Odbrana Ratka Mladića osporava broj žrtava u Srebrenici

Odbrana Ratka Mladića osporava broj žrtava u Srebrenici

20 avgusta 2013

RatkoMladicOdbrana generala Ratka Mladića osporavala je danas pred Haškim tribunalom nalaze iz izveštaja bivšeg istražitelja tužilaštva, slovenačkog policijskog inspektora Dušana Janca, u vezi sa ekshumacijama i identifikacijom žrtava stradalih posle pada Srebrenice u julu 1995. godine.

Odbrana tvrdi da je najveći broj žrtava stradao u borbama sukobljenih strana na području Srebrenice.

Prema izveštaju tužilaštva, ažuriranom u junu ove godine, identifikovano je 6.849 žrtava, od kojih je 6.056 pronađeno u primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama.

Janc je rekao da taj broj nije konačan, jer se i dalje otkrivaju nove grobnice. Prema njegovim rečima, za 756 otkrivenih nepokopanih leševa ne može se sa sigurnošću reći da li su stradali u borbi ili su žrtve egzekucija. Prvi izveštaj o žrtvama Janc je predočio u maju 2009, na suđenju šestorici nekadašnjih oficira policije i Vojske Republike Srpske, u predmetu „Popović i drugi“, kada je broj žrtava, čiji su posmrtni ostaci bili ekshumirani bio 5.358.

Branilac Dragan Ivetić svedoku je predočio dokument u kojem se navodi da je iz kolone od oko 15.000 ljudi, njih 5.000 do 6.000 prešlo na teritoriju pod kontrolom tzv. Armije BiH, a da je do 3.000 ljudi poginulo na putu, uglavnom od mina, ili u sukobima sa Vojskom Republike Srpske, dok je nepoznati broj otišao u Žepu, počinio samoubistvo ili su zarobljeni.

Janc je istakao da se seća dokumenta, da se vidi da je reč o proceni nastaloj u vrijeme događaja, ali da „nema konteksta i ne vidi se kako se došlo do tog broja i koji su izvori“.

Na Ivetićevo pitanje o spisku Ministarstva odbrane BiH dostavljenom tužiocima, na kojem se kao žrtve iz jula 1995. navode osobe koje su poginule ranije, Janc je odgovorio da je Odjeljenje demografa tražilo podatke od Ministarstva, te da su sa spiska uklonjena imena onih koji su stradali pre 1995. Janc je rekao da se u izradi svojih izveštaja o žrtvama borbi nije konsultovao sa bilo kojim vojnim stručnjakom, ali da vojni stručnjaci jesu verifikovali njegove nalaze.

Odgovarajući na pitanje da li bi očekivao da je i na srpskoj strani bilo žrtava mina, Janc je rekao da se ne seća da je bilo takvih slučajeva. Na pitanje da li bi očekivao da tamo gde je bošnjačka strana „naišla na granatiranje bude i srpskih žrtava“, svedok je rekao da je to „bio slučaj u Kravici i u blizini Orahovca, ali da takvih slučajeva nije bilo puno“.

„Ukupan broj gubitaka Vojske Republike Srpske bio je oko 50“, naveo je Janc.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem novog svedoka tužilaštva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *