Одговор Јови Бакићу

Odgovor Jovi Bakiću

28 avgusta 2015

Nenad-Popovic_620x0  323879Piše: Nenad Popović

Saosećam sa sudbinom migranata, ali još više brinem za budućnost svog naroda. Takođe saosećam sa uvaženim sociologom Jovom Bakićem, koji je imao ambiciju da postane komesar Borku Stefanoviću i obnovi Prvu proletersku i Šestu ličku, ali je posle kratkog izleta u nepoznato, što politika za njega svakako jeste, odustao od projekta „Srpska Siriza“. Ipak njegov revolucionarni duh ne miruje, pa ne odustaje od kritike desnice i navodne zloupotrebe migrantskog pitanja.

Opisavši me kao Orbanovog sledbenika i ruskog miljenika, Jovo Bakić mi zapravo nesvesno upućuje komplimente. Kao što je nesvesno svojom vizijom srpske levice poslao svog „druga“ Borka Stefanovića, srpskog Ciprasa, i celu takvu levicu u istoriju. Ali, dok je polemika sa profesorom Bakićem zabavna, pitanje migranata postaje najveći bezbednosni izazov Srbije, koja pred sobom ima dva puta. Lakši je da pokaže ono što zaista jeste. Da sa hlebom, solju i Jovom Bakićem prima nesrećne ljude iz Sirije, Iraka i Avganistana, da gradi prihvatne centre i da se pomiri sa činjenicom da će je uskoro naseliti stotine hiljada migranata.

Ali da li smemo da dozvolimo da nam se pred očima dešava takav scenario, dok mi sedimo skrštenih ruku, a evropski i svetski zvaničnici nas tapšu po ramenima, hvaleći čuvenu srpsku gostoljubivost? Dakle, Srbija je do pre mesec dana bila kandidat za genocidnu zemlju koja je navodno nameravala da istrebi muslimane, a sada je primer miroljubive i humane države, koja prihvata kao svoje najrođenije, upravo muslimane iz arapskog sveta. Ali to je ledena, pragmatična politika Zapada. Ako je u njihovom interesu, genocidnu zemlju će za tili čas pretvoriti u državu koja je primer humanosti prema muslimanskim migrantima.

Kao čovek, izuzetno se ponosim gostoljubivošću i dobrotom naših građana. Ali, kao političar, moram učiniti sve da zaštitim interese svog naroda. To je taj drugi, teži put, koji Srbija treba da izabere. Zato ću nastaviti da insistiram na izgradnji zaštitnog zida na granici sa Makedonijom, ponašajući se odgovorno prema svojoj zemlji i narodu, kao što to čine lideri svih zemalja EU i SAD.

Međutim, čini se da su drugosrbijanci koji se zalažu za Evropu bez granica, očigledno prespavali vest da Mađarska, uz podršku Brisela, podiže zid na granici sa Srbijom, da Bugarska, takođe članica EU, izvodi oklopna vozila na granicu sa Makedonijom i gradi zid na granici sa Turskom, da je češki predsednik Zeman zatražio formiranje zajedničke vojske EU koja će sprečiti migrante da uđu na njenu teritoriju. Očigledno nisu čuli da zvanična Slovačka, plašeći se islamskog fundamentalizma, pristaje da primi samo 200 migranata hrišćanske vere, niti da je Dejvid Kameron izricito rekao da Britanija neće primati migrante jer žele da se „ogrebu o socijalna davanja“ i ugroze „evropski životni standard“. Napadati Srpsku narodnu partiju za ideju o izgradnji zida na granici sa Makedonijom, nazivajući tu ideju nehumanom, a nijednom rečju ne kritikovati iste takve, pa još i drastičnije mere koje prema migrantima sprovodi EU, predstavlja čin vrhunskog licemerja. Iako sam evroskeptik, imam najveće poštovanje za politiku koju EU vodi prema migrantima, jer je to politika koja na prvo mesto stavlja bezbednost i interese građana EU. Ja samo želim da bezbednost i interese svog naroda i svoje zemlje zaštitim na potpuno isti način kao što to čini EU.

Tako se dogodio svojevrsni politički apsurd. Kao evroskeptik i protivnik atlantskih integracija, zapravo sprovodim migrantsku politiku lidera EU, SAD i njihovih saveznika. Dok se, s druge strane, pripadnici civilnog sektora i evroentuzijasti, zalažu za politiku koja je suprotna politici onog sveta ka kojem tako željno streme. Ali zašto ne upitaju američkog ambasadora – zbog čega je granica između SAD i Meksika zaštićena zidom i bodljikavom žicom? Zbog čega Obama ne pusti siromašne Meksikance da uđu slobodno u Ameriku? Zašto ih vlada SAD ne dočekuje hambugerima? Zašto im ne ponudi da nasele puste delove Amerike?

Upitajmo se još nešto. Zbog čega migranti ne beže ka najbogatijim zemljama sveta, koje su praktično njihove komšije i islamske zemlje, poput Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, već tako masovno hrle u Evropu? Zato što je Saudijska Arabija, najveći saveznik SAD u arapskom svetu, počela da gradi hiljadu kilometara dug zid sa nizom žičanih ograda i jaraka kako bi se zaštitila od nekontrolisanog priliva migranata, a među njima i potencijalnih terorista. Saudijska Arabija ovo radi iako su migranti njoj blizak muslimanski i arapski narod.

Otuda, kao neomiljeni političar Jove Bakića, od jednog ne odustajem. To je hitna izgradnja zaštitnog zida na granici sa Makedonijom. To je prvi korak, a, kada zaustavimo enorman priliv migranata u Srbiju,i stavimo pod kontrolu trenutnu migrantsku krizu u našoj državi, onda sa svim zemljama u okruženju i EU treba razgovarati kako dalje da postupamo i kako zajednički da rešimo ovaj humanitarni i bezbednosni problem.

(Politika)

KOMENTARI5 komentara

 1. teletabis says:

  Alo ljudi, o čemu vi to brbljate? Pa od više od dvesta hiljada izbeglica samo je osam neobaveštenih ili kljakavih za dalji put zatražilo azil u Srbiji. Alo breee, niko neće u ovakvu zemlju. Ma pustite ove iz nedođije što nam gaze travu na putu ka nekoj obećanoj sreći. Setite se da i ove godine iz Srbije će kao izbeglice da ode 40000 mladih, školovanih, pametnih i sposobnih. I nikom ništa. Svi udarili u sekiraciju za ovima koji su samo u prolazu a naši imaju kartu samo za odlazak. Kakvi ste to bre uopšte vi političari? Ako ste uopšte političari.

 2. vuk SAMOTNJAK says:

  POTPUNO I CVRSTO STOJIM NA ISTOJ POZICIJI SA GOSPODINOM POPOVICEM SRBIJA SE MORA ZASTITI OD ZAVERE NWO MOCNIKA CIJI JE CILJ DA SE UNISTE JAKE EVROPSKE NACIJE, JER JE CILJ NOVOG SVETSKOM PORETKA: JEDNA ZEMLJA, JEDNA VLADA, JEDNA RELIGIJA, BEZ NACIJA. KADA MIGRANTI STIGNU U EVROPU I IZMESAJU SE: ARAPI I BELCI, CRNCI I BELCI ZA RELATIVNO KRATKO VREME DOBICE SE BEZLICNA MASA KOJU JE LAKO VODITI I KONTOLISATI. SRBIJA BI TU BILA KOLATERALNA STETA I ZBOG TOGA JE TREBA ZASTITI PA MAKAR I ZIDOM, ILI VOJSKOM DOK NIJE KASNO. JA RAZUMEM DA JE MIGRANTIMA TESKO, PA IH TREBA NAHRANITI I NAPOJITI I ISPRATITI NA PUT NA KOJI SU KRENULI.

 3. srpkinja says:

  Bravo gospodine Popovicu! Vi ste uspeli da dokucite ono nenapisano (izmedju redova) i problem predstavite onakav kakav u sustini jeste-POLITICKI. Niko se ne priseca da je upravo ista taktika, dovlacenjem (javnim i ilegalnim) Albanaca na Kosovo a pritom ne dozvoljavajuci povratak Srba u svoje domove na Kosovu, u Titino vreme i napravljen VESTACKI diebalans stanovnistva u toj nasoj staroj i slavnoj "pokrajini" gde postadosmo manjina na rodjenom ognjistu. Gospodin Bakic me duboko razocarao svojom povrsnoscu...

 4. Sa says:

  Sinoc na hrt dnevniku vest,dev et bet migranata sletelo na dubrovacki aerodrom, posto nisu imali ispravne vize,vratit ce ih u Srbiju..!?!???

 5. Elim says:

  Tako je Nenade! Jovo Bakić je lik koji se uvlači u šupak neprijateljima Srba i Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *