ОДГОВОР НА КРИЗУ: „Војска спремна, пратимо ситуацију!“

ODGOVOR NA KRIZU: „Vojska spremna, pratimo situaciju!“

7 maja 2017

(foto: mod.gov.rs)

Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna, poručio je ministar odbrane Zoran Đorđević.

On je dodao da je vojska spremna da odgovori na izazove i pretnje po stabilnost u regionu i da pruži bezbednost svim građanima Srbije.

Borbena gotovost nekih jedinica je nedavno podignuta, a Đorđević naglašava da se situacija u regionu, a ponajpre na KiM, redovno prati i da se u skladu sa tim reaguje.

– Trenutno nema indicija o ugroženosti bezbednosti i imovine građana naše zemlje. Svakako, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, kao i naše bezbednosne službe aktivno prate situaciju i u skladu sa tim prilagođava se angažovanje naših snaga. Vojska je spremna da odgovori na izazove i pretnje po stabilnost u regionu i da pruži bezbednost svim građanima naše zemlje – istakao je Đorđević.

Upitan da li postoji opasnost da se nestabilnost u Makedoniji prelije u Srbiju, ministar kaže da se sa posebnom pažnjom prati aktuelna situacija u Makedoniji, kao i u celom regionu.

On je dodao da je, pored migrantske krize sa kojom se Srbija uspešno nosi i angažovanjem Zajedničkih snaga vojske i policije sprečava potencijalne terorističke pretnje, AP Kosovo i Metohija i dalje glavni bezbednosni rizik za našu zemlju.

Osvrnuo se i na najave formiranja takozvane vojske Kosova navodeći da je to „neprihvatljivo za Srbiju“.

Na pitanje kada stižu „migovi“ koje je Rusija poklonila Srbiji, Đorđević je ponovio da će se to dogoditi kada ruski predsednik Vladimir Putin potpiše ukaz.

Ministar je uveren da će u narednih 10 do 15 godina biti neophodna dopuna broja pilota koji će leteti na projektovanom broju aviona „mig 29“, te navodi da je u skladu sa tim ciljem potrebno da se popularizuje pilotski poziv, da se poboljša status pilota i tehničara i da taj status bude doveden na nivo statusa pilota zemalja koje raspolažu letelicama tog nivoa i vrednosti.

Upitan hoće li Srbija nabaviti raketni sistem S-300, kako što se „često pominje“, i da li joj je on preko potreban, Đorđević odgovara: „U ovom trenutku ne“.

Ministar navodi da je nedavno zaključen ugovor o nabavci devet helikoptera H145M između kompanije „Erbas helikopters“ i Ministarstva odbrane i MUP Srbije, kao i da je Srbija od SAD dobila donaciju od 19 novih „hamera“ u vrednosti od sedam i po miliona dolara.

U narednom periodu predstoji opremanje prvih 1.500 vojnika najmodernijom opremom, rekao je on, dodavši da je plan da u ovoj godini vojska bude opremljena „lazarom“ i „norom“.

Srbija, kako kaže, nabavlja novo naoružanje i novu opremu i ulaže u modernizaciju radi jačanja sopstvenih operativnih sposobnosti i odbrane, ne učestvuje ni u kakvoj trci u naoružanju i u potpunosti je posvećena unapređenju odbrambene saradnje sa svim partnerima, u skladu sa politikom vojne neutralnosti, jačanja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Na pitanje da li ima razumevanje za proteste članova Vojnog sindikata, on kaže da ima „potpuno razumevanje za pitanja o poboljšanju standarda pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“.

– Poboljšanje standarda zaposlenih u Ministarstvu odbrane i pripadnika Vojske Srbije jedan je od prioriteta, a premijer Aleksandar Vučić najavio je povećanje plata koje će doprineti boljem socijalnom statusu naših pripadnika. Ono neće biti linearno, ali će obuhvatiti sve zaposlene – napomenuo je Đorđević.

Govoreći o namenskoj industriji, on je podsetio da je Vlada donela odluku da se u ovoj godini uloži više od 43 miliona evra u tu granu privrede.

– Izvoz je prošle godine bio u vrednosti od 483 miliona dolara, a ove godine očekujemo da bude između 530 i 630 miliona dolara. Plan je da 2020. godine izvoz ne bude manji od 750 miliona dolara – naglasio je Đorđević.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *