ОДГОВОР МИРОСЛАВУ ЛАЗАНСКОМ: Немој Лазо да машташ о рату!

ODGOVOR MIROSLAVU LAZANSKOM: Nemoj Lazo da maštaš o ratu!

24 jula 2015

lazo djuro 345Piše: Đuro Kozar

Kolega Miroslav Lazanski dobro je upućen u geostrateška pitanja u svetu i regionu, ali do teksta „BiH priprema vojni blic-krig na Republiku Srpsku!” odista nisam znao da ima talenta za pisanje ratnih scenarija. Pa on je na temelju jedne ishitrene izjave zamenika ministra odbrane BiH (ne Federacije, jer entiteti nemaju takva ministarstva ni vojske) Emira Suljagića već predvideo da će tenkovi koji ne mogu prohodati – dospeti sve do Banjaluke!?

Ma kakav rat, kakvi bakrači, moj Lazanski, kad i sam znaš – kao i moja malenkost – da je to u BiH, koja ima jedinstvene oružane snage od 2006. godine i prisustvo vojske NATO-a i Evropske unije, naprosto nemoguća misija.

U prethodnim tekstovima Lazanski je obično neke svoje tvrdnje potkrepio argumentima – a ovde se začudo ne poziva ni na koji izvor. Zašto? Pa, zato što ih nema. Za razliku od njega, ja živim u BiH i nedavno sam bio u kasarni „Adil Bešić” u Bihaću i kao vojnom analitičaru bilo mi je dopušteno da razgledam njene prostore. Tamo zaista ima pet-šest tenkova koji su za staro gvožđe i samo se čeka novac da se oni iseku i istope u Zenici. Odakle Lazanskom podatak da su to tenkovi koji su u voznom stanju i pripravni za neku ratnu situaciju, voleo bih i ja da znam.

Pročitajte još:

BAKIR PRIZIVA RAT: Hoće li biti rata u Bosni?

MIROSLAV LAZANSKI: BiH priprema vojni blic-krig na Republiku Srpsku!

Autor teksta „BiH priprema vojni blic-krig na Republiku Srpsku!” uz ostalo navodi da se u Bihaću nalazi i veliko skladište municije „Grabež” i da je to prava „Ali-babina pećina” s municijom kalibra od 5,56 milimetara za puške, 100 i 125 milimetara za tenkovske topove, do kalibra 105, 122 i 155 milimetara za artiljeriju i raketa od 107 milimetara za višecevne raketne bacače. Kako to Lazanski sve izbroja kad u Bihaću, a ni na području Federacije BiH, već više od 25 godina nije boravio. Neko je to popisao umesto njega, ali i novinaru „Politike” i njegovom anonimnom izvoru moram reći da to nije tačno.

U bihaćkom naselju Grabež postoji vojno skladište, ali ne u pećini, a u njemu je, kako sam proverio, isključivo pešadijsko naoružanje koje pripada pešadijskom bataljonu i nema nikakvih granata ni za tenkove, ni za topove. I tu ima viška municije kojoj je istekao rok, ali ne znam sve i da je ispravna iz kojih bi se oruđa u Bihaću ispaljivala i na koga.

I još jedna netačnost: bataljon OSBiH u Bihaću nije sastavljen isključivo od vojnika i starešina Bošnjaka, premda su oni trenutno u većini, ali ima i Hrvata, Srba i ostalih. Za informaciju Miroslavu Lazanskom i njegovom izvoru, još i ovo: nijedna brigada, bataljon ili divizion u OSBiH nisu jednonacionalni, o čemu u Zajedničkom štabu OSBiH postoje egzaktni podaci. To što su u nekoj od formacija u većini Srbi, Hrvati ili Bošnjaci posledica je lokacije u kojoj je većinski jedan od ova tri konstitutivna naroda.

I da zaključim, rata u Suljagića sokaku ili nekom drugom delu Bosne i Hercegovine neće biti, ma ko, šta i u kom kontekstu izjavljivao. A ko voli da mašta – tom su sokaci uski.

(Politika)

KOMENTARI9 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Gospodine Kozar, neodoljivo me podsećate na razmišljanje početkom devedesetih. Tada je većina građana verovala da rata neće biti, jer je vojska multinacionalna. Još nešto. Šta će da radi 5000 vahabija i mudžahedina u BiH? Da li se sećate da je Srebrenička enklava bila "demilitarizovana zona" pa su ih naoružali do zuba, kao i sve takve zone. Biće rata u RS, a bogami i u Srbiji.

 2. Apis says:

  Visenacionalni sastav vojske i policije kao i svega drugog bio je u BiH 1991g. jos bolje izrazit nego danas. Muslimani nisu imali oruzje u privatnom posedu. Preko noći se sve razdvojilo, naoruzalo i obucilo pa cak i mudzahedini stigli. Gospodin je u kasarni video ono sto je za javnost. Pacifisti se uvek iznenade kad goloruki odjenom voze tenkove, rakete pa cak i avione. SRPSKI NARODE NE SPAVAJ

 3. Zapadnjak says:

  Kad slušam druga Đuru Kozara,kao da slušam mog pokojnog oca,jednom sam u nekom razgovoru 89.-90.-tu god.spomenuo da se sve nešto vrti oko rata i da nebi bilo zgorega spremati se za najgore.Kad je taj skoćio na mene,kakav rat,vojska,SKJ ko sme da se drzne!Bogami nije prošlo ni šest meseci Juga se zapalila,stari komunisti unezvereno gledaše kako im se kula od karata ruši u nepovrat u potocima krvi,tako da druže Đuro,mislim da Lazanski zna o ćemu priča.

 4. Parteinkamerad says:

  Voleo bih kad bi mi neko rano ujutro smotao ono što mota i Gos Lazanjski. Izgleda da samo još Intermagazin trpi njegove maštarije. Bilo bi zaista lepo kad bi spomenuta spodoba napokon otišla u penziju i prestala da nas zamara sa svojim vizijama. Da li ste stvarno sigurni da je nekome do rata? Ja znam (imam dovoljno godina) kako se oseća osoba kojoj zuje meci iznad glave i ne želim to svom detetu. A kome je do borbe nek uzme motku pa neka bije po onom drugom kome je do borbe.

 5. Prekobrojni says:

  Ova "argumentacija" ovog omiljenog "Srbina" medju muslimanima, govori o tome kako odmetnuti Srbi pravdaju svoju izdaju. Puna su im usta BiH i bratstva i jedinstva, kao nekada Jugoslavije! Ipak najjači mu je argumenat da "bataljon OSBiH u Bihaću nije sastavljen isključivo od vojnika i starešina Bošnjaka, premda su oni trenutno u većini, ali ima i Hrvata, Srba i ostalih"!? Teško je predvidjeti na koju stranu bi ovaj krenuo da iznenada zapuca!!!

 6. Rale says:

  Ovaj tekst kao da je pisao neki djed Koji sa Grmeča ne silazi u civlizaciju i ne razume situaciju u ovoj nazovi državi BiH.

 7. Paštrović says:

  Parteinkamerad... lako je biti čovjek maštarije, ali ti si očigledan dokaz NISTARIJE!

 8. Svetislav says:

  Ovo je bezobrzan kozar, jer radi za mudze jer staru drtinu niko normalan ne zeli da zaposli, zbog lazi iz proslog rata.

 9. Calyptamus aecrydum says:

  Ovaj lik , a s obzirom kako piše i šta piše, teško bi mogao obavljati posao koji proziva njegovo prezime.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *