ODGOVOR KINE: Kinezi snizili kreditni rejting SAD

ODGOVOR KINE: Kinezi snizili kreditni rejting SAD

17 oktobra 2013

china-flagKineska bonitetna agencija Dagong snizila je suvereni kreditni rejting SAD, uprkos prevazilaženju budžetske krize u toj zemlji. Agencija Dagong je snizila rejting SAD za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa „A“ na „A-“, zadržavajući negativnu prognozu, navedeno je u saopštenju te agencije, a prenosi Frans pres.

„Situacija u kojoj stopa rasta nivoa duga značajno premašuje budžetske prihode i bruto društveni proizvod i dalje opstaje. Solventnost SAD je i dalje ugrožena, jer se stari dugovi i dalje otplaćuju kroz nova zaduživanja“, navedeno je u saopštenju Dagonga.

„Iz tog razloga, vlada se i dalje približava ivici bankrota, što je situacija koja ne može biti rešena u doglednoj budućnosti“, ocenjuje kineska agencija.

Saopštenje Dagonga usledilo je nakon što su američki Kongres i predsednik Barak Obama potpisali zakon koji podiže granicu javnog duga i stavlja tačku na dvonedeljnu blokadu savezne vlade.

Kinaeske vlasti pozdravile su napredak američkih poslanika u postizanju kompromisa o budžetu.

„Odgovarajuće rešenje ovog problema nije dobro samo za SAD, već takođe i za stabilnost i razvoj svetske privrede“, rekla je Hua Čunjing, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Peking je poslednjih dana uputio više upozorenja i poziva Vašingtonu da postigne fiskalni kompromis i ukazivao na nerazdvojivost veza između dve zemlje.

Kina je zemlja koja drži najveći deo američkog duga sa 1.277 milijardi dolara u državnim obveznicama, prema poslednjim podacima američke vlade. Kina je takođe brinula kako bi nemogućnost SAD da otplaćuje dugove uticao na kineski privredni rast koji zavisi od izvoza i stranih ulaganja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *