ОДГОВОР БЕЗ ДОГОВОРА: Огласила се делегација Београда

ODGOVOR BEZ DOGOVORA: Oglasila se delegacija Beograda

30 septembra 2021

U Briselu je večeras u delegaciji Beograda za Tanjug potvrđeno da nikakav dogovor sa prištinskom stranom još nije postignut.Kako je Tanjugu rečeno, delegacija Beograda još se nalazi u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, a pregovarač Prištine Besnik Bisljimi ranije je napustio je zgradu.

Portparol EU za spoljne poslove Peter Stano oglasio se naTviterunavodeći da sastanak glavnih pregovarača Prištine i Beograda sa Lajčakom nije gotov, te da se pregovori nastavljaju sve dok se ne nađe rešenje za trenutnu krizu na severu Kosova i Metohije.

Ovu informaciju potvrdio je i Lajčak na Tviteru, retvitujući poruku Stana.

Bisljimi je novinarima ispred zgrade EEAS-a rekao da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane i da se čeka pristanak Beograda.

Dve delegacije su tokom dana nekoliko puta odvojeno razgovarale sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, a trilateralnog sastanka nije bilo.

Ambasadori SAD: Napredak, ali posao nije završen

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri kao i diplomatski predstavnik SAD u Prištini danas su demantovali da je postignut dogovor Beograda i Prištine u Briselu.

„Ja sam u bliskom kontaktu sa mojim prijateljem predstavnikom Stejt departmenta Gabrijelom Eskobarom koji je u Briselu kako bi iskazao podršku dijalogu kojem posreduje EU. Ovaj posao nije završen, ali je načinjen dobar napredak. Strane moraju biti fleksibilne i nastaviti da rade kako bi priveli ovo finišu. Vreme za to je sada“, napisao je na Tviteru Godfri.

Takođe na Tviteru vršilac dužnosti otpravnika poslova misije SAD u Prištini Nikolas Đakobe u objavi je naveo: „Uprkos izveštajima medija, pregovori u Briselu se nastavljaju. Napredak je postignut, ali ostaje još posla. Mi ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da nastave da se angažuju otvoreno i ozbiljno“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *