se „Zvezdani vitez“ ne odvija samo u Hrvatskoj, već i u Grčkoj, Italiji i Sloveniji, kao i da će te zemlje rasporediti na svojoj teritoriji međunarodne snage iz šest država Alijanse.

Prema navodima pres-službe američke vojske u Evropi i Africi, svrha tih vežbi je „jačanje odnosa sa saveznicima i partnerima putem formiranja zajedničkog međunarodnog potencijala protivvazduhoplovne odbrane“.

Vežbe „Brzi odgovor“ (Swift Response) već su održane u maju na teritoriji Estonije, Bugarske i Rumunije. S tim u vezi, Združene jedinice NATO snaga u Estoniji saopštile su ranije da je u manevrima, pored estonske vojske, učestovalo više od dve hiljade vojnika iz SAD i Velike Britanije.

Pored Immediate Response, Swift Response i Astral Knight, vežbe Defender Europe 2021 organizaciono su povezane i sa drugim vežbama: Saber Guardian, Command Post Exercise, African Lion i Steadfast Defender.

Ruska armija ubrzano formira moćnu diviziju za odbranu važne enklave! Više o tome OVDE.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Pravda says:

  Svaka cast piscu clanka za naziv alijansa zla, a to uistinu i jesu.

 2. Gospodi Pomiluj says:

  Kakva su to stvorenja ljudi moji, sa izbačenim zubima, zombi apokalipse? Mutanti nastali kao fajzerova deca.

 3. Željko says:

  Susjedi steže se obruč oko Srbije! A vi oduvijek kontra svih samo tako nastavite uskoro Srbija u granicama San Stefanske ili Nedićeve Srbije!!

  • Milan says:

   Tek ti si budala koja igra kontra jačih, poveo bi Rvate ponovo u osvajanje Moskve i Staljingrada, zajedno sa "ljepom" ostarelom babom-vešticom EU/NATO. Kina Vam gradi Pelješački most, kao odgovor na novu "igru" Rusija može da ga sruši, a Dubrovnik bi ostvario stari san iz 1808 godine da obnovi svoju Dubrovačku Republiku. Italija ovaj put bila bi mudrija te bi uzela Istru i Rijeku.

  • Mandrk says:

   Stezao se i prije,pa smo svaki put usli u Zagreb. Mislim da ovaj put Zagreb a vise nece ni biti. Kao legalna meta interkontinentalnih raketa bice ravan ko bilijarski sto. Ko trazi djavla,i dobije ga. Barem vi konjusari najbolje znate

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *