ОДГОНЕТНУТА ЕНИГМА: Kо је пробушио свемирску станицу „Сојуз“ из које је цурио ваздух?

ODGONETNUTA ENIGMA: Ko je probušio svemirsku stanicu „Sojuz“ iz koje je curio vazduh?

12 decembra 2018

Ruski kosmonauti Oleg Kononeko i Sergej Prokopjev izgleda da su uspeli da odgonetnu enigmu kako je nastala rupa na Međunarodnoj kosmičkoj stanici „Sojuz“ zbog koje je iz nje izlazio vazduh.

Dva ruska kosmonauta su u otvorenom kosmosu čak sedam sati tražili uzroke povrede tela „Sojuza“. Problem je nastao 30. septembra kada su instrumenti pokazali da iz kosmičke stanice curi vazduh. U to vreme na Međunarodnoj kosmičkoj stanici je bilo šest kosmonauta. Postojala je realna opasnost da za 18 dana kosmički brod ostane bez vazduha. Na sreću, kosmonauti su uspeli da zalepe rupu.Tada je bilo utvrđeno da je rupa bila prečnika dva milimetra na zidu „Sojuza MS-09“. Inače rupu je otkrio kosmonaut Evropske agencije Aleksandar Herst a potom su kosmonauti poslali na zemlju sliku te rupe. Eksperti su utvrdili da je rupa najverovatnije napravljena bušilicom. U velikoj raspravi ko je mogao napraviti rupu, radnici u raketnoj korporaciji „Energija“ ili kosmonauti, iznosile su se razne verzije.

Rukovodioc korporacije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin je čak kazao da nije isključeno da je rupu napravio neko od kosmonauta. Bila je formirana posebna komisija koja je utvrdila da nije bila „fabrička greška“ što je značilo da nije nastala rupa u fazi sklapanja u korporaciji „Energija“ u podmoskovskom Koroljovu.

Do sada se još ne zna jesu li u filteru u odeljenju gde su bili kosmonauti pronađene čestice aluminijuma što bi trebalo da znači da je neki kosmonaut napravio rupu. Ipak glavni dokaz je trebalo da bude snimak rupe sa spoljne strane koji su mogli da naprave kosmonauti tek kada izađu u otvoreni kosmos.

Sada su kosmonauti uzeli otiske i neku crnu masu koju treba da analiziraju eksperti na zemlji kad 20. decembra stigne kosmički brod. Međutim, već sada se govori da je problem nastao ipak za vreme montaže „Sojuza“ u pogonima „Energije“. Viktor Minjenko moskovski profesor univerziteta „Baumana“ i bivši saradnik korporacije „Energije“ je uveren da je problem nastao na zemlji.

– Krivac treba da se traži u montažnom pogonu a ne među kosmonautima – kategoričan je profesor Minjenko.

KOMENTARI2 komentara

  1. BorisLav says:

    hahahahahahaha! koja stanica? koji svemir? koga lazete i o cemu pricate. gore je kupola i nema prolaza kroz kupolu. sve te vase svemirske stanice i satlovi su u studiju.

  2. Herkul says:

    Pod hitno lansirati Miss Marple u orbitu, da reši slučaj izbušenog svemirskog broda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *