ОДГОВОР ЛАЗАНСКОМ: Титов циљ није била борба против Немаца!

ODGOVOR LAZANSKOM: Titov cilj nije bila borba protiv Nemaca!

3 juna 2015

Lazanski Samardzic 546Piše: Miloslav Samardžić

Drago mi je što g. Lazanski završava svoj odgovor istom rečenicom (ovde vidi: prvi tekst Lazanskog, Samardžićev odgovor Lazanskom, odgovor Lazanskog Samardžiću) kao i jednim skoro istim pasusom. Verujem, ako bi polemika potrajala, da bi na kraju razlika bila otprilike kao što je u našim imenima. Gledano s druge strane, razlika je na tom nivou već negde oko 30 godina, jer još od 1980-tih pratim i, kad se ukaže prilika, citiram vojno-političke komentare g. Lazanskog. Za mene je on na tom polju bio i ostao br. 1 na teritoriji bivše SFRJ.

Pomenuti skoro isti pasus odnosi se na navodnu kapitulaciju Jugoslovenske vojske 17. aprila 1941. Da, kao što piše g. Lazanski, zarobljavanjem Vrhovne komande od strane Nemaca ugašena je njena pravna sposobnost i sve što su potpisali njeni predstavnici bilo je pravno ništavno. Dr Smilja Avramov i dr Milenko Kreća pišu: „Akt o kapitulaciji… sa stanovišta međunarodnog prava, smatra se ništavim, budući da ga je potpisao komandant koji je u to vreme već pao u zarobljeništvo…“ (Međunarodno javno pravo, Beograd 2007, str. 658).

RAZLIKA SADA NA NIVOU JEDNOG SLOVA
Isto pišu i Hrvati B. Krizman i J. Tomašavić, dodajući kako i sam fakat da je Kalafatović imao punomoćje za potpisivanje primirja, a ne i kapitulacije, čini dokument o kapitulaciji „nezakonitim“.

Najzad, kralj je 16. aprila iz Atine poslao proglas o nastavku borbe do konačne pobede, što su Zapadni saveznici, kao i SSSR, uvažili, smatrajući da nije bilo kapitulacije, već da je po sredi okupacija, kao privremeni teroristički akt.

Nadam se da se po ovom pitanju razlika sada svela na nivo jednog slova.

Što se tiče ostalih pitanja, počeo bih od fusnota, pre svega za nemačka dokumenta o saradnji partizana i ustaša. Nisam ih naveo samo zbog nedostatka prostora. Fusnota za ono što g. Lazanskog najviše zanima glasi: Vojnoistorijski glasnik, 1-2/2004, Beograd, strana 141, citirano prema: Vojni arhiv Beograd, Fond NOP, K-12, f. 6, dok. 1. Tu je izveštaj Vicka Krstulovića (na slici iznad desno) Titu od 18. januara 1943. da će ustaše podržati komuniste, „samo se boje da ne bi u partizanskim redovima Srbi preuzeli vođstvo i da bi sutrašnja Jugoslavija opet došla pod vođstvo Srba“. Rušinović, Pavelićev izaslanik, toga dana je bio na putu do Tita.

Fusnote, naravno, koristim u svojim knjigama (8.000 u najobimnijoj), ali bih ovde ipak nastavio bez njih. Ukratko: ustaše nisu učestvovale u Bici na Neretvi. Ponavljam da se ustaše i četnici nigde nisu borili „rame uz rame“ protiv partizana, dok partizani i ustaše jesu protiv četnika.

Razumem što g. Lazanski ne veruje da su četnici pobedili partizane na Neretvi. Najjednostavnije je držati se kriterijuma koji on inače koristi u vojno-političkim analizama: pobednik je onaj koji posle bitke ostane na bojnom polju. To su, dakle, bili četnici, potiskujući partizane do kanjona reke Pive, gde su ih 12. maja 1943. s leđa napali Nemci, započinjući tako Operaciju „Švarc“.

GDE SU PARTIZANI NAPADALI NEMCE?

Ipak, čini mi se da je najvažnije ubeđenje g. Lazanskog da se četnici, za razliku od partizana, nisu borili protiv Nemaca posle 1941. godine. Ja tvrdim da je obratno. Zato pozivam g. Lazanskog da navede gde su i kada partizani napadali Nemce (do dolaska Crvene armije septembra 1944)?

Zauzvrat, navodim ofanzivu 18.500 četnika prema Sarajevu i opkoljavanje ovog grada septembra i oktobra 1943. godine. Evo nekoliko nemačkih dokumenata iz Bundes arhiva:

– „Od 04:00 jak napad pomagan teškim oružjem. Napad se pojačao od 07:00 sati. Severoistok Višegrada četnici uzeli. Molim pomoćnu vojsku iz Rogatice. Molim pomoć iz vazduha“ (3. bataljon 370. grenadirskog puka komandi 369. divizije, 5. oktobar 1943. u 09:40);

– „Neophodno hitno dovođenje snaga u područje istočno od Sarajeva. Nemoguće povlačenje bataljona B posebnog puka 1, kao i pojedinih jedinica iz Sarajeva, jer svakog časa može da izbije četnički ustanak u ovom području i u Sarajevu“ (369. divizija 15. brdskom korpusu, 10. oktobar 1943, 12:15);

– “Četnici napreduju prema Mesićima. Mesići pod paljbom topova i bacača granata“ (Isto, 13. oktobar 1943, 11:45);

– „Jači četnički napad bacačima granata i topovima 105 mm na Jabučko sedlo, Mesiće i Rogaticu. Rogatica napadnuta sa svih strana. Divizija se pomera na liniju Pale, Mokro, Sokolac“ (Isto, 13. oktobar u 17:20);

– „Neophodno je da se otpor pojača. U krajnjem slučaju streljati Hrvate koji se povlače“ (369. divizija 3. bataljonu 370. grenadirskog puka, 14. oktobra u 9:15).

Isto tako, voleo bih da vidim spisak gradova koje su od Nemaca oslobodili partizani, opet, pre dolaska Crvene armije? Četnici su oslobodili 20-tak.

Pročitao sam zbornike dokumenata partizanskog Vrhovnog štaba do ovog perioda, to je 12 knjiga od po oko 500 stranica. Tu se ne pominju napadi na Nemce, nema čak ni planova za napad na njih. Štaviše, Tito i Vrhovni štab ne pišu ni da im je borba protiv Nemaca glavni cilj. Uvek se kaže da je glavni cilj borba protiv četnika, dok se borba protiv Nemaca „za sada“ odlaže.

(Pogledi)

KOMENTARI20 komentara

 1. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Naravno, odavno se pokazalo da je partizanština samo jedan duboko ANTISRBSKI projekat, koji se po broju nevinih Srba koje je pogubio neznatno razlikuje od ustaškog. Koji je,opet i bdw.,bio, kao i partizanitina,vođen rvatskom rukom. Ali, živ je Čiča, umro nije.........

 2. Đorđe Ivković says:

  Lako je što se odgovora tiče. Činjenice su takve kave jesu i Lazanski tu gubi tlo pod nogama dok se makne iz utrobe onih koji ga štite. Ovde je ključno ODBJANJE POLITIKE DA OBJAVI ODGOVOR. Šta, nema se prostora od silnih vesti? Ili će biti da sekiru cenzure drže oni isti, sa crvenom rukavicom na levoj ruci.

 3. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  QQ MENE GRDNE, KAKO LI ĆE SRBI PREŽIVETI AKO NOSATI LOPTICOUDARAČ DANASKE IZGUBI OD ONOG ŠPANSKOG SLATKIŠA NADALA......?.........

 4. Sale says:

  Ono što je počeo ANTE PAVELIĆ ustaškim putem, nastavio je JOSIP BROZ TITO!....https://zlj13051967.wordpress.com/2015/05/29/ono-sto-je-poceo-ante-pavelic-ustaskim-putem-nastavio-je-josip-broz-tito/

 5. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Pobedio Nole........ .....ebi ga, kad je bolji...... ....samo...taj porezčić...........eh.......

 6. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  TAKO JE, SALE, SRBENDO! Sad čekamo da se jave branioci lika i nedela pedofila Ambrozija.........

 7. Draga says:

  Gospodine Samardzicu Vi ste veliki lazov. Kako mozete tako nesto da pisete kada niste bili ni rodjeni za vreme drugog svetskog rata. Bila sam dete od 10 godina i vrlo dobro pamtim sta se desavalo 1941 god. Zivela sam u Kraljevu kada se zaratilo.U Kraljevu je osnovan Kraljevacki partizanski odred.Moj je otac tada bio komunista i prikljucio se odredu.Dogovore se sa cetnicima da oslobode Kraljevo. Tada su partizani krenuli u juris ali se cetnici predomisle i udare partizane u ledja. Zatim obaveste nemacku komandu u Krusevcu i nemci krenu motorizovani na Kraljevo. Tada je izginulo mnogo boraca i od odreda ostane ceta.U toj ceti je bio i moj otac. povukli su se u selo cukujevac. Medjutim to selo je bilo cetnicko. Partizani gladni iscrpljeni, dogovore se da odu u seosku vodenicu da potraze brasno. Moj otac i jedan student jedinac u majke prijave se da idu u vodenicu . Cetnicka patrola je naisla i pripucaju moga oca tesko rane a studenta predaju nemcima i prvi partizan koji je obesen u Krusevcu je taj student ,zvao se Ziza iz sela Adrana. Moga oca su terali da se krsti,nije hteo i na ocigled seljaka koji su se tu nasli streljali su ga. U Kraljevu ima dokumentacija o tome jer je celo selo bilo na optuzenickoj klupi poslerata zbog toga sto su se radovali kriminalnom ubistvu. Takvih slucajeva o cetnickim zlocinima ima mnogo a ja jos puno toga znam. Zato ovi novopeceni cetnici, trebalo bi da prestanu da prekrajaju istoriju. Mnogo me iznenadjuje da se nisu pozvali svedoci kod rehabilitacije Draze. Poznato mi je da dosta toga ima po arhivama sto svedoci o zlicinima cetnickim.

 8. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Draga, e pošto si ti imala deset godina 41. , i pošto je tvoj otac bip komunac i pošto izgleda misliš da si popila svu pamet i svo saznanje šta se na celom prostoru okupirane Evrope dešavalo, a pogotovo što imaš onu odvratnu crtu srpskog mentaliteta da ceo svet meriš prema sebi, iako tako matora verovatno više i ne znaš šta brabonjaš, mora ti se verovati, zar ne? Jer TI si bila svedok, TI si kao nešto videla, TI Kao možeš da sudiš samo zato što ti je otac bio komunjara, a stric verovatno četnik. A i bila si na dva do tri mesta odjednom, pa možeš da daješ iskaz o četničkoj opsadi Sarajeva, o tome da isti nisu oslobađali gradove po Srbiji, a svakako si glavni svedok da partizani nakon tzv. pobede NISU pobili oko 50 hiljada Srba, nepodobnih, samo u Srbiji. Jer TI si glavni arhivator komunističke istine, pošto si sa deset godina već bila nešto ko politički analitičar, moralni optičar i komunjarski teoretičar.

 9. rastko says:

  PREPORUKA ZA RAZMISLANJE KNJIGA DEJANA LUCICA"TITOVA KLETVA" S POSTOVANJEM!

 10. KIRIL says:

  Gdjo.Draga,koliko imate sada godina??? Pisete li vi ove komentare ili vam pisu praunuci??? Ostalo ne bi da komentarisem,vec vam je Lady Gaga ;) napisala sasavim dovoljno. Vas,potpuno isti komentar ste vec nekoliko puta napisali. Zasto kad vec sve "znate",ne odgovorite,zasto su komunisti i titoisti posle rata pobili toliko uglednih Srba...samo u Beogradu izmedju 50.000-60.000 neduznih ljudi...da ne govorimo o onim Srbima koji su pobijeni tokom rata...ubicama nikad nije sudjeno!!! Mojoj sirotoj pokojnoj babi(Bog da joj dusu prosti)komunisti su pobili celu familiju,samo je ona prezivela zahvaljujuci njenom ocu koji je sakrio u zemljani trap.Nikada za to niko nije odgovarao. TREBA DA VAS JE SRAMOTA "gospodjo".

 11. MILICA says:

  Ko je veci cetnik Vi Samardzicu ili D. Krsmanovic?

 12. Paštrović says:

  Složise se i Mićun Crnogorac i Mesić ustaša da su Dražinići (ne, nijesu to četnici, no su ih tako istorija i komunisti prozvali, gospodine Miloslave) - mnogo tu nešto kalkulisali, bre! A trebali su, na radost i Mićunovih govana i ustaša, trebali su da ubijaju što je više moguće njemačkih vojnika po vajnoj Srbiji... pa onda da svaku njemačku glavu glavom plati 100 Srba. Obojica su sasvim nedavno bili gosti u klubu književnika Srbije! Eno, ima i snimak od nešto više od sat vremena. "Klub književnika Srbije"... kako to baš "srbski" zvuči. PIH!!! PS: važno je da nam je važnije o čemu ova dvojica brabonjaju od gostovanja Mesića po sred Beograda.

 13. Paštrović says:

  "Draga", veoma je važno da su tvoji partizani ostavili Jasenovac da radi punim kapacitetom i poslije njemačke kapitulacije. Tamo su, znaš, uglavnom klani Srbi. A veoma je važno da ne znaš, antisrbska bijedo, ni puno ime i prezime, makar, tog jadnička Ziže iz Adrana... pošto ga već pomenu!? Baš mi prija da si i tim nepoštovanjem tog naivnog skojevca pokazala kakav je komunjarski osrani obraz. Normalno, smetaju ti "četnici", ali ti je ustaški barjak u TVOM glavnom gradu sasvim O-KEJ. PIH!!!

 14. Paštrović says:

  I, što se tiče Lazanskog: on nije Srbin, ako to do sad mnogi nijesu znali, no je valjda Slovak. Nije ni to bitno, ali je bitno da isti taj Lazanski kritikuje ono govedo od načelnika generalštaba Vojske Srbije (fala Bogu da nije Srbske Vojske) Dikovića, a onda se istovremeno fali da mu je sin oficir te iste Dikovićeve (NATO) vojske. Čova radi za lovu da preživi, i da pod sebe "ubaci" kakvu ljepojku. Da je pošteniji od samog Boga, što mu sve to vrijedi kad vidi kakvo nepoštenje i nepoštovanje vlada međ' Srbima? Treba li Lazanski da se stidi i Srba i Srbije, pitam, pošto se u Srbiji i nad srbskim glavama vije zlikovački i koljački "U" barjak? I pod Avalom, i pod Lovćenom. A i ovaj komunjarski babac je još živ i još laje, pa onda moram da opsujem "četnike" što je ne stigoše još dok je bila dijete. Ostaviše je da nam ogadi ime SRBSKO!

 15. Padre says:

  Pa se onda čudite, zašto Hrvati ne osuđuju Pavelića i ustaše!Nije baš ako je naš onda je dobar a njihovi su svi zli!A ovog "Smarđića" skinite več jednog sa svog sajta, on još uvek živi u prošlom, ne veku, nego milenijumu, ako oma nešto da kaže o istoriji neka to objavi tamo gde se to objavljuje!Ovako vam ništa ne vredi i "Srbsko" ni "pravoslavno" niti"sotone", ni slično!Bogati, pa vi ste spojili i Vatikan i Židove i šta ja znam koga, koji bi da unište "sve što je srpsko", a u stvari njih boli đoka, dali ste vi Srbi, Turci ili bilo ko drugi, dok mogu da vas j..bu!

 16. Paštrović says:

  Važno je "Padre" da tebe I TVOJ OKOT niko ne jebe. Ti si još jumfer, pa... hehe, ja volim jumfere. Jos ako si muški jumfer, mmmmm...

 17. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  padre, ti si budala.

 18. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Padre, ako imaš decu, taj rvatski pasji okot, DABOGDA TI IZGINULA, a ako nemaš, dabogda ti se raoali sijamski blizanci i bogalji.

 19. zeljko says:

  partizanstvo je bio antisrpski pokret sigurno jer postavlja se pitanje ak o je draza ratovao protiv nemaca ,zasto je tito ratovao protiv kraljeve vojske time nemcima dajuci slobodne ruke. Takoder zasto partizani nisu oslobodili jasenovac 1943 mogli su i pre.

 20. Grga says:

  Gospođi je odavno ispran mozak. Mada je za svoje godine elokventna a i dobro se služi internetom i kompjuterima. Moja baba je mlađa a već je pozaboravljala dosta reči.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *